Náklady na flotaci - přehled, faktory a náklady na kapitál

Náklady na flotaci jsou náklady, které vzniknou společnosti při vydávání nových cenných papírů. Náklady mohou být různé, mimo jiné včetně poplatků za upisování, právní, registraci a audit. Flotační náklady jsou vyjádřeny jako procento z emisní ceny.

Náklady na flotaci

Poté, co společnost stanoví flotační náklady, jsou náklady zahrnuty do konečné ceny vydaných cenných papírů Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou neomezené krátkodobé finanční nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhové cenné papíry veřejně kótované společnosti. Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi. . Zapracování nákladů v zásadě snižuje konečnou cenu vydaných cenných papírů a následně snižuje množství kapitálu, který může společnost získat.

Velikost flotačních nákladů závisí na mnoha faktorech, jako je typ vydaných cenných papírů, jejich velikost a rizika spojená s transakcí. Upozorňujeme, že náklady na vydání dluhových cenných papírů nebo prioritních akcií Preferované akcie Preferované akcie (preferované akcie, prioritní akcie) jsou třídou vlastnictví akcií ve společnosti, která má přednostní nárok na aktiva společnosti před kmenovými akciemi. Akcie jsou starší než běžné akcie, ale jsou mladší v poměru k dluhu, jako jsou dluhopisy. jsou obecně nižší než u vydávání kmenových akcií. Flotační náklady na vydání kmenových akcií se obvykle pohybují od 2% do 8%.

Náklady na flotaci a náklady na kapitál

Koncept flotačních nákladů silně souvisí s konceptem nákladů na kapitál Náklady na kapitál Náklady na kapitál jsou minimální míra návratnosti, kterou musí podnik vydělat před vytvořením hodnoty. Než může podnik dosáhnout zisku, musí přinejmenším generovat dostatečný příjem k pokrytí nákladů na financování svého provozu. . Vzhledem k tomu, že flotační náklady ovlivňují výši kapitálu, který lze získat vydáním nových cenných papírů, musí tyto náklady nějak ovlivnit náklady společnosti na kapitál. Existují dva hlavní pohledy na věc:

Přístup 1: Začlenit flotační náklady do nákladů na kapitál

První přístup uvádí, že flotační výdaje musí být zahrnuty do výpočtu kapitálových nákladů společnosti. V zásadě uvádí, že flotační náklady zvyšují kapitálové náklady společnosti. Připomeňme, že náklady na kapitál společnosti se skládají z nákladů na dluh a nákladů na kapitál Náklady na kapitál Náklady na kapitál jsou míra návratnosti, kterou akcionář vyžaduje pro investování do podnikání. Požadovaná míra návratnosti je založena na úrovni rizika spojeného s investicí. Výdaje tedy ovlivňují náklady na kapitál změnou nákladů na dluh nebo nákladů na kapitál v závislosti na typu emitovaných cenných papírů (např. Emise kmenových akcií ovlivňuje náklady na kapitál).

Předpokládejme například, že společnost vydává nové kmenové akcie. Před transakcí lze náklady společnosti na kapitál vypočítat pomocí následujícího vzorce:

Náklady na kapitál - vzorec

Kde:

  • rE - Náklady na vlastní kapitál
  • D1 - Dividendy na akcii jeden rok poté
  • P0 - Aktuální cena akcie
  • g - Tempo růstu dividend

Vydání nových akcií však způsobí, že společnosti vzniknou flotační náklady. Proto musí být aktuální cena akcie (označená jako) upravena o účinek těchto nákladů.

Výsledkem bude vzorec nákladů na vlastní kapitál upravený o flotační náklady:

Upravené náklady na kapitál - vzorec

Kde:

  • rE - Náklady na vlastní kapitál
  • D1 - Dividendy na akcii jeden rok poté
  • P0 - Aktuální cena akcie
  • g - Tempo růstu dividend
  • f - Náklady na flotaci (v procentech)

Výše uvedený přístup však není přesný, protože začlenění flotačních nákladů neznázorňuje skutečný obraz. V takovém scénáři jsou náklady na kapitál nadhodnoceny procentem vzniklých flotačních nákladů. Náklady na flotaci jsou jednorázové výdaje, které společnosti vzniknou pouze jednou při vydání nových cenných papírů.

Přístup 2: Upravte peněžní toky společnosti

Alternativně je druhým přístupem úprava peněžních toků společnosti o náklady na flotaci. Na rozdíl od první metody přístup přizpůsobení nemění skutečné náklady na kapitál. Místo toho společnost odečte náklady od peněžních toků, které se používají při výpočtu čisté současné hodnoty (NPV) Čistá současná hodnota (NPV) Čistá současná hodnota (NPV) je hodnota všech budoucích peněžních toků (kladných i záporných) za po celou dobu životnosti investice diskontované do současnosti. Analýza NPV je formou vlastního ocenění a používá se značně napříč financemi a účetnictvím pro stanovení hodnoty podniku, zabezpečení investic,.

Metodu úpravy peněžních toků původně navrhli John R. Ezzell a R. Burr Porter v článku „Náklady na flotaci a vážené průměrné náklady na kapitál“. Hlavní myšlenkou této metody je, že náklady jsou pouze jednorázové výdaje zaplacené třetím stranám.

Přístup odečtení nákladů na flotaci od peněžních toků společnosti je vhodnější než přímé začlenění nákladů do nákladů na kapitál, protože zohledňuje jednorázovou povahu nákladů. Současně náklady na kapitál společnosti zůstávají nedotčeny náklady na flotaci a nejsou nadhodnoceny.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Proces zvyšování kapitálu Proces zvyšování kapitálu Tento článek má poskytnout čtenářům hlubší pochopení toho, jak proces získávání kapitálu funguje a jak se v dnešním odvětví děje. Další informace o získávání kapitálu a různých typech závazků ze strany upisovatele najdete v našem přehledu upisování.
  • Počáteční veřejná nabídka (IPO) Počáteční veřejná nabídka (IPO) Počáteční veřejná nabídka (IPO) je první prodej akcií vydaných společností veřejnosti. Před IPO je společnost považována za soukromou společnost, obvykle s malým počtem investorů (zakladatelé, přátelé, rodinní a obchodní investoři, jako jsou investoři rizikového kapitálu nebo andělští investoři). Zjistěte, co je to IPO
  • Nabídkové memorandum Nabídkové memorandum Nabídkové memorandum je také známé jako memorandum o soukromém umístění. Používá se také jako nástroj k přilákání externích investorů
  • Poplatek za zádržné Poplatek za zádržné Poplatek za zádržné je počáteční cena placená jednotlivcem za služby poradce, konzultanta, právníka, nezávislého pracovníka nebo jiného odborníka.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found