Vícestupňový výkaz zisku a ztráty - přehled, komponenty, výhody

Vícekrokový výkaz zisku a ztráty je výkaz zisku a ztráty, který rozděluje celkové výnosy a náklady na provozní a neprovozní hlavy. Nabízí hloubkovou analýzu finanční výkonnosti podniku v konkrétním vykazovaném období. Vykazované období Vykazované období, známé také jako účetní období, je diskrétní a jednotné časové období, po které finanční výkonnost a finanční pozice. Uvádí seznam položek v různých kategoriích, aby uživatelé výkazu zisku a ztráty mohli lépe porozumět základním činnostem podniku.

Vícestupňový výkaz zisku a ztráty

Uživatelé mohou získat přehled o tom, jak primární obchodní aktivity společnosti generují příjmy a ovlivňují náklady ve srovnání s výkonem jiných než primárních obchodních aktivit. Vícekrokový výkaz zisku a ztráty je alternativou k jednostupňovému výkazu zisku a ztráty.

Rychlé shrnutí

  • Vícekrokový výkaz zisku a ztráty je výkaz zisku a ztráty, který kategorizuje příjmy a výdaje do provozních a neprovozních hlav.
  • Provozní ředitel pokrývá výnosy a výdaje, které přímo souvisejí s primárními činnostmi podniku.
  • Neprovozní vedoucí pokrývá výnosy a náklady, které přímo nesouvisejí s primární obchodní činností.

Součásti vícestupňového výkazu zisku a ztráty

Níže jsou uvedeny klíčové komponenty vícestupňového výkazu zisku a ztráty:

1. Provozní hlava - hrubý zisk

Hrubý zisk je první částí vícestupňového výkazu zisku a ztráty a je získán odečtením nákladů na prodané zboží. Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vzniklé při výrobě jakékoli zboží nebo služby. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS často pochází z celkového prodeje. Ukazuje, jak zisková je společnost při výrobě nebo prodeji svých produktů. Hrubý zisk věřitelé používají k prokázání schopnosti společnosti plnit vzniklé dluhové závazky a splatit nesplacený úvěr.

Investoři také používají hrubý zisk k určení ziskovosti primárních obchodních aktivit a celkového zdraví společnosti. Při výpočtu hrubého zisku nejsou zahrnuty žádné další výdaje kromě přílivu peněz z prodeje zboží a odlivu peněz z nákupu zboží.

Hrubý zisk = čistý prodej - náklady na prodané zboží

2. Operační hlava - výdaje na prodej a správu

Prodejní a správní náklady SG&A SG&A zahrnuje veškeré nevýrobní náklady vzniklé společnosti v daném období. To zahrnuje výdaje, jako je nájemné, reklama, marketing, účetnictví, soudní spory, cestování, stravování, platy managementu, bonusy a další. Příležitostně může zahrnovat i náklady na odpisy z provozní činnosti zachycené ve druhé části vícestupňového výkazu zisku a ztráty. Prodejní náklady jsou náklady vzniklé při prodeji zboží spotřebitelům a mohou zahrnovat marketingové výdaje, plat prodejního personálu a náklady na dopravu.

Administrativní náklady jsou náklady, které nepřímo souvisejí s prodejem zboží a mohou zahrnovat mzdu zaměstnanců kanceláře, výdaje na pronájem atd. Celkové provozní náklady jsou získány součtem prodejních nákladů a správních nákladů. Provozní příjem se poté vypočítá takto:

Provozní příjem = hrubý zisk - provozní náklady

3. Neprovozní hlava

Třetí část je neprovozní vedoucí, který uvádí všechny příjmy a výdaje z podnikání, které nesouvisejí s hlavními činnostmi podniku. Příkladem neprovozních výdajů je žaloba, kterou společnost zaplatila jako náhradu škody poškozenému po prohře v soudním řízení. Neprovozním příjmem může být také pojistná náhrada vyplácená pojišťovací firmou na účet společnosti, protože výnosy z vypořádání způsobí poškození nebo ztrátu majetku společnosti.

