Banky v Polsku - přehled top 10 bank v Polsku

Banky v Polsku představují přibližně 70% aktiv finančního sektoru a hrají významnou roli ve finančním systému země. Polsko je domovem několika státních bank, ačkoli většina bank v zemi je v soukromém vlastnictví a zaujímá přibližně 80% trhu. Komise pro bankovní dohled je odpovědná za dohled nad finančními institucemi a bankami v Polsku. Jedná se o autonomní orgán spadající pod Narodowy Bank Polski nebo Polskou národní banku.

Banky v Polsku

Moody’s Investors Service udržuje stabilní výhled na polský bankovní systém. Agentura očekává solidní ekonomický růst a vyšší úroveň zaměstnanosti a příjmů, které vytvoří příležitosti pro banky v Polsku.

Pro kohokoli, kdo uvažuje o kariéře v bankovnictví v Polsku, je tento seznam nejlepších polských bank užitečným průvodcem, kde začít. Další informace najdete v našem seznamu finančních institucí. Seznam společností hlavních hráčů v oblasti podnikových financí. Máme seznamy nejdůležitějších společností poskytujících finanční služby, bank, institucí, účetních firem a korporací v tomto odvětví. Projděte si tyto příručky, připravte se na kariéru ve finančních službách a začněte s vytvářením sítí ještě dnes, abyste svou kariéru urychlili.

Nejlepší banky v Polsku jsou:

PKO BP

Společnost Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski Spółka Akcyjna, založená v roce 1948, běžně nazývaná PKO Bank Polski nebo PKO BP, je z hlediska aktiv největší bankou v Polsku. Je také jednou z předních finančních skupin ve střední a východní Evropě. Banka poskytuje služby retailového, komerčního a privátního bankovnictví jednotlivcům i podnikům. Státní ústředí PKO BP se sídlem v centru Varšavy udržuje přítomnost na Ukrajině i po akvizici bankovní instituce KredoBank.

Tržby: 10,92 miliardy PLN (2017)

Čistý příjem: 3,109 miliardy PLN (2017)

Celková aktiva: 296 912 miliard PLN (2017)

Banka Pekao

Bank Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna, běžně nazývaná Bank Pekao, byla založena v roce 1929 ve Varšavě ministerstvem financí za účelem poskytování finančních služeb polským občanům, kteří žijí v zámoří. Ve skutečnosti v roce 1939 provozovala pobočky téměř ve všech hlavních městech zemí, kde sídlili Poláci. Italská banka UniCredit vlastnila 59% banky, ale prodala ji v roce 2016. Bank Pekao je z hlediska aktiv druhá největší z polských bank.

Tržby: 7,28 miliardy PLN (2017)

Čistý příjem: 2,28 miliardy PLN (2017)

Celková aktiva: 174,21 miliardy PLN (2017)

BZ WBK

Bank Zachodni WBK (BZ WBK) byla založena v roce 2001 sloučením Bank Zachodni S.A. s Wielkopolski Bank Kredytowy SA. Jde o třetí největší banku v zemi, pokud jde o aktiva. S 1 000 pobočkami je také třetí největší bankou v Polsku, pokud jde o síť poboček, obsluhuje 3,5 milionu zákazníků. V roce 2013 se BZ WBK spojila s bankou Kredyt Bank, čímž se Bank Zachodni WBK Polska stala třetí největší bankou z hlediska podílu na trhu.

Tržby: 3,79 miliardy PLN (2017)

Čistý příjem: 1,92 miliardy PLN (2017)

Celková aktiva: 132,86 miliardy PLN (2017)

mBank

Společnost mBank, která byla založena v roce 1986 a dříve se jmenovala BRE Bank, je čtvrtou největší univerzální bankovní skupinou v Polsku z hlediska celkových aktiv a půjček. Od roku 2016 se rovněž řadí na páté místo v oblasti vkladů. Skupina poskytuje širokou škálu bankovních a finančních řešení včetně retailového, podnikového a investičního bankovnictví, leasingu, factoringu, pojištění, správy majetku, podnikových financí a poradenských služeb.

