Team Building - přehled, příklady, seznam nejlepších aktivit v oblasti vedení

Budování týmu se týká činností prováděných skupinami lidí za účelem zvýšení jejich motivace. Morálka zaměstnanců Morálka zaměstnanců je definována jako celková spokojenost, výhled a pocity pohody, které zaměstnanec na pracovišti má. Jinými slovy, odkazuje na to, jak spokojení zaměstnanci cítí své pracovní prostředí. Morálka zaměstnanců je pro mnoho podniků důležitá díky přímému účinku na spolupráci a posílení její spolupráce. Mnoho lidí používá fráze „team building“ a „teamwork“ zaměnitelně. Jsou to však dva odlišné pojmy. Zatímco budování týmu klade důraz na vytváření skupin, týmová práce zdůrazňuje funkce těchto skupin.

Team Building - skupina pracující na výzvě

Ačkoli týmové aktivity mají zvýšit soudržnost a spolupráci, mnoho zaměstnanců nechápe, jak jim může strávit den hraním her pomoci. Pravdou je, že jak manažeři používají budování týmu ve svých organizacích. Firemní struktura Firemní struktura odkazuje na organizaci různých oddělení nebo obchodních jednotek ve společnosti. V závislosti na cílech společnosti a průmyslovém odvětví pomáhá formovat přístup jejich zaměstnanců k tomuto procesu.

Vedoucí by se proto měli snažit lépe porozumět budování týmu, protože to pomůže zvýšit jejich efektivitu. Přesněji řečeno, vedoucí by měli mít zájem naučit se vlastnosti, které tvoří skvělé týmy, a techniky a relevance budování týmu.

Co dělá tým efektivní?

Bylo provedeno velké množství výzkumných studií s cílem zjistit, jak vypadá efektivní tým. Většina z těchto studií se shoduje, že pro budování týmu jsou nejdůležitější následující vlastnosti:

CharakteristickýPopis
Definování primárního cíleHlavní funkce vytváření skupiny by měla být objasněna hned po pálce. Nejlepší způsob, jak tento účel definovat, je stanovit pevné a měřitelné cíle. Tímto způsobem každý člen týmu přesně ví, jak jeho práce přispívá k dosažení organizačního cíle.
Častá komunikaceDalší aspekt, který tvoří efektivní tým, zahrnuje otevřené a bezplatné komunikační kanály. Měla by existovat neustálá komunikace nejen mezi členy týmu, ale také mezi týmem a celou organizací. Tímto způsobem budou mít členové týmu vždy informace, které potřebují k výkonu svých rolí.
Odpovědnost a obětavostKdyž si členové týmu uvědomí, jaká očekávání je třeba splnit, jsou více připraveni nést odpovědnost za svá rozhodnutí a práci. Podobně jsou tito členové týmu ochotni přijmout proaktivní opatření k dokončení přidělených úkolů v daném časovém rámci.

Celkově si členové dobrého týmu nejen uvědomují cíle, ale také se z celého srdce zavazují k dosažení stanovených cílů.

Laissez-faire Forma vedeníDalším rysem efektivního týmu je, že praktikuje delegativní vedení. To znamená, že členové jsou připraveni zaujmout vedoucí pozice, když to situace vyžaduje. Tento styl komunálního vedení podporuje sdílenou odpovědnost a pomáhá zvyšovat motivaci a produktivitu členů.

Metody budování týmu

Nestačí určit charakteristiky, které tvoří efektivní týmy. Vedoucí pracovníci se také musí naučit, jak mohou tyto rysy začlenit do svých týmů. Při vytváření týmu jsou některé z kroků, které by měl člověk dodržovat:

Objasněte týmové cíle a cíle

Vysvětlení cílů je zásadní pro úspěch každého projektu. Znamená to, že každý vůdce by měl začít poskytnutím komplexního vysvětlení, jak akce každého člena týmu pomáhají dosáhnout hlavních cílů. Vedle zveřejňování cílů musí vedoucí také stanovit konkrétní aktivity, kterým by členové měli dávat přednost. Tímto způsobem každý člen přesně ví, kdy a kde je jeho pomoc požadována.

Díky jasným cílům je pro členy také snazší vidět, jak se jejich osobní kariérní cíle shodují s cíli projektu. Bez této jasnosti se mnoho zaměstnanců může soustředit na dosažení svých vlastních cílů na úkor týmu. Dobrá věc je, že pokud existují otevřené komunikační kanály Sítě a budování vztahů (část 2) Tento článek je součástí řady užitečných tipů, které vám pomohou najít úspěch ve vaší kariéře a souhrn vašich životních zkušeností. Zatímco technické dovednosti nás přimějí najmout na náš preferovaný post, měkké dovednosti nám pomáhají efektivně komunikovat a spolupracovat na pracovišti. Měkké dovednosti, jako je umět vyjít s ostatními lidmi, mohou zaměstnanci vždy zjistit, jak jejich osobní cíle souvisejí s cíli organizace.

Vybírejte členy týmu moudře

Pokud jde o výběr členů týmu, je třeba vzít v úvahu tři klíčové aspekty - individualismus, multidimenzionálnost a úroveň dovedností týmu.

