Poplatek za službu - přehled, příklady v různých odvětvích

Poplatek za službu, nazývaný také poplatek za službu, se vztahuje na poplatek vybíraný k zaplacení služeb, které se vztahují k produktu Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vzniklé při výrobě jakéhokoli zboží nebo služby. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS je často nakupovaná služba nebo služba. Jinými slovy, poplatek za službu je dodatečný poplatek za službu poskytovanou při nákupu produktu nebo služby. Například poplatek za službu se obvykle přidává k vašemu účtu v restauraci, aby se zaplatil číšník nebo servírka, která přijde a obsluhuje váš stůl.

Obrázek poplatku za službu

Poplatky za služby v různých odvětvích

Poplatky za služby přicházejí s různými názvy, v závislosti na příslušném odvětví. Například:

Bankovní průmysl

Majitelům účtů se obvykle účtuje měsíční poplatek za vedení běžného nebo spořicího účtu v bance Druhy retailových bank Obecně lze říci, že existují tři hlavní typy retailových bank. Jsou to komerční banky, družstevní záložny a některé investiční fondy, které nabízejí služby retailového bankovnictví. Všichni tři pracují na poskytování podobných bankovních služeb. Patří mezi ně běžné účty, spořicí účty, hypotéky, debetní karty, kreditní karty a osobní půjčky. . Například TD Canada účtuje různé měsíční poplatky za údržbu za různé kontrolní účty. Jak napsat šek I když digitální platby neustále získávají větší podíl na trhu, je stále důležité vědět, jak napsat šek. Tato příručka vás krok za krokem ukáže.

Pohostinství

Poplatek za služby jako procento z celkového účtu za restaurace a hotely je samozřejmostí. Například v Britské Kolumbii existuje nevyslovené pravidlo tipovat (poplatek za služby) alespoň 10% za večeře v restauraci nebo rozvoz.

Letecký průmysl

Při nákupu letenky se vybírá řada poplatků za služby. Poplatky za služby v leteckém průmyslu mají platit za služby, jako je zábava, manipulace se zavazadly, výběr sedadel, provize od cestovní kanceláře atd. Zvláštní poplatky účtované leteckými společnostmi jsou velmi kontroverzní, protože se za posledních 10 až 20 let podstatně zvýšily. Mnoho letců nesnáší, že musí platit vysoké poplatky za služby, které letecké společnosti nabízely zdarma, jako jsou služby manipulace se zavazadly. V minulosti si mohli cestující v letecké společnosti zkontrolovat tolik zavazadel, kolik si přáli, bez dalších nákladů. Ale v dnešní době si prakticky všechny letecké společnosti účtují 25 $ a více za tašku za cokoli nad rámec jedné tašky / kufru.

Utility průmysl

Kromě skutečného účtu za elektřinu ukládá většina poskytovatelů veřejných služeb kromě poplatků za použitou elektřinu i poplatky za služby. Například společnost Hydro Quebec ukládá řadu poplatků za služby, například počáteční poplatek za instalaci, měsíční poplatek za odečet měřiče atd.

Příklad

John slaví své druhé výročí se svou přítelkyní. Rozhodl se vybrat nejromantičtější restauraci v centru Vancouveru. Po příjezdu na místo určení je pár přivítán řadou serverů a okamžitě usazen.

Samotné jídlo dosáhne celkem 120 $, včetně daní. John si uvědomuje výjimečné a doplňkové služby poskytované číšníky v restauraci a rozhodne se zaplatit spropitné (poplatek za službu) ve výši 15% nad rámec svého účtu.

Poplatky za služby Airbnb

Airbnb je příkladem online půjčovny, která ukládá poplatky za služby k pokrytí nákladů společnosti. Airbnb má samostatné poplatky pro hostitele a hosty.

Pro hostitele

Airbnb účtuje 3% poplatek, který je odebírán z celkové částky rezervace. Daně, jako je daň z přidané hodnoty (DPH) Daň Ad Valorem Termín „ad valorem“ je latinský pro „podle hodnoty“, což znamená, že je flexibilní a závisí na odhadované hodnotě aktiva, produktu nebo služby . může být přidán nad základní poplatek za službu, v závislosti na umístění výpisu.

Pro hosty

Airbnb účtuje poplatek 5% - 15%, který se liší v závislosti na ceně pronájmu. Čím dražší je pronájem, tím nižší je procento poplatků za služby.

Klíčové jídlo

Poplatek za službu označuje dodatečný poplatek vybíraný za poskytnutí produktu nebo služby. Obvykle se shromažďuje, když dochází k interakcím mezi spotřebitelem a zapojenou společností. V závislosti na odvětví mají tyto poplatky různé názvy - například rezervační poplatky (hotely), udržovací poplatky (bankovnictví) a bezpečnostní poplatky (cestovní poplatky).

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje: c

  • Ovladač nákladů Ovladač nákladů Ovladač nákladů je přímou příčinou nákladů a jejich účinek je na vzniklých celkových nákladech. Například pokud chcete určit množství spotřebované elektřiny v určitém období, počet spotřebovaných jednotek určuje celkový účet za elektřinu. V takovém scénáři spotřebovaly jednotky elektřiny
  • Ekonomická přidaná hodnota (EVA) Ekonomická přidaná hodnota (EVA) Ekonomická přidaná hodnota (EVA) ukazuje, že ke skutečné tvorbě hodnoty dochází, když projekty dosahují návratnosti nad náklady na kapitál, což zvyšuje hodnotu pro akcionáře. Technika reziduálního příjmu, která slouží jako indikátor ziskovosti za předpokladu, že ke skutečné ziskovosti dochází, když je bohatství
  • Výdaje Výdaje Výdaje představují platby v hotovosti nebo v hotovosti za nákup zboží nebo služeb. Výdaje se zaznamenávají v jednom časovém okamžiku (čas nákupu) ve srovnání s výdajem, který je alokován nebo časově rozlišen po určitou dobu. Tato příručka prověří různé typy výdajů v účetnictví
  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found