Hawthorne Effect - definice, historie a nejnovější výzkum

Efekt Hawthorne se používá k popisu změny v chování jedince, která vyplývá z jeho vědomí toho, že je pozorován. Efekt naznačuje, že pracovníci mají tendenci měnit své chování v práci v reakci na pozornost, kterou dostávají od svého nadřízeného.

Hawthorne Effect odvozuje svůj název od průmyslových experimentů, které byly provedeny na předměstí Hawthorne v Chicagu ve 20. a 30. letech. Výzkum zahrnoval několik studií produktivity, které testovaly dopad změn osvětlení a pracovních struktur, jako jsou doby přestávek a pracovní doba, Ekvivalent na plný úvazek (FTE) Ekvivalent na plný úvazek (FTE) označuje jednotku měření ekvivalentní jednotlivci - zaměstnanci nebo student - jedna jednotka pracovního nebo školního dne, o produktivitě zaměstnanců.

Hawthorne Effect - Konceptuální obchodní ilustrace se slovy hawthorne effect

Pozdější interpretace různých vědců odhalily, že být předmětem studie a získat zvýšenou pozornost výzkumných pracovníků může vést k dočasnému zlepšení produktivity pracovníků. Experiment z Chicagské univerzity z roku 2009 však ukázal, že výsledky původní studie byly pravděpodobně nadsazené.

Naučte se o dalších psychologických tématech v kurzu Finance Behavioral Finance.

Historie Hawthorneho efektu

Lighting Experiment ve společnosti Hawthorne Works

Pojem „Hawthorne Effect“ vytvořil výzkumník Henry A. Landsberger v roce 1958, když prováděl analýzu dřívějších experimentů provedených ve 20. a 30. letech. Pojmenoval efekt, který objevil po společnosti Hawthorne Works Electric Company v Hawthorne ve státě Illinois, kde se uskutečnil první experiment.

Elektrotechnická společnost sponzorovala studii svých pracovníků, aby zjistila, zda jejich produktivita Pareto Efficiency Pareto Efficiency, koncept běžně používaný v ekonomii, je ekonomická situace, ve které je nemožné udělat jednu stranu lepší, aniž by se druhá strana zhoršila. by se zvýšilo při změně osvětlení. Během studie se produktivita zaměstnanců zvýšila, a to jak při zvýšení osvětlení, tak při jeho snížení. Po ukončení studie se však produktivita snížila.

Další doplňkové experimenty, jako je účinek změn pracovní doby a pracovních přestávek, také vedly ke zvýšení produktivity, ale produktivita pracovníků po ukončení studie opět poklesla. Vědci nakonec dospěli k závěru, že zaměstnanci ve skutečnosti reagovali na přímou pozornost, kterou jim během studie dostávali vědci a vedoucí pracovníci, spíše než na jakékoli změny v proměnných prostředí.

Když vytvořil pojem „Hawthorne Effect“, Landsberger tento pojem definoval jako dočasné zlepšení produktivity zaměstnanců vyplývající z pozorování při práci.

Bankovní elektroinstalační místnost

Na počátku 30. let 20. století provedli studii australský sociální psycholog Elton Mayo a americký antropolog Lloyd Warner. Jeho účelem bylo zjistit vliv platebních pobídek na produktivitu zaměstnanců. Studie zahrnovala čtrnáct zaměstnanců mužského pohlaví, jejichž běžná pracovní rutina zahrnovala montáž telefonních přepínacích zařízení. Zaměstnanci byli odměňováni na základě jejich individuální produktivity. K překvapení výzkumníků i společnosti studie zjistila produktivitu zaměstnanců snížil se zvýšenými mzdovými pobídkami Odměna Odměna je jakýkoli druh kompenzace nebo platby, které jednotlivec nebo zaměstnanec obdrží jako platbu za své služby nebo práci, kterou vykonávají pro organizaci nebo společnost. Zahrnuje jakýkoli základní plat, který zaměstnanec obdrží, spolu s dalšími typy plateb, které se hromadí v průběhu jejich práce, které.

