Vyměňování - definice, použití, výhody a nevýhody

Výměnou se rozumí obchodování jednoho zboží nebo služby za jiné bez použití prostředku směny, jako jsou peníze. Výměnná ekonomika se od měnové liší různými způsoby. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že zboží Normální zboží Normální zboží je druh zboží, jehož poptávka vykazuje přímý vztah s příjmem spotřebitele. Znamená to, že poptávka po takovém zboží roste nebo se služby vyměňují okamžitě, a výměna je vzájemná, což znamená, že jde o spravedlivý obchod, kdy každá strana dostane výměnou to, co chce nebo potřebuje, v rovnoměrném množství.

Vyměňujte

Použití směnného obchodu

Vyměňování se obvykle provádí přímo mezi dvěma stranami; lze to však provádět multilaterálně prostřednictvím obchodní výměny. Vyspělé země se obecně barterů nezabývají, ledaže by byly provedeny ve spojení se standardním měnovým systémem dané země, ai tehdy se používají pouze ve výjimečných případech.

V dobách měnové krize nebo kolapsu je často zaveden barterový systém jako prostředek k pokračování v obchodování se zbožím a službami a k ​​udržení fungování země. K tomu může dojít, pokud fyzické peníze jednoduše nejsou k dispozici, nebo pokud země vidí hyperinflaci nebo deflační spirálu. Deflace Deflace je pokles obecné cenové hladiny zboží a služeb. Jinými slovy, deflace je záporná inflace. Když k tomu dojde, hodnota měny v průběhu času roste. Lze tedy koupit více zboží a služeb za stejnou částku peněz. .

Výhody směňování

Existuje řada důvodů, proč je barterová ekonomika nebo možnost vyměnit výhodná. Jak bylo uvedeno výše, mohou nastat situace, kdy hotovost není snadno dostupná, ale zboží nebo služby ano.

Výměna umožňuje jednotlivcům získat to, co potřebují, s tím, co již vlastní. Pokud například jednotlivec potřebuje dřevo, aby si do domu přidal přídavek, ale chybí mu prostředky na nákup řeziva, může být schopen použít barterový systém k zajištění svých potřeb - například k výměně nábytku, který nepotřebuje potřebné dřevo.

Takovou dohodu, samozřejmě, musí sjednat obě strany. Jedná se o vzájemné, vzájemně výhodné ujednání, které nezahrnuje výměnu hotovosti ani jiného peněžního média (například kreditní karta Kreditní karta Kreditní karta je jednoduchá, ale neobvyklá karta, která umožňuje majiteli nakupovat bez jakoukoli částku v hotovosti. Místo toho pomocí kreditu).

Nevýhody vyměňování

Problémem barterové ekonomiky je její neefektivnost. Prvním potenciálním problémem je - na základě výše uvedeného příkladu - osoba, která hledá dřevo, nemusí být schopna najít dodavatele dřeva, který potřebuje něco, co může poskytnout.

Druhým potenciálním problémem je snaha zaručit spravedlivé směny. Jak lze vypočítat například spravedlivý směnný kurz vajec pro televizi? Díky měnové ekonomice je směna zboží a služeb snadněji zvládnutelná.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Fiat Money Fiat Money Fiat peníze jsou měna, která postrádá svou vlastní hodnotu a je zavedena jako zákonné platidlo vládním nařízením. Měny byly tradičně založeny na
  • Giffen Good Giffen Good A Giffen good, pojem běžně používaný v ekonomii, označuje zboží, které lidé konzumují více, když cena stoupá. Giffenův statek tedy vykazuje vzestupnou křivku poptávky a porušuje základní zákon poptávky.
  • Tržní ekonomika Tržní ekonomika Tržní ekonomika je definována jako systém, kde je produkce zboží a služeb nastavena podle měnících se přání a schopností trhu.
  • Skutečná ekonomika Skutečná ekonomika Skutečná ekonomika označuje všechny skutečné nebo nefinanční prvky ekonomiky. Ekonomiku lze popsat pouze pomocí reálných proměnných. Barterová ekonomika je příkladem ekonomiky bez finančních prvků. Veškeré zboží a služby jsou reprezentovány čistě v reálných hodnotách.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found