Pigouvianská daň - přehled, jak to funguje, výhody

Pigouvian Tax je daň z ekonomických činností, které vytvářejí negativní externality, které vytvářejí náklady, které nese nesouvisející třetí strana. Náklady vznikající ze záporných externalit se neprojevují v konečných nákladech na produkt Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží, známé také jako COGM, jsou termín používaný v manažerském účetnictví, který odkazuje na plán nebo výkaz, který ukazuje celkové výrobní náklady společnosti během určitého časového období. nebo služba. Proto se trh stává neefektivním.

Pigouvianská daň

Hlavním účelem Pigouvian daní je postavit se proti neefektivnosti trhu zvýšením mezních soukromých nákladů o částku generovanou negativní externalitou. V takovém případě budou konečné náklady (původní náklady plus daň) odrážet veškeré sociální náklady na hospodářskou činnost. Hrubý domácí produkt (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) je standardním měřítkem ekonomického zdraví země a ukazatelem jeho životní úroveň. HDP lze také použít k porovnání úrovní produktivity mezi různými zeměmi. . Následně bude negativní externalita internalizována.

Pigouvianské daně lze uvalit na zpochybnění následujících činností:

  • Znečištění životního prostředí
  • Škodlivé látky (tabák a alkohol)
  • Dopravní zácpy

Pigouvianská daň je pojmenována po britském ekonomovi Arthurovi C. Pigouovi, který byl jedním z nejvýznamnějších přispěvatelů do teorie externality na počátku 20. století.

Naučte se, jak sestavit tři finanční výkazy Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Tato tři klíčová prohlášení jsou složitě součástí našeho kurzu základního účetnictví zdarma.

Jak funguje Pigouvianská daň?

Pigouvianská daň

V podmínkách volného trhu Keynesiánská ekonomická teorie Keynesiánská ekonomická teorie je ekonomická myšlenková škola, která obecně uvádí, že je zapotřebí vládní intervence, aby pomohla ekonomikám dostat se z recese. Myšlenka vychází z ekonomických cyklů rozmachu a rozpadu, které lze očekávat od ekonomik volného trhu a staví vládu jako „protiváhu“. Negativní externalita vytváří tržní rovnováhu, když se sociální mezní dávka (SMB) rovná osobní mezní náklady (PMC₁), které jsou nižší než sociální mezní náklady (SMC) kvůli dodatečným nákladům vytvořeným hospodářskou činností. Taková tržní rovnováha není efektivní.

V ideálním světě bude Pigouvianská daň uložena ve výši rovnající se nákladům spojeným s negativní externalitou. Když budou uvaleny daně z Pigouvian, sníží se nabídka ekonomické aktivity produkující negativní externalitu.

Požadované množství se proto sníží a cena se zvýší. Proto se tržní rovnováha stane sociálně efektivní, protože sociální mezní náklady se stanou rovnými soukromým mezním nákladům Mezní náklady Mezní náklady výroby jsou náklady na poskytnutí jedné další jednotky produktu nebo služby. Jedná se o základní princip, který se používá k odvození ekonomicky optimálních rozhodnutí a důležitého aspektu manažerského účetnictví a finanční analýzy. Lze jej vypočítat jako.

Výhody Pigouvianské daně

V některých případech mohou Pigouvianské daně účinně řešit problém negativních externalit. Mezi výhody patří:

1. Podporuje účinnost trhu

Pigouvianské daně podporují efektivitu trhu začleněním dodatečných nákladů způsobených negativními externalitami.

2. odrazuje od škodlivých činností

V některých případech mohou Pigouvianské daně účinně odrazovat od činností, které vedou k negativním externalitám. Například zavedení daně z uhlíku může značně zatížit společnost, která vyrábí značné emisní plyny. Proto se společnost může rozhodnout přejít do provozů, které produkují méně emisních plynů.

3. Generuje další vládní příjmy

Pigouvianské daně generují vládu další příjmy. Dodatečné prostředky mohou být použity na dotování iniciativ a programů, které budou dále čelit negativním externalitám.

Nevýhody

Navzdory jejich výhodám jsou Pigouvianské daně často kritizovány z následujících důvodů:

1. Těžko měřitelné

Teoreticky se daně z Pigouvian musí rovnat nákladům generovaným negativní externalitou. Ve skutečném světě však přesné měření těchto nákladů není vždy možné. V praxi jsou tedy daně méně účinné než teoreticky.

2. Politické otázky

Uložení Pigouvianských daní je často spojeno s politickými problémy. Vládní pokusy zavést takové daně obecně čelí odporu lobbistů, kteří podporují strany, které mohou být těmito daněmi ovlivněny (např. Producenti tabáku). Proto tyto daně nejsou vždy z politického hlediska optimálním řešením.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Jak používat web IRS.gov Jak používat web IRS.gov IRS.gov je oficiální web Internal Revenue Service (IRS), americké agentury pro výběr daní. Webové stránky používají podniky a
  • Štíty na daň z úroků Štíty na daň z úroků Termín „štít na úrokovou daň“ označuje sníženou daň z příjmu způsobenou srážkami ze zdanitelného příjmu z úrokového nákladu společnosti.
  • Trvalé / dočasné rozdíly v daňovém účetnictví Trvalé / dočasné rozdíly v daňovém účetnictví Trvalé rozdíly se vytvářejí, když existuje rozpor mezi příjmem z knihy před zdaněním a zdanitelným příjmem v rámci daňového přiznání a daňového účetnictví, který se zobrazuje investorům. Skutečná splatná daň bude pocházet z daňového přiznání. Tato příručka prozkoumá dopad těchto rozdílů v daňovém účetnictví
  • Daňový ráj Daňový ráj Daňový ráj nebo offshore finanční centrum je jakákoli země nebo jurisdikce, která nabízí minimální daňovou povinnost zahraničním fyzickým osobám a podnikům.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found