Účetní metoda - přehled, typy, způsoby výběru

Účetní metoda odkazuje na soubor pravidel, která společnost dodržuje při vedení finančních záznamů a hlášení finančních transakcí. Transakce se zaznamenávají způsobem, který přesně odráží skutečný příjem. Dvě základní metody účetnictví jsou hotovostní účetnictví a akruální účetnictví.

Účetní metoda

Podle hotovostní metody se výnosy a výdaje vykazují a odečítají v daňovém roce Fiskální rok (FY) Fiskálním rokem (FY) je období 12 měsíců nebo 52 týdnů, které vlády a podniky používají pro účetní účely k sestavování ročních finančních zpráv . Fiskální rok (FY) nemusí nutně následovat po kalendářním roce. Může se jednat o období od 1. října 2009 do 30. září 2010. jsou přijímány a vyplaceny. Na druhou stranu, podle akruální metody se výnosy i náklady obecně vykazují v daňovém roce, kdy jsou realizovány, bez ohledu na to, kdy jsou přijaty.

souhrn

  • Účetní metoda odkazuje na soubor pravidel a pokynů, které určují, jak společnost vykazuje své příjmy a výdaje.
  • Dvěma hlavními účetními metodami jsou hotovost a akruální. Podle metody hotovostního účetnictví se výnosy zaznamenávají jako přijaté a výdaje se zaznamenávají po zaplacení, zatímco podle akruální metody se transakce zaznamenávají po jejich provedení.
  • Metoda hotovostního účetnictví je jednoduchá, snadno implementovatelná a vhodná pro menší podniky, zatímco metoda akruálního účetnictví je obecně složitá a nákladná.

Druhy účetních metod

1. Metoda hotovostního účetnictví

Realizace hotovostního účetnictví je relativně snadná; proto je běžně používáno malými podniky. Metoda hotovosti není v souladu s konvencemi Obecně přijímaných účetních zásad (GAAP) GAAP GAAP nebo Obecně přijímaných účetních zásad je obecně uznávaným souborem pravidel a postupů určených k řízení podnikového účetnictví a finančního výkaznictví. GAAP je komplexní soubor účetních postupů, které byly vyvinuty společně Radou pro finanční účetní standardy (FASB) a. Podle hotovostní metody se finanční transakce nezaznamenávají, dokud nejsou skutečně realizovány.

Naopak podle metody akruálního účetnictví se příjem zaznamenává při přijetí platby, zatímco výdaje se zapisují do účetních knih při vypořádání účtu. Účetní závěrka sestavená na základě hotovostního účetnictví obsahuje informace o zdrojích hotovosti během zdaňovacího období, o tom, jak byly peníze použity, a také o zůstatcích hotovosti k datu vykazování. Další informace o závazcích mohou být obsaženy v poznámkách k účetní závěrce.

Ačkoli je metoda hotovostního účetnictví nejvhodnější pro fyzické osoby a malé a střední podniky, používá se také ke správě osobních financí do určitého limitu. Například pokud roční tržby, které podnik dosáhne, přesahují 5 milionů USD, stanoví Internal Revenue Service (IRS), že používá akruální metodu účetnictví.

Jednou významnou chybou této metody je, že může poskytnout zavádějící obraz o finančním stavu účetní jednotky, zejména když transakce, jako jsou nezaplacené náklady, hotovostní příjmy nebo nevyrovnané pohledávky, nejsou k dispozici pro okamžité použití.

2. Metoda akruálního účetnictví

Akruální metoda účetnictví je založena na principu párování Princip párování Princip párování je účetní koncept, který určuje, že společnosti vykazují výdaje současně s výnosy, s nimiž souvisejí. Výnosy a náklady se ve výkazu zisku a ztráty spárují po určitou dobu (např. Rok, čtvrtletí nebo měsíc). Příklad principu párování, jehož cílem je sladit příjmy a výdaje ve správném roce. Kritérium je dále založeno na vztahu příčin a následků mezi vykázanými výnosy a výdaji, což z něj činí předpoklad pro princip párování.