Zaměstnanci očividně začali mít podezření na neočekávané mzdové pobídky. Viděli to jako součást strategie, která má v budoucnu propustit některé zaměstnance nebo snížit mzdy. Vědci byli počátečními nálezy fascinováni a rozhodli se hlouběji zabývat příčinou poklesu produktivity. Zjistili, že zaměstnanci vytvořili neformální skupiny, které stanovily pravidla chování a navrhly strategie, aby zajistily, že zaměstnanci pravidla dodržují. Pravidla byla navržena tak, aby zajistila, že produktivita zůstane relativně stabilní, bez ohledu na jakékoli zavedené změny nebo pobídky.

Neformální skupina kontrolovala své členy a řídila, jak interagovali se svými šéfy a jak reagovali na otázky experimentátorů. Vědci dospěli k závěru, že zaměstnanci více reagovali na neformální skupinu než na pobídky poskytované vedením.

Moderní výzkum Hawthornova jevu

V posledních letech bylo provedeno několik studií k další analýze Hawthornova efektu. Některé ze studií zahrnují:

Studie mozkových neurostimulátorů z roku 1978

Tato studie byla provedena za účelem zjištění, zda by mozečkové neurostimulátory mohly zmírnit motorickou dysfunkci u pacientů s mozkovou obrnou. Počáteční zjištění ukázala, že během studie fungoval Hawthorneův efekt. Výsledky testu ukázaly, že pacienti po dobu studie uváděli zlepšení jejich motorických funkcí v důsledku použití cerebelárních neurostimulátorů. Kvantitativní analýza Kvantitativní analýza Kvantitativní analýza je však proces shromažďování a vyhodnocování měřitelných a ověřitelných údajů, jako jsou výnosy, podíl na trhu a mzdy, aby bylo možné pochopit chování a výkonnost podniku. V éře datových technologií je kvantitativní analýza považována za preferovaný přístup k přijímání informovaných rozhodnutí. studie ukázalo, že došlo k malému trvalému zlepšení motorických funkcí pacientů. Vědci dospěli k závěru, že výsledky studie byly ovlivněny Hawthornovým efektem. Dočasné zlepšení motorické funkce motorické funkce bylo způsobeno zvýšenou pozorností věnovanou pacientům výzkumníky a zdravotníky zapojenými do studie.

Studie University of Chicago (2009)

Studie provedená University of Chicago analyzovala původní Hawthorne Effect a dospěla k závěru, že výsledky dřívější studie byly slabé. Účinek Hawthorne nemusel hrát tak významnou roli, jak se domnívají původní vědci. Vědci z roku 2009 nakonec dospěli k přesvědčení, že při změně produktivity pracovníků mohly hrát roli i jiné faktory.

Studie z roku 2009 rovněž odhalila, že některá z hlášených tvrzení z dřívějších studií nebyla podložena výzkumnými údaji. Nevyloučili však zcela možnost, že v experimentu došlo k Hawthornovu efektu.

Další zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení Hawthornova efektu. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, důrazně doporučujeme tyto další zdroje:

  • Posouzení Posouzení Posouzení je v zásadě způsob, jak provést nezaujatou analýzu nebo vyhodnocení aktiva, podniku nebo organizace nebo vyhodnotit výkon podle dané sady standardů nebo kritérií. Provádí kvalifikovaný odhadce, hodnocení se obvykle provádí vždy, když má být nemovitost nebo aktivum prodáno a je třeba určit jeho hodnotu
  • Morálka zaměstnanců Morálka zaměstnanců Morálka zaměstnanců je definována jako celková spokojenost, výhled a pocit pohody, které zaměstnanec na pracovišti má. Jinými slovy, odkazuje na to, jak spokojení zaměstnanci cítí své pracovní prostředí. Morálka zaměstnanců je pro mnoho podniků důležitá díky přímému účinku na
  • KPI pracovní síly KPI pracovní síly Jak můžeme sledovat pracovní sílu? Vlády a ekonomové obvykle hodnotí sílu pracovní síly v zemi na tři hlavní klíčové ukazatele výkonu (KPI)
  • Náhodná proměnná Náhodná proměnná Náhodná proměnná (stochastická proměnná) je typ proměnné ve statistice, jejíž možné hodnoty závisí na výsledcích určitého náhodného jevu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found