Kariérní cesta úvěrového analytika - je vyžadován přehled, vzdělání a dovednosti

Pro profesionály, kteří se chtějí vydat na kariérní postup úvěrového analytika, musí získat bakalářský titul v oboru podnikání, financí nebo účetnictví nebo alespoň související titul a příslušné zkušenosti ve finanční instituci. Úvěroví analytici pracují v úvěrovém oddělení banky nebo jiné finanční instituce a jejich hlavní rolí je posuzovat úvěruschopnost. Úvěrová způsobilost Jednoduše řečeno, úvěruschopnost je tak „hodná“ nebo si zaslouží úvěr. Pokud si věřitel věří, že dlužník včas splní svůj dluhový závazek, je dlužník považován za bonitního. potenciálních dlužníků.

Cesta kariérního analytika

Rovněž kontrolují finanční výkonnost stávajících dlužníků banky s cílem posoudit jejich pokrok při plnění dluhových závazků, tj. Splácení úroků a jistiny. Splátka jistiny Platba jistiny je platba v původní výši dlužné půjčky. Jinými slovy, splátka jistiny je splátka provedená z půjčky, která snižuje zbývající částku splatné půjčky, místo aby se vztahovala na splácení úroků účtovaných z půjčky. . Ve většině institucí pracují úvěroví analytici přímo s individuálními a podnikovými dlužníky. V jiných institucích jsou úvěroví analytici povinni spolupracovat s úvěrovými agenty nebo obchodními zástupci, kteří jednají přímo se zákazníky.

Rychlé shrnutí

  • K získání bakalářského titulu v oboru podnikání, financí nebo účetnictví nebo alespoň přidruženého titulu a příslušných zkušeností ve finanční instituci je vyžadován kreditní analytik.
  • Pozicí na základní úrovni pro úvěrového analytika je juniorský úvěrový analytik a mohou stoupnout na úroveň úvěrového manažera nebo vedoucího úvěrového analytika.
  • Úvěroví analytici pracují v bankách, společnostech vydávajících kreditní karty a v ratingových agenturách.

Vzdělávací kvalifikace úvěrového analytika

Při náboru úvěrového analytika většina finančních institucí bere v úvahu kandidáty, kteří ukončili čtyřletý bakalářský titul v kvantitativní oblasti, jako je účetnictví, finance, ekonomie, obchod nebo jiné související obory. Tyto obory pokrývají klíčové kurzy kreditní analýzy, jako je analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provádět analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti. , peníze a bankovnictví, poměrová analýza, obchodní právo, zásady půjčování atd.

Zaměstnavatelé mohou také zvážit kandidáty s přidruženým titulem a kvalifikační zkušeností ve finanční instituci. Pro vstupní pozice je vyžadován spolupracovník nebo bakalář, zatímco pro umístění na vedoucí pozice v úvěrovém oddělení mohou být vyžadovány významné relevantní pracovní zkušenosti. Většina společností nabízí školení na pracovním místě pro pozice na základní úrovni, aby usnadnila přechod čerstvým absolventům.

Některé finanční instituce mohou také požadovat, aby uchazeči měli konkrétní průmyslová osvědčení. Certifikace kreditní analýzy vybavují studenty specifickými dovednostmi a znalostmi oboru, aby jim pomohli efektivně plnit své povinnosti. Příkladem populární průmyslové certifikace je Certifikace úvěrového rizika (CRC), kterou nabízí Asociace pro řízení rizik. CRC je nabízen úvěrovým profesionálům s minimálně tříletou relevantní praxí v bance nebo jiné finanční instituci. Pro pozice vyšších úvěrových analytiků může být vyžadována průmyslová certifikace.

