Režim - definice, jak najít a praktický příklad

Režim je nejčastěji se vyskytující hodnota v datové sadě. Spolu s průměrem a mediánem je režim statistickým měřítkem centrální tendence v datové sadě. Na rozdíl od ostatních měr centrální tendence, které jsou jedinečné pro konkrétní datovou sadu, může v datové sadě existovat několik režimů.

Institut podnikových financí kontroluje některá z těchto statistických měření v našem kurzu Matematika pro podnikové finance.

Výhody použití režimu

V určitých případech může být režim mimořádně užitečným měřítkem centrální tendence. Jednou z jeho největších výhod je, že jej lze použít na jakýkoli typ dat, zatímco střední i střední funkce MEDIAN Funkce MEDIAN je zařazena do kategorie Statistické funkce aplikace Excel. Funkce vypočítá střední hodnotu dané sady čísel. Medián lze definovat jako střední číslo skupiny čísel. To znamená, že poloviční čísla vrátí hodnoty, které jsou větší než medián, nelze vypočítat pro nominální data. Rovněž na ni nemají vliv extrémní hodnoty v souborech dat s kvantitativními daty Kvantitativní analýza Kvantitativní analýza je proces shromažďování a vyhodnocování měřitelných a ověřitelných údajů, jako jsou výnosy, podíl na trhu a mzdy, aby bylo možné porozumět chování a výkonnosti podniku. V éře datových technologií je kvantitativní analýza považována za preferovaný přístup k přijímání informovaných rozhodnutí. . Může tedy poskytnout přehled o téměř jakékoli datové sadě navzdory distribuci dat.

Na druhou stranu má statistické opatření také svá vlastní omezení. Například to nelze dále matematicky zpracovat. Proto nelze opatření použít pro podrobnější analýzu. Kromě toho, protože není založen na všech hodnotách v datové sadě, je obtížné vyvodit závěry týkající se datové sady pouze na základě režimu.

Výhody dalších statistických měření a způsob, jak je vypočítat a použít, najdete v kurzu Finance Math for Corporate Finance!

Jak najít režim

K nalezení režimu nejsou nutné žádné výpočty. Jednoduše postupujte podle následujících pokynů:

  1. Shromažďujte a organizujte data z datové sady.
  2. Určete všechny odlišné hodnoty v datové sadě.
  3. Spočítejte frekvenci výskytu pro každou odlišnou hodnotu.
  4. Nejčastější hodnotou je režim.

Navíc jej lze snadno najít pomocí distribučního grafu nebo histogramu Histogram Histogram se používá ke shrnutí diskrétních nebo spojitých dat. Jinými slovy, histogram poskytuje vizuální interpretaci číselných dat tím, že ukazuje počet datových bodů, které spadají do zadaného rozsahu hodnot (nazývaných „koše“). Histogram je podobný svislému sloupcovému grafu. Nicméně histogram,. Graficky je znázorněn jako bod špičky v distribučním grafu nebo jako nejvyšší sloupec na histogramu.

Příklad režimu

Jste finančním analytikem v e-commerce společnosti Startup Valuation Metrics (pro internetové společnosti) Startup Valuation Metrics pro internetové společnosti. Tato příručka popisuje 17 nejdůležitějších metrik oceňování elektronického obchodování pro internet, které se začínají oceňovat. Byl vám přidělen úkol určit nejčastěji nakupovanou kategorii produktu za poslední měsíc.

K dokončení úkolu načtete údaje o nákupech za poslední měsíc. Data jsou shrnuta v následující tabulce:

Režim - ukázková tabulka

Úkol lze dokončit určením režimu kategorie produktu v datové sadě, kterou najdete pomocí následujících kroků:

  1. Identifikujte odlišné hodnoty v datové sadě. Vidíme, že obsahují odlišné hodnoty kategorií produktů v datové sadě Oblečení, spotřebiče, knihy a počítač.
  1. Vypočítejte frekvenci každé odlišné hodnoty v datové sadě.

Frekvence

  1. Určete režim (nejčastější odlišná hodnota).

Z výše uvedené tabulky vidíme, že kategorie oblečení je v datové sadě nejčastější. Jinými slovy, oblečení je režim v datové sadě.

Alternativně můžeme režim najít pomocí histogramu (nebo jiného grafu distribuce frekvence). S využitím našich původních dat můžeme snadno vytvořit histogram v aplikaci Excel.

Schéma

Z grafu jasně vidíme, že kategorie oblečení je režim v datové sadě.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Základní pojmy statistiky v oblasti financí Základní pojmy statistiky v oblasti financí Pro lepší porozumění financím je zásadně důležité důkladné pochopení statistik. Statistické koncepty mohou navíc pomoci investorům sledovat
  • Dynamická data, součet, průměr a scénáře Dynamická data, součet, průměr a scénáře Ohledně vytváření dynamických dat, součtů, průměrů a scénářů v aplikaci Excel. Pro finanční analytiky v oblasti investičního bankovnictví, kapitálového výzkumu, FP&A a podnikového rozvoje je výhodné naučit se pokročilé dovednosti v Excelu, protože vás odlišuje od konkurence. V tomto článku projdeme některé z
  • Zdarma kurz Crash
  • Úplný seznam funkcí aplikace Excel Seznam nejdůležitějších funkcí aplikace Excel pro finanční analytiky. Tento podváděcí list pokrývá stovky funkcí, které je důležité znát jako analytik aplikace Excel

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found