Cenové podlahy a stropy: Jak fungují? - Corporate Finance Institute

Cenové minima a cenové stropy jsou vládními minimálními a maximálními cenami za určité zboží nebo služby. To se obvykle provádí za účelem ochrany kupujících a dodavatelů nebo správy omezených zdrojů v obtížných ekonomických dobách. Cenové stropy a stropy jsou ze své podstaty neefektivní a vedou k neoptimálním přebytkům spotřebitelů a výrobců, avšak v určitých situacích jsou nezbytné. Než budete pokračovat, důkladné pochopení zákonů nabídky a poptávky Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické pojmy, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a množství požadovaného od tohoto zboží navzájem rovnají. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. je doporučeno.

Cena podlah a stropů

Cena podlahy

Minimální ceny stanoví minimální cenu pro určité zboží a služby. Obvykle jsou zavedeny na ochranu zranitelných dodavatelů. Dobrým příkladem toho je zemědělský průmysl; malí zemědělci jsou velmi citliví na změny v ceně zemědělských produktů kvůli slabým maržím. Zisková marže V účetnictví a financích je zisková marže měřítkem výdělků společnosti v poměru k jejím výnosům. Tři hlavní metriky ziskové marže jsou hrubý zisk (celkové výnosy minus náklady na prodané zboží (COGS)), provozní zisk (výnosy minus COGS a provozní náklady) a čistý zisk (výnosy minus všechny náklady). Níže uvedený graf ukazuje, jak fungují minimální ceny:

Cena podlahy

Když bude zavedena minimální cena, cena zboží bude pravděpodobně nastavena nad rovnováhu. Cenové minima lze také nastavit pod rovnováhu jako preventivní opatření v případě, že se očekává dramatický pokles cen. V takových situacích množství dodaného zboží překročí požadované množství, což povede k přebytku.

Pokud statek čelí nepružné poptávce Cenová pružnost Cenová pružnost se vztahuje k tomu, jak se množství, které poptává nebo dodává zboží, mění, když se mění jeho cena. Jinými slovy, měří, kolik lidé reagují na změnu ceny položky. , cenové minimum zvýší zisky dodavatele, protože zvýšení ceny způsobí nepoměrně menší pokles poptávky. Dodatečné ceny tak vyrovnají ztracený objem prodeje a umožňují dodavateli zvýšit ziskovost.

Pokud dobří čelí pružné poptávce, růst ceny způsobí neúměrně velký pokles poptávky, což povede k menším ziskům. Je tedy důležité, aby vlády při stanovení cenových minim při snaze chránit zranitelné dodavatele pamatovaly na cenovou pružnost zboží.

Cenové stropy

Cenové stropy stanoví maximální cenu pro určité zboží a služby. Obvykle se zavádějí na ochranu zranitelných kupujících nebo v průmyslových odvětvích, kde je málo dodavatelů. Dobrým příkladem toho je ropný průmysl, kde může být kupující obětí cenové manipulace. Níže uvedený graf ukazuje, jak fungují minimální ceny:

Cenový strop

Po zavedení cenového stropu bude cena zboží pravděpodobně nastavena pod rovnovážný stav. Cenové stropy lze také nastavit nad rovnováhu jako preventivní opatření v případě, že se očekává dramatický růst cen. V takových situacích množství požadované zboží překročí dodané množství, což má za následek nedostatek.

Pokud dobrý produkt čelí nepružné poptávce, cenový strop sníží zisky dodavatele, protože pokles ceny způsobí nepoměrně menší nárůst poptávky. Nižší ceny tedy vyrovnají pokles objemu prodeje.

Pokud dobří čelí pružné poptávce, pokles ceny způsobí neúměrně velký pokles poptávky, což povede k ještě menším ziskům. Je tedy důležité, aby vlády při stanovování cenových stropů při snaze chránit zranitelné kupující pamatovaly na cenovou pružnost zboží.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Makrofinancování Makrofinancování Makrofinancování se zaměřuje na rozsáhlé výhody pro část ekonomiky nebo pro celou ekonomiku. Je šitý na míru, aby našel řešení pro ekonomický růst
  • Cenová pružnost Cenová pružnost Cenová pružnost se vztahuje k tomu, jak se mění množství poptávané nebo dodávané zboží, když se mění jeho cena. Jinými slovy, měří, kolik lidé reagují na změnu ceny položky.
  • Teorie užitku Teorie užitku V oblasti ekonomiky je užitek (u) měřítkem toho, jak velkou výhodu mají spotřebitelé z určitého zboží nebo služeb. Z finančního hlediska se jedná o to, kolik výhod získávají investoři z výkonnosti portfolia.
  • Ekonomická expozice Ekonomická expozice Ekonomická expozice, také někdy nazývaná provozní expozice, je měřítkem změny čisté současné hodnoty (NPV) společnosti v důsledku fluktuací peněžních toků způsobených změnami směnných kurzů (FX). Tuto expozici nelze snadno zmírnit, protože souvisí s

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found