Vězeňské dilema - přehled, vysvětlení a členění problému

Dilem vězně je paradox rozhodování a teorie her, který ukazuje, že dva racionální jedinci rozhodují ve svém vlastním zájmu Sítě a budování vztahů (část 3) Tento článek je součástí řady užitečných tipů, které vám pomohou najít úspěch v síťování a budování vztahů ve vaší společnosti. Pokud se chceme ve své kariéře posunout kupředu, budování vztahů je prvním krokem k cestě k úspěchu. nemůže vést k optimálnímu řešení. Paradox vyvinuli matematici M. Flood a M. Dresher v roce 1950 a moderní interpretaci pojal kanadský matematik A.W. Tucker.

Dilema vězně ukazuje, že v situaci nespolupráce Síťování a budování vztahů (část 1) Tento článek je součástí řady užitečných tipů, které vám pomohou najít v síti úspěch ve vaší společnosti. Síťování hraje důležitou roli v našem profesionálním životě, počínaje hledáním zaměstnání, pokračováním ve vstupu do společnosti a prací ve společnosti, až po postup v kariéře. , i atraktivnější strategie může vést k horším výsledkům.

Diagram dilematu vězňů

Scénář vězeňské dilema

Představte si, že policie zatkla dva podezřelé z trestného činu. Oba podezřelí jsou drženi v různých buňkách a nemohou spolu komunikovat. Policista nabízí oběma podezřelým možnost buď mlčet, nebo obviňovat jiného podezřelého. Pokud oba podezřelí mlčí, oba si odsedí jen jeden rok vězení. Pokud se budou obviňovat, oba si odsedí tři roky ve vězení.

Pokud jeden z podezřelých viní druhého a druhý mlčí, podezřelý, který mlčel, by si odseděl pět let vězení, zatímco další podezřelý by byl propuštěn na svobodu. Níže uvedená tabulka ukazuje možné výplaty:

Vězňovo dilema

Další informace najdete v kurzu Finance Behavioral Finance Fundamentals

Vězeňovo dilema bylo vysvětleno

V takovém prostředí oba podezřelí neznají rozhodnutí zvolené jiným podezřelým. Nejracionálnějším rozhodnutím z hlediska vlastního zájmu je proto obviňování druhého podezřelého.

Například podezřelý A se bojí mlčet, protože v takovém případě může dostat pět let vězení, pokud ho podezřelý B obviní. Pokud se podezřelý A rozhodne obvinit podezřelého B, může být osvobozen, pokud podezřelý B mlčí. To však není pravděpodobné, protože podezřelý B používá stejné důvody a obviňuje také podezřelého A.

Ačkoli rozhodnutí mlčet oběma podezřelými poskytuje optimálnější výplatu, není to racionální volba, protože obě strany se chovají ve svém vlastním zájmu. Na druhou stranu je rozhodnutí obviňovat jiného podezřelého z tohoto pohledu racionální rozhodnutí a navzdory horšímu výnosu poskytuje Nashovu rovnováhu. Naučte se, jak takové scénáře ovlivňují tržní chování, na kurzu Finance Behavioral Finance Fundamentals.

Další zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní finanční zdroje níže:

  • Groupthink Groupthink Groupthink je termín vyvinutý sociálním psychologem Irvingem Janisem v roce 1972 k popisu chybných rozhodnutí skupiny v důsledku skupinových tlaků. Groupthink je jev, při kterém se způsoby přístupu k problémům nebo záležitostem zabývají konsensem skupiny spíše než jednotlivci jednajícími samostatně.
  • Mezilidská inteligence Mezilidská inteligence Mezilidská inteligence označuje schopnost člověka dobře se stýkat s lidmi a řídit vztahy. Umožňuje lidem pochopit potřeby a motivaci lidí kolem nich, což pomáhá posílit jejich celkový vliv. Lidé s mezilidskou inteligencí
  • Teorie her Teorie her Teorie her je matematický rámec vyvinutý k řešení problémů s konfliktními nebo spolupracujícími stranami, které jsou schopné činit racionální rozhodnutí.
  • Osobní značka Osobní značka Naše osobní značka je to, co lidé považují za naši identitu, za koho nás vidí a jaké vlastnosti a věci si s námi spojují. Odhaluje, kdo jsme, co nabízíme a co si vážíme. Když pracujeme ve společnosti, naši kolegové o nás vytvářejí vnímání na základě toho, jak se jim prezentujeme.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found