  • Je známou skutečností, že někteří jednotlivci budou vždy lepšími členy týmu než ostatní. Je také všeobecně známo, že s odhodláním se jednotlivci mohou naučit fungovat jako jedna jednotka. Individualista je ten, kdo rád dává přednost svým zájmům před členy svého týmu. Tito lidé vynikají v nezávislých rolích, kde jsou povinni pracovat individuálně. Existují však také kolektivisté. Jedná se o jednotlivce, který má rád spolupráci a daří se mu lépe, když je součástí skupiny. Ačkoli kolektivista dělá lepšího člena týmu, v některých situacích jsou to nezávislé úkoly, které pomáhají celé skupině uspět. Je možné, že vedoucí bude muset při jednání s individualisty vyvinout větší úsilí.
  • Další věcí, kterou vedoucí musí udělat, je nastolit rovnováhu mezi zkušenostmi a dovednostmi různých členů týmu. Znamená to rovnoměrné rozložení práce na základě silných stránek členů. V této souvislosti by se noví členové měli také naučit, jak pracovat jako plně fungující součást týmu. Je možné, že vedoucí budou muset tyto nové členy spojit s těmi, kteří mají zkušenosti s jejich mentorováním.
  • Týmová rozmanitost není jen kombinací dovedností. Odkazuje také na to, jak lidé z různých kultur, pohlaví a ras spolupracují na dosažení cílů. Diversity Diversity Management Diversity management podporuje větší začlenění zaměstnanců z různých prostředí do struktury organizace prostřednictvím politik a programů. může být zásadní, protože umožňuje členům týmu prohlížet cíle z různých úhlů pohledu a navrhnout nejlepší způsob, jak jich dosáhnout.

Investice do Team Building - tým pracující na vedení

Proč investovat do Team Building?

K dosažení cílů

V prostředí budování týmu je členům na začátku jasně vysvětlen účel a pravidla upravující činnosti spojené s budováním týmu. Úkoly jsou poté delegovány na členy v závislosti na jejich silných stránkách, zkušenostech a dovednostech. To pomáhá členům pracovat na dosažení hlavních cílů týmu. Taková praxe se promítá do zlepšeného pracovního výkonu, protože zaměstnanci se naučí spolupracovat při dosahování organizačních cílů Podniková strategie Podniková strategie se zaměřuje na to, jak řídit zdroje, riskovat a vrátit se napříč firmou, na rozdíl od pohledu na konkurenční výhody v obchodní strategii.

Podporovat konkurenci

Nic nemotivuje tým s nedostatečným výkonem, aby pracoval tvrději než zdravá konkurence. Většina aktivit v oblasti budování týmu zahrnuje různé týmy soutěžící o dosažení konkrétního cíle. Ať už tým prohraje nebo se stane vítězným, je pravděpodobné, že členové budou vedeni k tomu, aby vydali maximum. To nejen motivuje zaměstnance, ale také je povzbuzuje k uplatňování tohoto principu v práci. Bylo prokázáno, že konkurence zvyšuje produktivitu pracovníků.

Budovat tváří v tvář interakce

Kdykoli jsou zaměstnanci požádáni, aby na úkolu spolupracovali, často komunikují prostřednictvím e-mailu nebo fór online chatu. I když to může být efektivní, přímá interakce má často cenné výhody. Pomáhá nejen snižovat zmatek, ale také dělá ze spolupráce společenskou zkušenost.

souhrn

Budování týmu je proces zvyšování soudržnosti, produktivity a efektivity týmu tím, že přicházejí s aktivitami, které vyžadují spolupráci členů. Tento proces se spoléhá na řadu aspektů, aby byl zaručen jeho úspěch. Patří mezi ně faktory, jako jsou dobré komunikační dovednosti, jasnost cílů, sdílené vedení a pocit odpovědnosti.

Vedle výše uvedených rysů musí být vedoucí při výběru týmů opatrní. Přesněji řečeno, měli by si vybírat týmy na základě rozmanitosti a úrovní dovedností. Budování týmu celkově pomáhá společnostem dosáhnout cílů a podporovat zdravou konkurenci.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce pro budování týmu a související činnosti. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Korporátní rozvoj Korporátní rozvoj Korporátní rozvoj je skupina ve společnosti odpovědné za strategická rozhodnutí o růstu a restrukturalizaci jejího podnikání, navázání strategických partnerství, zapojení do fúzí a akvizic (M&A) nebo dosažení organizační excelence. Corp Dev také sleduje příležitosti, které využívají hodnotu obchodní platformy společnosti.
  • Mezilidské dovednosti Mezilidské dovednosti Mezilidské dovednosti jsou dovednosti potřebné k efektivní komunikaci, interakci a práci s jednotlivci a skupinami. Lidé s dobrými mezilidskými dovednostmi jsou silnými verbálními i neverbálními komunikátory a jsou často považováni za „dobré s lidmi“.
  • Vlastnosti vedení Vlastnosti vedení Vedoucí vlastnosti se vztahují k osobním kvalitám, které definují efektivní vůdce. Vedení označuje schopnost jednotlivce nebo organizace vést jednotlivce, týmy nebo organizace k plnění cílů a záměrů. Vedení hraje v řízení důležitou funkci
  • Sítě a budování vztahů (část 1) Sítě a budování vztahů (část 1) Tento článek je součástí řady užitečných tipů, které vám pomohou dosáhnout úspěchu při vytváření sítí v rámci vaší společnosti. Síťování hraje důležitou roli v našem profesionálním životě, počínaje hledáním zaměstnání, pokračováním ve vstupu do společnosti a prací ve společnosti, až po postup v kariéře.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found