Možnost Overallotment / Greenshoe - prodej dalších akcií v IPO

Možnost nadměrného přidělení, někdy nazývaná možnost greenshoe, je možnost, která je k dispozici upisovatelům Underwriting V investičním bankovnictví je upisování proces, při kterém banka získává kapitál pro klienta (společnost, instituci nebo vládu) od investorů ve formě vlastního kapitálu nebo dluhové cenné papíry. Tento článek si klade za cíl poskytnout čtenářům lepší pochopení procesu získávání nebo upisování kapitálu za účelem prodeje dalších akcií během počáteční veřejné nabídky (IPO) Initial Public Offering (IPO) Initial Public Offering (IPO) je první prodej akcií vydaných společnost pro veřejnost. Před IPO je společnost považována za soukromou společnost, obvykle s malým počtem investorů (zakladatelé, přátelé, rodinní a obchodní investoři, jako jsou investoři rizikového kapitálu nebo andělští investoři). Zjistěte, co je to IPO. Upisovatelé mohou prodat o 15% více akcií, než kolik původně prodali, ale opce musí být uplatněna do 30 dnů od nabídky. Konkrétní podrobnosti přidělení jsou obsaženy v dohodě o upisování IPO mezi vydávající společností a upisovateli. Upisovatelé, obvykle investiční banky Seznam nejlepších investičních bank Seznam 100 nejlepších investičních bank na světě seřazených podle abecedy. Nejlepší investiční banky na seznamu jsou Goldman Sachs, Morgan Stanley, BAML, JP Morgan, Blackstone, Rothschild, Scotiabank, RBC, UBS, Wells Fargo, Deutsche Bank, Citi, Macquarie, HSBC, ICBC, Credit Suisse, Bank of America Merril Lynch nebo zprostředkovatelské agentury, mohou využít možnost přerozdělení, pokud poptávka po akciích převyšuje očekávanou poptávku a prodejní cena je výrazně vyšší než nabídková cena.

Možnost přerozdělení / diagram Greenshoe

Důvody pro přerozdělení / Greenshoe

Následují některé z důvodů, proč může upisovatel uplatnit možnost nadměrného přidělení akcií společnosti:

Poptávka po akciích společnosti

Upisovatelé akcií společnosti mohou využít možnosti greenshoe, aby mohli těžit z poptávky po akciích společnosti. K tomu dochází většinou, když známá společnost vydá IPO, protože mnohem více investorů pravděpodobně bude mít zájem investovat do známých společností, na rozdíl od méně známých společností. Například když Facebook uspořádal své IPO v roce 2012, byly jeho akcie velmi žádané kvůli popularitě společnosti a jejímu budoucímu potenciálu. Nadměrný úpis akcií společnosti jí umožnil získat další kapitál nadměrným přidělením, aby uspokojila poptávku.

Stabilizace cen

Nadměrné přidělení lze také použít jako strategii stabilizace cen, když existuje rostoucí nebo klesající poptávka po akciích společnosti. Když ceny akcií klesnou pod nabídkovou cenu, upisovatelé utrpí ztrátu a mohou akcie koupit za nižší cenu, aby cenu stabilizovali. Zpětný odkup akcií snižuje nabídku akcií, což má za následek zvýšení cen akcií. Například pokud se společnost rozhodne provést IPO ve výši dvou milionů akcií, mohou upisovatelé využít 15% možnost přerozdělení a prodat celkem 2,3 milionu akcií. Když se akcie stanou veřejně obchodovatelnými, mohou upisovatelé zpětně koupit dalších 0,3 milionu akcií. To pomáhá stabilizovat kolísavé, nestálé ceny akcií řízením nabídky akcií podle jejich poptávky.

Cena převyšuje nabídkovou cenu

Rostoucí poptávka po akciích společnosti může zvýšit ceny akcií na cenu nad nabídkovou cenou. V takovém scénáři nemohou upisovatelé akcie zpětně odkoupit za aktuální tržní cenu, protože by to vedlo ke ztrátě. V tomto okamžiku mohou upisovatelé uplatnit možnost greenshoe na nákup dalších akcií za původní nabídkovou cenu, aniž by utrpěli ztrátu. Rozdíl mezi nabídkovou cenou a aktuální tržní cenou pomáhá kompenzovat případnou ztrátu vzniklou, když se akcie obchodovaly pod nabídkovou cenou.

