Inventoriable costs - Zjistěte, jak zacházet s inventářními náklady

Inventoriable costs, also known as product costs, refer to the direct costs associated with the manufacturing of products for revenue generation. Mezi inventarizovatelné náklady často patří přímá práce, přímé materiály, režie v továrně a náklady na dopravu. Jakmile je produkt prodán zákazníkovi nebo zlikvidován jiným způsobem, jsou náklady na produkt účtovány na účet výdajů. Před prodejem zásob se zaznamená do rozvahy Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = Pasiva + Vlastní kapitál jako aktivum Druhy aktiv Běžné typy aktiv zahrnují běžná, dlouhodobá, fyzická, nehmotná, provozní a neprovozní. Správně identifikovat a. Prodej těchto produktů přesouvá zásoby z rozvahy do nákladů na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vzniklé při výrobě jakéhokoli zboží nebo služeb. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS je často nákladovou položkou ve výkazu zisku a ztráty.

Inventorizovatelné náklady

Inventorizovatelné náklady se někdy liší od odvětví k odvětví a liší se také od jednoho dodavatele k druhému v dodavatelském řetězci. To, co výrobce považuje za inventarizovatelné náklady, se proto může lišit od toho, co maloobchodník považuje za inventarizovatelné náklady. Například pro maloobchodníka zahrnují inventarizovatelné náklady všechny náklady spojené s pořízením produktu od výrobce až do jeho provozoven. U výrobce jsou však tyto náklady spojeny s přímým materiálem, přímou prací a veškerou výrobní režií.

Jak vypočítat náklady na produkční jednotku

Když manažeři chtějí určit výrobní náklady na jednotku, sníží všechny náklady spojené s výrobou dané dávky produktů. Sečtou všechny náklady na výrobu dávky a vydělí hodnotu získanou celkovým počtem vyrobených jednotek, jak je uvedeno v následujícím vzorci:

Jednotkové náklady na produkt = (celková přímá práce + celkový přímý materiál + spotřební materiál + přepravné + celková přidělená režie) / celkový počet jednotek

Jakmile manažeři určí náklady na produkční jednotku, použijí tyto informace k vývoji cenového modelu. Cenový model jim umožňuje identifikovat počet jednotek, které potřebují k výrobě a prodeji, aby dosáhly zisku. To je důležité, protože aby byla produktová řada zisková, musí určit jednotkovou cenu, která musí pokrýt náklady na jednotku a přitom ponechat přiměřenou ziskovou marži. Neúspěch znamená, že výroba má za následek ztrátu a výrobce reaguje zvýšením prodejní ceny, snížením počtu vyrobených jednotek nebo uzavřením celé produktové řady.

Účtování inventarizovatelných nákladů

Účetní používají k evidenci inventarizovatelných nákladů účet inventarizačního majetku. Když však výrobce zboží prodá, náklady se převedou na výdajový účet. Umožňuje účetním sledovat výnosy vůči COGS ve výkazu zisku a ztráty, které nakonec skončí ve finančních výkazech společnosti jako čistý zisk.

Příklad: Inventorizovatelné náklady

Řekněme, že společnost X sestavuje notebooky za účelem dalšího prodeje v Ontariu v Kalifornii. Společnost dováží různé části počítačů z různých částí světa a od různých výrobců. Například displeje mohou pocházet z monitorů CoolTouch, základních desek a krytů z Číny, pevných disků od společnosti Seagate, procesorů a paměti RAM od společnosti Intel, přičemž ostatní komponenty jsou vyráběny interně.

Aby agregoval inventarizovatelné výrobní náklady, musí výrobce zohlednit všechny náklady vzniklé od okamžiku pořízení až do okamžiku, kdy je zboží přepraveno do skladu. To zahrnuje všechny náklady vzniklé před a během montáže, jako jsou náklady na pořízení jednotlivých dílů, přímé práce, náklady na dopravu a jakékoli další výrobní režie.

Pokud tedy výroba 1 000 kusů notebooků stojí výrobce 250 000 $, náklady na výrobní jednotku budou 250 $ (250 000 $ / 1 000 jednotek). Chcete-li dosáhnout zisku a dosáhnout zisku, je třeba prodat jednu jednotku / notebook za cenu, která je vyšší než 250 USD. Zpočátku společnost zaznamená tyto náklady na účtech inventárních aktiv. Jakmile je produkt prodán maloobchodníkům, je ve výkazu zisku a ztráty zaznamenán jako COGS.

