Základní analýza - přehled, komponenty, shora dolů vs. zdola nahoru

V účetnictví a financích je fundamentální analýza metodou pro stanovení vnitřní hodnoty Vnitřní hodnota Vnitřní hodnota podniku (nebo jakéhokoli investičního zajištění) je současná hodnota všech očekávaných budoucích peněžních toků diskontovaných příslušnou diskontní sazbou. Na rozdíl od relativních forem oceňování, které se zaměřují na srovnatelné společnosti, se vnitřní oceňování dívá pouze na vlastní hodnotu podniku samotného. cenného papíru analýzou různých makroekonomických a mikroekonomických faktorů. Konečným cílem základní analýzy je kvantifikovat skutečnou hodnotu cenného papíru. Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou neomezené krátkodobé finanční nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhové cenné papíry veřejně kótované společnosti. Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi. Jeho skutečnou hodnotu lze poté porovnat se současnou tržní cenou, což nám pomůže s investičními rozhodnutími.

Základní analýza

Na rozdíl od technické analýzy, která se soustředí na předpovídání cenových pohybů cenného papíru, si základní analýza klade za cíl určit „správnou cenu“ (skutečnou hodnotu) cenného papíru. Znalost správné ceny může investor učinit informované investiční rozhodnutí. Cenný papír může být nadhodnocen, podhodnocen nebo spravedlivě oceněn.

Složky fundamentální analýzy

Základní analýza se skládá ze tří hlavních částí:

  1. Ekonomická analýza
  2. Průmyslová analýza
  3. Analýza společnosti

Fundamentální analýza je extrémně komplexní přístup, který vyžaduje hluboké znalosti účetnictví, financí a ekonomiky. Například fundamentální analýza vyžaduje schopnost číst finanční výkazy, porozumět makroekonomickým faktorům a znalost oceňovacích technik. Při projektování budoucího růstu se primárně spoléhá na veřejná data, jako jsou historické zisky a ziskové marže společnosti.

Základní analýza shora dolů vs. zdola nahoru

Základní analýza může být buď shora dolů, nebo zdola nahoru. Investor, který sleduje přístup shora dolů zahajuje analýzu s ohledem na zdraví celkové ekonomiky. Analýzou různých makroekonomických faktorů, jako jsou úrokové sazby Úroková sazba Úroková sazba se týká částky účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. , inflace a HDP Hrubý domácí produkt (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) je standardním měřítkem ekonomického zdraví země a ukazatelem její životní úrovně. HDP lze také použít k porovnání úrovní produktivity mezi různými zeměmi. úrovně se investor snaží určit celkový směr ekonomiky a identifikuje průmyslová odvětví a odvětví ekonomiky nabízející nejlepší investiční příležitosti.

Poté investor posoudí konkrétní vyhlídky a potenciální příležitosti v rámci identifikovaných odvětví a sektorů. Nakonec analyzují a vybírají jednotlivé akcie v nejslibnějších průmyslových odvětvích.

Přístup shora dolůObrázek 1. Přístup shora dolů

Alternativně existuje přístup zdola nahoru. Namísto zahájení analýzy z většího rozsahu se přístup zdola nahoru okamžitě ponoří do analýzy jednotlivých akcií. Důvody investorů, kteří se řídí přístupem zdola nahoru, spočívají v tom, že jednotlivé akcie mohou fungovat mnohem lépe než celkové odvětví.

Přístup zdola nahoru je primárně zaměřen na různé mikroekonomické faktory, jako jsou výnosy společnosti a finanční metriky. Analytici, kteří takový přístup používají, vypracují důkladné posouzení každé společnosti, aby lépe porozuměli jejímu fungování.

Přístup zdola nahoruObrázek 2. Přístup zdola nahoru

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné další zdroje uvedené níže:

  • Srovnatelná firemní analýza Srovnatelná firemní analýza Jak provést srovnatelnou firemní analýzu. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku
  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele
  • Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza je forma oceňování investic, která analyzuje minulé ceny a předpovídá budoucí cenovou akci. Techničtí analytici se domnívají, že kolektivní akce všech účastníků trhu přesně odrážejí všechny relevantní informace, a proto cenným papírům neustále přiřazují spravedlivou tržní hodnotu.
  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found