Sladění výnosů a nákladů pomáhá akruální metodě dosáhnout přesnějšího měření pravidelného čistého příjmu z podnikání, protože transakce se zaznamenávají ve správném roce.

V rámci akruálního účetnictví se příjmy zaznamenávají až po jejich získání a výdaje se zaznamenávají po jejich naběhnutí. Znamená to, že nákupní objednávka je klasifikována jako výnos, přestože ještě nejsou přijaty finanční prostředky.

Podobně se zaznamenávají výdaje, i když neexistuje okamžitá platba. Je důležité si uvědomit, že při provádění zálohové platby akruální metodou se uznání zálohové platby odkládá až do následujícího období, kdy dojde k výnosu. Je však nemožné odložit na příští daňový rok. V důsledku toho musí být záloha zahrnuta do příjmu v příslušných finančních zprávách a hrubých příjmů pro daňové účely.

Výběr účetní metody

Metoda akruálního účetnictví se stává cennou pro velké a složité podnikatelské subjekty vzhledem k přesnému obrazu, který poskytuje o skutečné finanční situaci společnosti. Typickým příkladem je stavební firma, která může vyhrát dlouhodobý stavební projekt bez plné hotovostní platby až do dokončení projektu.

Podle pokynů pro hotovostní účetnictví by společnosti vzniklo mnoho výdajů a dokud by nebyla přijata celá platba, nerealizovala by výnosy. Znamená to, že účetní kniha společnosti bude vypadat slabě, dokud nebude hotovost zaznamenána. Například věřitel by společnost považoval za nezpůsobilou, protože realizuje pouze výdaje bez příjmu.

Srovnatelně s metodou akruálního účetnictví by stavební firma realizovala část nákladů a výnosů, která odpovídá podílu dokončených prací. Může představovat zisk nebo ztrátu v každém finančním roce, ve kterém je projekt stále aktivní. Metoda se nazývá metoda procenta dokončení Metoda procenta dokončení dokončení uznání výnosů je koncept v účetnictví, který odkazuje na metodu, pomocí které podnik vykazuje výnosy průběžně v závislosti na fázích dokončení projektu. .

Přesto je to výkaz peněžních toků, který by poskytoval věrný obraz o skutečné hotovosti, která přichází. Takový přístup by ukázal potenciálnímu věřiteli pravdivé zobrazení celého toku příjmů společnosti.

Účetní metoda a daně

IRS jsou povinni od daňových poplatníků důsledně používat metodu účetnictví, která přesně zachycuje skutečný příjem. Důslednost je zásadní, protože výměna účetních metod může potenciálně vytvářet mezery, které společnost může použít k manipulaci se svými příjmy a případně k nahrazení daňové zátěže.

Bez ohledu na to, za předpokladu, že jsou splněny stanovené požadavky, je dána společnostem možnost použít hybridní účetní a akruální účetní metody v rámci IRS.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Poznámky k účetní závěrce Poznámky k účetní závěrce Poznámky k účetní závěrce jsou doplňkové poznámky, které se přidávají k zveřejněné účetní závěrce společnosti. Poznámky slouží k vysvětlení
  • Výhradní vlastnictví Výhradní vlastnictví Výhradní vlastnictví (také známé jako individuální podnikání, živnostník nebo vlastník) je typ neregistrovaného subjektu, který je vlastněn pouze
  • Fiskální rok Fiskální rok (FY) Fiskální rok (FY) je období 12 měsíců nebo 52 týdnů, které vlády a podniky používají pro účetní účely k sestavování ročních finančních zpráv. Fiskální rok (FY) nemusí nutně následovat po kalendářním roce. Může to být období jako 1. října 2009 - 30. září 2010.
  • Modifikované akruální účetnictví Modifikované akruální účetnictví Modifikované akruální účetnictví odkazuje na účetní metodu, která kombinuje hotovostní účetnictví a účetnictví na akruální bázi. Sleduje hotovostní základ

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found