Inventorizovatelné náklady vs. náklady období

Náklady na podnikání se dělí do dvou kategorií podle toho, zda jsou náklady kapitalizovány do nákladů na prodané zboží. Dvě kategorie jsou inventarizovatelné náklady a náklady období.

Inventorizovatelné náklady jsou náklady vzniklé při výrobě nebo pořízení produktu. Tyto náklady se zpočátku zaznamenávají v rozvaze jako oběžná aktiva a ve výkazu zisku a ztráty se objeví až po prodeji první jednotky. Jakmile jsou produkty prodány, jsou účtovány na účet výdajů, což podnikům umožňuje porovnat výnosy z produktu s náklady na prodané zboží. Příkladem nákladů na produkt jsou přímé materiály, přímá práce a režijní náklady továrny.

Na druhou stranu náklady na období jsou spojeny s plynutím času a nejsou zahrnuty do inventarizovatelných nákladů. Pokud podnik nemá aktivity v oblasti výroby nebo nákupu zásob, nevzniknou mu inventarizovatelné náklady, ale přesto mu vzniknou náklady období. Náklady období jsou spojeny s prodejními aktivitami podniku a jsou považovány za skutečné náklady v aktuálním roce, kdy k nim dojde. US GAAP vyžaduje, aby všechny prodejní a administrativní náklady byly považovány za náklady období. Příklad nákladů období zahrnuje náklady na marketing, nájemné za kancelář a nepřímou práci.

Definice pojmů

Přímé materiály - Týká se všech surovin a podsestav zabudovaných do konečného produktu.

Přímá práce - Odkazuje na náklady na provoz, které vzniknou, když se zaměstnanci přímo zapojí do montáže a výroby produktu, který je přiřazen buď konkrétnímu produktu, nákladovému středisku nebo pracovní objednávce. Například operátoři strojů na výrobní lince, zaměstnanci na montážních linkách nebo dokonce technici, kteří provádějí a monitorují výrobní operace.

Náklad - Odkazuje na náklady spojené s přepravou výrobních vstupů. Účtuje se, když je zboží dodáváno od dodavatele výrobci.

Výroba režijních nákladů - Odkazuje na jiné výrobní náklady než variabilní náklady, které výrobci vzniknou během daného období výroby. Jsou to fixní náklady, které přímo souvisejí s výrobou produktu. Zahrnují veškeré náklady spojené s přímým materiálem a přímou prací. Například náklady na elektřinu potřebnou k provozu výrobních strojů jsou výrobní režijní náklady.

Další zdroje

Finance je globálním poskytovatelem školení a certifikace finančních analytiků Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P.Morgan a Ferrari pro finanční profesionály. Chcete-li se dozvědět více a rozšířit svou kariéru, prozkoumejte další relevantní finanční zdroje níže.

  • Inventory Inventory Inventory is a current asset account found in the rozvahy, sestávající ze všech surovin, nedokončené výroby a hotových výrobků, které společnost nashromáždila. Často je považován za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv - je tedy vyloučen z čitatele při výpočtu rychlého poměru.
  • Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží, známé také jako COGM, jsou termín používaný v manažerském účetnictví, který odkazuje na plán nebo výkaz, který ukazuje celkové výrobní náklady společnosti během konkrétní časové období.
  • Provozní cyklus Provozní cyklus Provozní cyklus (OC) označuje dny potřebné k tomu, aby společnost získala zásoby, prodala zásoby a sbírala hotovost z prodeje zásob. Tento cyklus hraje hlavní roli při určování efektivity podnikání.
  • Vzorec mezních nákladů Vzorec mezních nákladů Vzorec mezních nákladů představuje přírůstkové náklady vzniklé při výrobě dalších jednotek zboží nebo služby. Vzorec mezních nákladů = (změna nákladů) / (změna množství). Variabilní náklady zahrnuté do výpočtu jsou práce a materiál, plus zvýšení fixních nákladů, správa, režie

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found