Primární trh - Jak jsou nové cenné papíry vydávány veřejnosti

Primárním trhem je finanční trh, kde nové cenné papíry Veřejné cenné papíry Veřejné cenné papíry nebo obchodovatelné cenné papíry jsou investice, které jsou otevřeně nebo snadno obchodovatelné na trhu. Cenné papíry jsou buď kapitálové, nebo dluhové. jsou vydávány a jsou k dispozici pro obchodování jednotlivci a institucemi. Obchodní aktivity kapitálových trhů Akciový kapitálový trh (ECM) Akciový kapitálový trh je podmnožinou kapitálového trhu, kde finanční instituce a společnosti interagují a obchodují s finančními nástroji, které jsou rozděleny na primární trh a sekundární trh.

Schéma primárního trhu

Obrázek z bezplatného kurzu Corporate Finance Finance 101.

Primárním trhem je místo, kde společnosti vydávají nové cenné papíry, které nebyly dříve obchodovány na žádné burze. Společnost nabízí cenné papíry široké veřejnosti za účelem získání finančních prostředků na financování svých dlouhodobých cílů. Primární trh lze také nazvat New Issue Market (NIM). Na primárním trhu jsou cenné papíry emitovány společnostmi přímo investorům. Cenné papíry jsou vydávány buď počáteční veřejnou nabídkou (IPO) počáteční veřejnou nabídkou (IPO) Počáteční veřejná nabídka (IPO) je první prodej akcií vydaných společností veřejnosti. Před IPO je společnost považována za soukromou společnost, obvykle s malým počtem investorů (zakladatelé, přátelé, rodinní a obchodní investoři, jako jsou investoři rizikového kapitálu nebo andělští investoři). Zjistěte, co je to IPO nebo další veřejná nabídka (FPO).

IPO je proces, jehož prostřednictvím společnost nabízí kapitál investorům a stává se veřejně obchodovatelnou společností. Prostřednictvím IPO je společnost schopna získávat finanční prostředky a investoři jsou schopni do společnosti investovat poprvé. Podobně je FPO proces, při kterém již kótované společnosti nabízejí nový kapitál ve společnosti. Společnosti využívají FPO k získávání dalších finančních prostředků od široké veřejnosti.

Shromažďování finančních prostředků z primárního trhu

Níže uvádíme některé ze způsobů, jak společnosti získávají finanční prostředky z primárního trhu:

1. Veřejné vydání

Toto je nejběžnější způsob vydávání cenných papírů široké veřejnosti. Prostřednictvím IPO je společnost schopna získávat finanční prostředky. Cenné papíry jsou za účelem obchodování kótovány na burze cenných papírů.

2. Vydání práv

Pokud chce společnost získat více kapitálu od stávajících akcionářů, může akcionářům nabídnout více akcií za cenu diskontovanou z převládající tržní ceny. Počet nabízených akcií je poměrný. Tento proces je znám jako Vydání práv Vydání práv Vydání práv je nabídka práv stávajícím akcionářům společnosti, která jim dává příležitost koupit další akcie přímo od společnosti za sníženou cenu.

3. Přednostní přidělení

Když společnost kótovaná na burze vydává akcie několika jednotlivcům za cenu, která může nebo nemusí souviset s tržní cenou, označuje se to jako preferenční příděl. Společnost rozhoduje o základu přidělení a není závislá na žádném mechanismu, jako je poměrné nebo cokoli jiného.

Sekundární trh

Sekundární trh je místo, kde se mezi investory obchoduje se stávajícími akciemi, obligacemi, obligacemi atd. Cenné papíry, které jsou nejprve nabízeny na primárním trhu, jsou poté obchodovány na sekundárním trhu. Obchod probíhá mezi kupujícím a prodávajícím, přičemž transakci usnadňuje burza. V tomto procesu se vydávající společnost nepodílí na prodeji svých cenných papírů.

schéma sekundárního trhu

Obrázek z bezplatného kurzu Corporate Finance Finance 101.

Primární trh vs. sekundární trh

primární trhSekundární trh
Jedná se o způsob vydávání nových akcií na trhu. Nazývá se také New Issue Market. Hlavní složkou primárního trhu je IPO.Je to místo, kde se obchoduje s již vydanými nebo stávajícími akciemi. Nazývá se After Issue Market.
Částka získaná z emise akcií jde společnosti za účelem jejího rozšiřování podnikání.Částka investovaná kupujícím akcií jde prodejci, a proto společnost neobdrží nic.
Cenné papíry vydávají společnosti investorům.Cenné papíry se vyměňují mezi kupujícími a prodávajícími a burzy usnadňují obchod.
Všechny cenné papíry jsou vydávány za jednu cenu pro všechny investory účastnící se nabídky.Cenné papíry se směňují za tržní cenu.
Primární trh neposkytuje likviditu akcií.Sekundární trh poskytuje akciím likviditu.
Upisovatelé jednají jako prostředníci.Zprostředkovatelé jednají jako prostředníci.
Na primárním trhu lze zabezpečení prodat pouze jednou.Na sekundárním trhu lze cenné papíry prodat nespočetněkrát.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení primárního trhu. Finance Je oficiálním poskytovatelem analytika finančního modelování a oceňování (FMVA). Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari, jejichž cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou kariéru, budou vám tyto bezplatné zdroje užitečné:

  • Druhy trhů - Dealers, Brokers, Burzy Druhy trhů - Dealers, Brokers, Burzy Trhy zahrnují makléře, dealery a burzovní trhy. Každý trh funguje podle různých obchodních mechanismů, které ovlivňují likviditu a kontrolu. Různé typy trhů umožňují různé obchodní charakteristiky uvedené v této příručce
  • Akciový kapitálový trh Akciový kapitálový trh (ECM) Trh akciového kapitálu je podmnožinou kapitálového trhu, kde finanční instituce a společnosti interagují s obchodováním s finančními nástroji
  • Akciový trh Akciový trh Akciový trh označuje veřejné trhy, které existují pro vydávání, nákup a prodej akcií obchodovaných na burze cenných papírů nebo na přepážkách. Akcie, známé také jako akcie, představují částečné vlastnictví společnosti
  • Akciové investiční strategie Akciové investiční strategie Akciové investiční strategie se týkají různých typů investování do akcií. Těmito strategiemi jsou zejména hodnota, růst a indexové investování. Strategie, kterou si investor zvolí, je ovlivněna řadou faktorů, jako je finanční situace investora, investiční cíle a tolerance rizik.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found