Aby se s výdajem nebo výnosem zacházelo jako s neprovozním, měla by být ztráta, úrok nebo zisk z mimořádné položky, která není součástí běžného podnikání společnosti. Po sečtení položek v neprovozní hlavě se čistý příjem za konkrétní období vypočítá takto:

Čistý příjem = provozní příjem + neprovozní položky

Výhody vícestupňového výkazu zisku a ztráty

Vícekrokový výkaz zisku a ztráty pomáhá při analýze výkonnosti podniku. Investoři, věřitelé a další klíčové zúčastněné strany sledují hrubou marži podniku, která se počítá jako procento čistého prodeje. Hrubá marže se poté porovná s minulými hrubými maržemi společnosti a hrubými maržemi jiných srovnatelných entit, aby se určilo, jak efektivně si společnost vede.

Vícekrokový výkaz zisku a ztráty kategorizuje provozní a neprovozní výnosy a náklady. Pomáhá uživatelům hodnotit finanční výkonnost organizace Typy organizací Tento článek o různých typech organizací zkoumá různé kategorie, do kterých mohou spadat organizační struktury. Organizační struktury. Uživatelé budou znát zisk vydělaný z primárních činností nákupu a prodeje zboží a to, jak se liší od neprovozních činností.

Výkaz zisku a ztráty zobrazuje celkové výnosy připadající na primární činnosti podniku, s výjimkou výnosů z prodeje, které nesouvisejí se zbožím.

Druhy podniků, které používají vícestupňový výkaz zisku a ztráty

Vícekrokový výkaz zisku a ztráty je ideální pro velké a složité podniky, které používají dlouhý seznam příjmů a výdajů. Například velké výrobní společnosti s více zdroji příjmů by měly připravit vícestupňový výkaz zisku a ztráty, aby se příjmy a výdaje z primárních obchodních činností odlišovaly od nepodstatných činností.

Od veřejně obchodovaných společností se rovněž vyžaduje, aby vytvářely vícestupňové výkazy zisku a ztráty, protože jsou pod důkladnějším dohledem jak regulačních orgánů, tak i veřejnosti, a musí předkládat podrobné finanční zprávy, které rozlišují mezi primárními a neprimárními obchodními činnostmi.

Jednostupňové vs. vícestupňové výkazy příjmů

Jednostupňový výkaz zisku a ztráty používá k výpočtu čistého zisku z podnikání jedinou rovnici a ve srovnání s vícestupňovým výkazem zisku a ztráty je to jednodušší zpráva. Představuje výnosy, výdaje a zisk nebo ztrátu generovanou podnikem během konkrétního období, ale k výpočtu zisků používá jedinou rovnici. Rovnice je následující:

Čistý příjem = (výnosy + zisky) - (výdaje + ztráty)

Na druhou stranu vícestupňový výkaz zisku a ztráty sleduje třístupňový proces výpočtu čistého příjmu a odděluje provozní výnosy a náklady od neprovozních výnosů. Odděluje výnosy a náklady z činností, které přímo souvisejí s obchodními operacemi, od činností, které nejsou přímo spojeny s operacemi.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Krátkodobé závazky Krátkodobé závazky Krátkodobé závazky jsou finanční závazky podnikatelského subjektu, které jsou splatné do jednoho roku. Společnost je zobrazuje v rozvaze. Závazek nastává, když společnost prošla transakcí, která vyvolala očekávání budoucího odtoku hotovosti nebo jiných ekonomických zdrojů.
  • Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Diskutujeme o různých metodách promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty. Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty začíná tržbami z prodeje a poté náklady
  • Výkaz úplného zisku Výkaz úplného zisku Výkaz úplného zisku poskytuje souhrn čistých aktiv společnosti za dané časové období. Jinými slovy, výkaz zdůrazňuje úpravy vlastního kapitálu během daného časového rámce.
  • Jak číst finanční výkazy - kurz zdarma

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found