Mezní hodnota významnosti v auditech - přehled a metody

Mezní hodnota významnosti v auditech odkazuje na referenční hodnotu používanou k získání přiměřené jistoty, že audit nezjistí žádné významné nesprávnosti, které by mohly významně ovlivnit použitelnost účetní závěrky.

Mezní hodnota významnosti v auditech

Není možné otestovat a ověřit všechny transakce a finanční záznamy, proto je práh významnosti důležitý pro úsporu zdrojů, přesto však splňuje cíl auditu.

Vysvětlení významnosti

Významnost může mít různé definice podle různých účetních standardů, jako jsou například Obecně přijímané účetní zásady (GAAP) a Mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS) Standardy IFRS Standardy IFRS jsou mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS), které se skládají ze souboru účetních pravidel, která určit, jak se požaduje, aby transakce a jiné účetní události byly vykazovány v účetní závěrce. Jsou navrženy tak, aby udržovaly důvěryhodnost a transparentnost ve finančním světě. Za určitých okolností mohou platit další konkrétnější účetní standardy.

Podle US GAAP GAAP GAAP nebo Obecně uznávaných účetních zásad je běžně uznávaná sada pravidel a postupů určených k řízení podnikového účetnictví a finančního výkaznictví. GAAP je komplexní soubor účetních postupů, které byly vyvinuty společně Radou pro finanční účetní standardy (FASB) a neexistuje žádná konkrétní definice významnosti. Na druhé straně je podle IFRS transakce považována za významnou, pokud její vynechání nebo nesprávné uvedení může ovlivnit rozhodnutí, která uživatelé učiní na základě finančních informací o vykazující účetní jednotce.

Jinak řečeno, významnost označuje potenciální dopad informací na rozhodování uživatele týkající se finančních výkazů nebo zpráv účetní jednotky.

Mezi uživatele účetních závěrek patří:

  • Akcionáři
  • Věřitelé
  • Dodavatelé
  • Zákazníci
  • Řízení
  • Regulační subjekty

Příklad prahu významnosti v auditech

Existují dvě transakce - jedna je výdajem 1,00 USD a druhá transakce je 1 000 000 USD.

Je zřejmé, že pokud byla transakce ve výši 1,00 USD nesprávně uvedena, nebude mít velký dopad na uživatele finančních výkazů, i když byla společnost malá. Chyba v transakci 1 000 000 $ však téměř jistě podstatně ovlivní rozhodnutí uživatele ohledně finančních výkazů.

Stanovení významnosti

Pro stanovení významnosti transakcí v rámci účetní závěrky neexistuje žádné stálé pravidlo. Auditoři se musí spoléhat na určité zásady a profesionální úsudek. Při určování významnosti se bere v úvahu výše a druh nesprávnosti.

Ve výše uvedeném příkladu existují dvě transakce s absolutními částkami v dolarech. V praxi je však určování významnosti efektivnější na relativním základě.

Například místo toho, aby se podíval na to, zda je transakce ve výši 1,00 USD nebo 1 000 000 USD považována za významnou, bude auditor odkazovat na procentuální dopad, který může mít nesprávnost na účetní závěrku.

Takže pro společnost s příjmy 5 milionů USD může nesprávnost 1 milion USD představovat 20% dopad na marži, což je velmi významné.

Pokud má však společnost tržby ve výši 5 miliard USD, nepřesnost v hodnotě 1 milionu USD bude mít za následek pouze 0,02% dopad na marži, což na relativním základě není významné pro celkovou finanční výkonnost společnosti.

Pokud chyba 1 milion $ byla způsobena podvodným chováním, Podvod Podvod se týká jakékoli klamavé činnosti prováděné jednotlivcem s cílem získat něco prostředky, které porušují zákon. Jedno klíčové slovo v - možná výkonný zaměstnanec zpronevěřující peníze ze společnosti - lze tuto nesprávnost považovat za významnou, protože zahrnuje potenciální trestnou činnost.

Proto je zásadní vzít v úvahu nejen absolutní a relativní částky nesprávností, ale také kvalitativní dopady nesprávností.

Metody výpočtu významnosti

Rada pro mezinárodní účetní standardy (IASB) upustila od poskytování kvantitativních pokynů a standardů týkajících se výpočtu významnosti. Jelikož neexistuje žádná referenční hodnota nebo vzorec, je podle uvážení auditora velmi subjektivní.

Některé akademické orgány však vyvinuly výpočetní metody.

Metody výpočtu závažnosti Norské rady pro výzkum

Norská rada pro výzkum financovala studii o výpočtu významnosti, která kromě metod pravidel s proměnnou velikostí zahrnuje metody jediného pravidla.

Metody jednoho pravidla:

  • 5% z příjmů před zdaněním
  • 5% celkových aktiv
  • 1% vlastního kapitálu
  • 1% z celkových výnosů

Metody pravidla proměnné velikosti:

  • 2% až 5% hrubého zisku (pokud je nižší než 20 000 $)
  • 1% až 2% hrubého zisku (pokud je hrubý zisk vyšší než 20 000 USD, ale nižší než 1 000 000 USD)
  • 5% až 1% hrubého zisku (pokud je hrubý zisk vyšší než 1 000 000 $, ale menší než 100 000 000 $
  • 5% hrubého zisku (pokud je hrubý zisk vyšší než 100 000 000 $)

Existují také smíšené metody, které kombinují některé z metod a používají vhodné vážení pro každý prvek.

Diskusní dokument 6: Auditní riziko a významnost (červenec 1984)

Tato publikovaná práce uvádí metody pro rozsahy výpočtu významnosti. V závislosti na auditorském riziku vyberou auditoři v rámci těchto rozsahů různé hodnoty.

  • 5% až 10% celkových výnosů
  • 1% až 2% celkových aktiv
  • 1% až 2% hrubého zisku
  • 2% až 5% vlastního kapitálu
  • 5% až 10% čistého příjmu

Mohou být také kombinovány do smíšených metod.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Právní odpovědnost auditorů Právní odpovědnost auditorů Obavy o právní odpovědnost auditorů stále rostou každým dnem. Auditoři jsou velmi důležití lidé, protože v konečném důsledku jsou odpovědní za zvýšení spolehlivosti finančních výkazů pro všechny druhy externích uživatelů. Stejně jako ostatní profesionálové mohou čelit občanskoprávní a trestněprávní odpovědnosti
  • Účetní zásady Účetní zásady Účetní zásady jsou pravidla a směrnice, které jsou stanoveny tak, aby se jimi společnost řídila při přípravě a prezentaci své účetní závěrky
  • Audit Právní důsledky Účetnictví Účetnictví je pojem, který popisuje proces konsolidace finančních informací tak, aby byly jasné a srozumitelné pro všechny
  • Důkazy v auditu Důkazy v auditu Důkazy v auditu jsou informace shromážděné při kontrole finančních transakcí, zůstatků a interních kontrol účetní jednotky za účelem potvrzení

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found