Příklad - nadměrné přidělení IPO Facebooku

Když společnost Facebook uspořádala v roce 2012 své IPO, prodala upisovatelům 421 milionů akcií Facebooku za 38 USD, což zahrnovalo skupinu investičních bank, které měly za úkol zajistit, aby byly akcie prodány a kapitál získán zaslán společnosti. Na oplátku by získali 1,1% transakce. Morgan Stanley byl hlavním upisovatelem.

Když akcie na Facebooku začaly obchodovat, počáteční cena byla 42,05 USD, což je nárůst o 11% nad cenu IPO. Akcie se brzy staly volatilní a cena akcií klesla na 38 $. Celkově upisovatelé prodali 484 milionů akcií Facebooku za 38 USD. To znamená, že upisovatelé využili možnosti přidělení prodejem dalších 63 milionů akcií. Tisková prohlášení naznačila, že upisovatelé vstoupili a zakoupili další akcie jako způsob stabilizace cen. Upisovatelé měli příležitost odkoupit dalších 63 milionů akcií za 38 USD na akcii, aby vyrovnali ztrátu vzniklou při stabilizaci cen.

Plný, částečný a reverzní Greenshoe

Upisovatelé se mohou rozhodnout zaměstnat buď částečnou, nebo úplnou zelenou obuv. V částečném greenshoe upisovatel pouze koupí část akcií z trhu před zvýšením ceny. Úplné greenshoe je přesně to, co zní: upisovatel využívá celou svou možnost získat další akcie za počáteční nabídkovou cenu.

Možnost reverzní greenshoe dává upisovateli právo prodat akcie emitentovi později. Používá se k podpoře ceny, když poptávka po IPO klesá, což má za následek klesající ceny. Upisovatel uplatňuje opci tím, že odkoupí akcie na trhu a prodá je emitentovi za vyšší cenu. Společnosti používají tuto techniku ​​ke stabilizaci svých cen akcií, když poptávka po jejich akciích roste nebo klesá.

Předpisy SEC o nadměrném přidělení

Komise pro cenné papíry (SEC) umožňuje upisovatelům zapojit se do nahého krátkého prodeje v nabídce akcií. Upisovatelé obvykle používají krátký prodej, když očekávají pokles ceny, ale tato praxe je vystavuje riziku zvýšení cen. Ve Spojených státech se upisovatelé zabývají krátkým prodejem nabídky a nákupem na trhu s autopříslušenstvím, aby stabilizovali ceny. Při prodeji krátkých akcií je vyvíjen tlak na snižování ceny akcií, tato taktika může usnadnit stabilnější nabídku, která nakonec povede k úspěšnější nabídce akcií.

V roce 2008 však SEC během operací IPO vyloučila praxi toho, čemu se říkalo „hrubý nekrytý krátký prodej“. Někteří upisovatelé prováděli nekrytý krátký prodej jako způsob ovlivňování cen akcií. Tato praxe vytvořila silné vnímání toho, že akcie konkrétní společnosti se pohybovaly velmi aktivně, zatímco ve skutečnosti s cenovými změnami manipuloval pouze malý počet hráčů na trhu.

Související čtení

Finance je globálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling & Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari a několik dalších kurzů pro finanční profesionály. Abychom vám pomohli v kariérním postupu, podívejte se na další finanční zdroje níže:

  • Proces zvyšování kapitálu Proces zvyšování kapitálu Tento článek má poskytnout čtenářům hlubší pochopení toho, jak proces získávání kapitálu funguje a jak se v dnešním odvětví děje. Další informace o získávání kapitálu a různých typech závazků ze strany upisovatele najdete v našem přehledu upisování.
  • Denní limit obchodování Denní limit obchodování Denní limit obchodování se vztahuje k maximální částce, o kterou může cena akcie nebo jiného cenného papíru obchodovaného na burze během obchodní relace stoupat nebo klesat. O limitech rozhoduje burza ve snaze vyhnout se extrémní volatilitě nebo manipulaci na trzích.
  • Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy odkazují na různé metody obchodování aktiv. Dva hlavní typy obchodních mechanismů jsou obchodní mechanismy založené na nabídkách a objednávkách
  • Jak získat práci v investičním bankovnictví Jak získat práci v investičním bankovnictví? Tato příručka nastiňuje, jak získat práci v investičním bankovnictví s využitím nejlepších tří taktik: vytváření sítí a obnovení, příprava na pohovor a technické dovednosti

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found