Ratio Ratio - Průvodce k porozumění všem poměrům pokrytí

Poměr krytí je jakýkoli ze skupiny finančních poměrů používaných k měření schopnosti společnosti splácet své finanční závazky. Dluhová kapacita Dluhová kapacita se vztahuje k celkové výši dluhu, který může podnik vzniknout a splatit podle podmínek smlouvy o dluhu. . Vyšší poměr znamená větší schopnost společnosti plnit své finanční závazky, zatímco nižší poměr znamená nižší schopnost. Poměry krytí běžně používají věřitelé a věřitelé Nejlepší banky v USA Podle americké federální pojišťovací společnosti pro pojištění vkladů existovalo v USA k únoru 2014 6 799 komerčních bank pojištěných FDIC. Centrální bankou v zemi je Federální rezervní banka, která vznikla po přijetí zákona o Federálních rezervách v roce 1913 za účelem stanovení finanční situace budoucího dlužníka.

Nejběžnější poměry pokrytí jsou:

  1. Ukazatel úrokového krytí Ukazatel úrokového krytí Ukazatel úrokového krytí (ICR) je finanční poměr, který se používá k určení schopnosti společnosti platit úroky ze svého nesplaceného dluhu. : Schopnost společnosti platit úrokové náklady Úrokové náklady Úrokové náklady vznikají ze společnosti, která financuje prostřednictvím dluhu nebo kapitálového leasingu. Úroky se nacházejí ve výkazu zisku a ztráty, ale lze je vypočítat také pomocí dluhového plánu. Rozvrh by měl nastínit všechny hlavní dluhy, které má společnost ve své rozvaze, a vypočítat úrok vynásobením (pouze) jejího dluhu
  2. Poměr krytí dluhové služby Poměr krytí dluhové služby Poměr krytí dluhové služby (DSCR) měří schopnost společnosti využít svůj provozní příjem ke splacení všech svých dluhových závazků, včetně splácení jistiny a úroků z krátkodobého i dlouhodobého dluhu. : Schopnost společnosti platit všechny dluhové závazky, včetně splácení jistiny a úroků
  3. Poměr krytí hotovosti: Schopnost společnosti platit úrokové náklady svým hotovostním zůstatkem
  4. Poměr krytí majetku: Schopnost společnosti splácet své dluhové závazky svými aktivy

Diagram poměru krytí

# 1 Poměr krytí úroků

Poměr krytí úroků Poměr krytí úroků Poměr krytí úroků (ICR) je finanční poměr, který se používá k určení schopnosti společnosti platit úroky ze svého nesplaceného dluhu. (ICR), nazývaný také „krát vydělaný úrok“, hodnotí, kolikrát je společnost schopna platit úrokové výdaje ze svého dluhu svým provozním výnosem. Jako obecné měřítko se za minimální přijatelný poměr považuje poměr úrokového krytí 1,5. ICR pod 1,5 může signalizovat riziko selhání a odmítnutí věřitelů půjčit společnosti více peněz.

Vzorec

Poměr úrokového krytí = provozní výnos / úrokový náklad

Příklad

Společnost vykazuje provozní příjem 500 000 USD. Společnost odpovídá za platby úroků ve výši 60 000 USD.

Úrokové krytí = 500 000 $ / (60 000 $) = 8,3x

Společnost by proto byla schopna splácet úroky 8,3x se svým provozním výnosem.

Poměr krytí dluhové služby č. 2

Poměr krytí dluhové služby Poměr krytí dluhové služby Poměr krytí dluhové služby (DSCR) měří schopnost společnosti využít svůj provozní příjem ke splacení všech svých dluhových závazků, včetně splácení jistiny a úroků v krátkodobém i dlouhodobém horizontu dluh. (DSCR) hodnotí schopnost společnosti využívat svůj provozní příjem k splácení svých dluhových závazků včetně úroků. DSCR se často počítá, když si společnost vezme půjčku od banky, finanční instituce nebo jiného poskytovatele půjčky. DSCR menší než 1 naznačuje neschopnost sloužit dluhu společnosti. Například DSCR 0,9 znamená, že existuje pouze dostatek čistého provozního příjmu k pokrytí 90% ročních splátek dluhu a úroků. Obecným pravidlem je, že ideální poměr pokrytí dluhové služby je 2 nebo vyšší.