Tržby: 4 454 miliard PLN (2017)

Čistý příjem: 1,09 miliardy PLN (2017)

Celková aktiva: 131,24 miliardy PLN (2017)

ING Bank Śląski

ING Bank Śląski S.A. (ING BSK) se sídlem v Katovicích byla založena v roce 1988 poté, co se oddělila od Polské národní banky. Holandská skupina ING se stala majoritním akcionářem banky v roce 1996, ale v roce 2001 se Bank Śląski spojila s pobočkou ING Bank N.V. ve Varšavě a změnila svůj název na ING Bank Śląski.

Tržby: 4,57 miliardy PLN (2017)

Čistý příjem: 1,348 miliardy PLN (2017)

Celková aktiva: 122,11 miliardy PLN (2017)

BGZ BNP Paribas

BGZ BNP Paribas byla založena v roce 2015 a je členem mezinárodní bankovní skupiny BNP Paribas. Univerzální banka poskytuje komplexní řadu spořících a investičních produktů, půjček a finančních řešení pro mikropodniky, malé a střední podniky a korporace. Nabízí také služby společnostem v potravinářském a zemědělském průmyslu se zaměřením na poskytování finančních prostředků pro zemědělství, potravinovou ekonomiku a regionální infrastrukturu.

Tržby: 2,67 miliardy PLN (2017)

Čistý příjem: 279,71 milionu PLN (2017)

Celková aktiva: 72,75 miliardy PLN (2017)

Bank Millennium

Společnost Bank Millennium, která byla založena v roce 1990, poskytuje bankovní a finanční služby více než 1,6 milionu osobních zákazníků a 13 000 firemním zákazníkům. Dohlíží na 360 poboček a využívá nejnovější technologie pro online, telefonní a mobilní bankovnictví. V roce 1989 byla založena Bank Millennium jako Bank Inicjatyw Gospodarczych BIG SA. V roce 1997 se spojila s Bank Gdański SA a v následujícím roce zahájila síť maloobchodních služeb Millennium.

Tržby: 2,49 miliardy PLN (2017)

Čistý příjem: 648,95 milionu PLN (2017)

Celková aktiva: 70,64 miliardy PLN (2017)

Získání Noble Bank

Getin Noble Bank je šestá největší z polských bank z hlediska aktiv a 13. z hlediska počtu poboček. Polská společnost poskytující bankovní a finanční služby nabízí retailové a komerční financování, investiční bankovnictví, správu aktiv a soukromé bankovní služby. Byla založena v roce 2010 ve Varšavě, kdy se sloučila společnost Getin Bank SA s Noble Bank SA.

Tržby: 347,8 milionu (1. pololetí 2017)

Čistý zisk (ztráta): (103,8 milionu) (1. pololetí 2017)

Celková aktiva: 64,46 miliardy PLN (1. pololetí 2017)

Alior Bank

V roce 2008 italská skupina Carlo Tassara založila Alior Bank, desátou největší finanční skupinu v Polsku. V roce 2012 byla uvedena na varšavskou burzu cenných papírů a byla oceněna na 2,1 miliardy PLN, což je nejvyšší nabídka v historii burzy v zemi. S centrálou ve Varšavě poskytuje Alior Bank bankovní a finanční služby a zabývá se fúzí a akvizicemi. V roce 2015 získala Meritum Bank a v roce 2016 Bank BPH.

V roce 2012 ocenění BAI Global Banking Innovation Awards uznalo Alior Bank jako nejinovativnější banku, zatímco Retail Banker International ji označil za nejlepší evropskou retailovou banku roku 2015.

Tržby: 3,60 miliardy (2017)

Čistý příjem: 515,62 milionu PLN (2017)

Celková aktiva: 69,49 miliardy PLN (2017)

Citi Handlowy

Polská banka Citi Handlowy nebo Bank Handlowy (BHW) byla založena v roce 1870, čímž se stala jednou z nejstarších bank v Polsku a také v Evropě. Je to desátá největší banka v zemi a je na 18. místě, pokud jde o počet poboček. Společnost Citi Handlowy se sídlem v paláci Jabłonowski je vlastněna společností Citigroup, odtud název. Vznikla v roce 2001 po fúzi mezi Bank Handlowy a Citibank (Poland) SA.