Vzorec

Poměr pokrytí dluhové služby = provozní příjem / celková dluhová služba

Příklad

Například finanční výkaz společnosti ukázal následující čísla:

  • Provozní zisky: 500 000 USD
  • Úrokový náklad: 100 000 USD
  • Hlavní platby: 150 000 USD

Pokrytí dluhové služby = 500 000 $ / (100 000 $ + 150 000 $) = 2,0x

Společnost by proto byla schopna pokrýt svou dluhovou službu dvakrát ze svého provozního příjmu.

# 3 Poměr krytí hotovosti

Jedná se o další poměr, známý jako poměr krytí hotovosti, který se používá k porovnání hotovostního zůstatku společnosti s ročním úrokovým nákladem. Jedná se o velmi konzervativní metriku, protože srovnává pouze hotovost na ruce (žádná jiná aktiva) s úrokovými náklady, které má společnost ve vztahu k jejímu dluhu.

Vzorec

Poměr krytí hotovosti = celková hotovost / celkový úrokový náklad

Příklad

Zvažte společnost s následujícími informacemi:

  • Peněžní zůstatek: 50 milionů $
  • Krátkodobý dluh: 12 milionů USD
  • Dlouhodobý dluh: 25 milionů USD
  • Úrokový náklad: 2,5 milionu USD

Pokrytí hotovosti = 50 milionů $ / 2,5 milionu $ = 20,0x

To znamená, že společnost může své úrokové výdaje pokrýt dvacetkrát. Vzhledem k tomu, že hotovostní zůstatek je větší než celkový zůstatek dluhu, může společnost splatit veškerou jistinu, kterou dluží, hotovostí v ruce.

# 4 Poměr pokrytí majetku

Poměr krytí aktiv (ACR) hodnotí schopnost společnosti splácet své dluhové závazky prodejem svých aktiv. Jinými slovy, tento poměr hodnotí schopnost společnosti splácet dluhové závazky aktivy po splnění závazků. Přijatelná úroveň krytí aktiv závisí na odvětví. ASR ve výši 1 znamená, že společnost by byla schopna splatit všechny své dluhy prodejem všech svých aktiv. ASR nad 1 znamená, že společnost by byla schopna splatit všechny dluhy, aniž by prodala veškerá svá aktiva.

Vzorec

Poměr krytí aktiv = ((Celková aktiva Nehmotný majetek) (Krátkodobé závazky Krátkodobý dluh)) / Celkové dluhové závazky

Příklad

Finanční prostředky společnosti zahrnují například:

  • Celková aktiva: 170 milionů USD
  • Nehmotná aktiva: 30 milionů USD
  • Současné závazky: 30 milionů USD
  • Krátkodobý dluh: 20 milionů USD
  • Celkový dluh: 100 milionů $

Pokrytí majetku = ((170 milionů - 30 milionů) - - (30 milionů - 20 milionů)) / 100 milionů = 1,3x

Společnost by proto byla schopna splatit všechny své dluhy, aniž by prodala veškerá svá aktiva.

Dodatečné zdroje

Finance je globálním poskytovatelem programu Financial Modeling and Valuation Analyst Program FMVA® Certification Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari, což je certifikace pro finanční analytiky, kteří chtějí provádět prvotřídní analýzu. Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné tyto další finanční zdroje:

  • Náklady na dluh Náklady na dluh Náklady na dluh jsou návratnost, kterou společnost poskytuje svým dlužníkům a věřitelům. Náklady na dluh se používají při výpočtech WACC pro analýzu ocenění.
  • Harmonogram dluhu Harmonogram dluhu Harmonogram dluhu stanoví veškerý dluh, který má podnik v harmonogramu, na základě jeho splatnosti a úrokové sazby. Ve finančním modelování toky úrokových nákladů
  • Nadřízený a podřízený dluh Nadřízený a podřízený dluh Abychom porozuměli nadřízenému a podřízenému dluhu, musíme nejprve zkontrolovat kapitálový zásobník. Zásoba kapitálu řadí prioritu různých zdrojů financování. Podřízený a podřízený dluh se vztahují k jejich postavení v kapitálovém zásobníku společnosti. V případě likvidace je nejdříve splacen seniorní dluh
  • Dluhové smlouvy Dluhové smlouvy Dluhové smlouvy jsou omezení, která věřitelé (věřitelé, držitelé dluhů, investoři) uzavírají smlouvy o půjčkách s cílem omezit jednání dlužníka (dlužníka).

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found