Tržby: 1,35 miliardy PLN (2017)

Čistý příjem: 537,1 milionu PLN (2017)

Celková aktiva: 42,86 miliardy PLN (2017)

Kariéra v investičním bankovnictví

Chcete-li proniknout do investičního bankovnictví, Jobs Projděte si popisy pracovních pozic: požadavky a dovednosti pro zveřejňování pracovních pozic v investičním bankovnictví, průzkumu kapitálu, treasury, FP&A, podnikových financí, účetnictví a dalších finančních oblastech. Tyto popisy pracovních míst byly sestaveny na základě nejběžnějších seznamů dovedností, požadavků, vzdělání, zkušeností a dalších, na které je třeba se zaměřit na několik důležitých věcí. Patří mezi ně vytváření sítí, obnovení životopisu investičního bankovnictví. Naučte se, jak napsat životopis investičního bankovnictví (analytik nebo spolupracovník) s bezplatným průvodcem a šablonou pro obnovení financí. Životopis IB je jedinečný. Je důležité přizpůsobit svůj životopis průmyslovému standardu, abyste se vyhnuli okamžitému smazání, zkušenostem a dovednostem v oblasti finančního modelování. Schopnosti finančního modelování Naučte se 10 nejdůležitějších dovedností v oblasti finančního modelování a toho, co je požadováno pro dobré finanční modelování v aplikaci Excel. Nejdůležitější dovednosti: účetnictví. Chcete-li se dozvědět více, prozkoumejte naši interaktivní kariérní mapu…. Pokud jde o bankovní kariéru, s našimi kurzy finančního modelování budete mít výraznou výhodu nad konkurencí.

Dodatečné zdroje

Toto byl finanční průvodce nejlepšími polskými bankami. Pro každého, kdo hledá kariéru v bankovnictví, je tento seznam skvělým místem pro zahájení vytváření sítí. Přečtěte si také tyto další zdroje:

  • Nejlepší banky v Německu Nejlepší banky v Německu Banky v Německu se dělí do tří samostatných úrovní: soukromé banky, spořitelny ve veřejném vlastnictví (zemské banky) a družstevní záložny. Německý bankovní systém se skládá z téměř 1 800 bank, mezi něž patří 200 soukromých bank, 400 bank ve veřejném vlastnictví a 1100 členských družstevních záložen.
  • Top 100 investičních bank Společnosti Seznamy hlavních hráčů v oblasti podnikových financí. Máme seznamy nejdůležitějších společností poskytujících finanční služby, bank, institucí, účetních firem a korporací v tomto odvětví. Projděte si tyto příručky, připravte se na kariéru ve finančních službách a začněte s vytvářením sítí ještě dnes, abyste svou kariéru urychlili
  • Otázky rozhovoru s investičním bankovnictvím Rozhovory Eso na váš další rozhovor! Podívejte se na průvodce pohovorem Finance s nejčastějšími dotazy a nejlepšími odpověďmi na jakoukoli pracovní pozici v oblasti podnikových financí. Otázky a odpovědi k rozhovorům pro finance, účetnictví, investiční bankovnictví, kapitálový výzkum, komerční bankovnictví, FP&A a další! Bezplatní průvodci a procvičte si eso na pohovoru
  • Projděte mě DCF Projděte mě DCF Otázka, projděte mě DCF Analýza je v rozhovorech s investičním bankovnictvím běžná. Naučte se, jak vyřešit otázku pomocí podrobného průvodce odpověďmi Finance. Sestavte si pětiletou předpověď nezajištěných volných peněžních toků, vypočítejte koncovou hodnotu a pomocí WACC diskontujte všechny tyto peněžní toky na současnou hodnotu.
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, prognóz, propojení těchto tří výroků, analýzy DCF a dalších

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found