Dovednosti úvěrového analytika

Náborář může od potenciálních kandidátů na pozici úvěrového analytika vyžadovat následující dovednosti:

1. Pozor na detail

Úvěrová analýza zahrnuje kontrolu více dokumentů, jako jsou finanční výkazy, úvěrové zprávy Zpráva o kreditní analýze Zpráva o kreditní analýze je dokument připravený úvěrovou kanceláří a obsahuje informace o úvěrové historii jednotlivce. Přestávky na zprávu a dokumentace o půjčce a analytik úvěru je povinen analyzovat každou část dat v dokumentech. Jakékoli chyby, opomenutí a známky podvodu musí být odhaleny dostatečně včas, než půjčka přejde do fáze schválení. Analytik musí také ověřit pravost poskytnutých finančních údajů.

2. Finanční analýza

Úvěrový analytik by měl mít dobré dovednosti v oblasti finanční analýzy. Měli by být schopni číst a analyzovat finanční zprávy, aby mohli posoudit finanční stabilitu potenciálního dlužníka. Například analytik by měl být schopen vytvořit finanční model fúze, akvizice nebo jakékoli jiné transakce, aby určil dopad změny jedné proměnné na konečné výnosy.

3. Finanční software

Většina úvěrových analýz se provádí pomocí finančního softwaru, jako je Microsoft Excel. Úvěrový analytik by měl být při používání těchto nástrojů pro provádění finanční analýzy pohodlný a získané informace by měl používat při rozhodování.

4. Dobré komunikační dovednosti

Role úvěrového analytika vyžaduje neustálou komunikaci s klientem nebo týmem pro kreditní analýzu. Úvěrový analytik by měl mít dobré písemné a ústní komunikační dovednosti, aby mohl sdělovat rozhodnutí všem zúčastněným stranám. Analytik by měl mít dobré dovednosti v psaní zpráv, aby mohl sestavovat periodické zprávy, které se předkládají vrchnímu úvěrovému analytikovi, vrcholovému vedení a investorům.

5. Multitaskingové dovednosti

Jednou ze dovedností, které zaměstnavatelé chtějí u potenciálního zaměstnance vidět, je schopnost multitaskingu, aby mohli dělat více za méně. Úvěrový analytik by měl být schopen vyvážit konkurenční požadavky, aby vyhověl potřebám různých klientů, aniž by zaostával za jedním projektem. Měli by být schopni střídat svůj čas a energii z jednoho projektu do druhého, přičemž nejprve musí řešit nejnaléhavější požadavky.

Kariérní cesty pro úvěrového analytika

Mladý úvěrový analytik Vstupní úvěrový analytik Vstupní úvěrový analytik je profesionál ve finančním průmyslu, který je zodpovědný hlavně za hodnocení bonity a finančních záznamů jednotlivců nebo společností a organizací, aby zjistil jejich úroveň rizika a schopnost splácet úvěrová pozice je vstupní úroveň pro studenty, kteří nedávno absolvovali kvalifikační obor, jako je účetnictví, obchod nebo ekonomika. Náboroví manažeři mohou také zvážit kandidáty s přidruženým titulem a příslušnými zkušenostmi ve finanční instituci.

Úvěrovému analytikovi s přidruženým stupněm mohou být přiděleny odpovědnosti, které se zabývají hodnocením spotřebitele, zatímco odpovědnosti, které zahrnují hodnocení obchodního úvěru, jsou přiděleny analytikům s bakalářským titulem, protože ten vyžaduje lepší pochopení úvěrových funkcí.

Úvěroví analytici, kteří nashromáždili několik let zkušeností a zapůsobili na své nadřízené, mohou být povýšeni na pozici vrchního úvěrového analytika. Senior úvěrový analytik. Senior úvěrový analytik je finanční profesionál, který je odpovědný za hodnocení úvěrové historie jednotlivců nebo organizací za účelem identifikace. úroveň rizika, že jim půjčíte peníze. Dělají doporučení na základě výsledků svých hodnocení pomocí nástrojů úvěrové agentury. . Vyšší pozice přichází s větší odpovědností. Mohou mít za úkol dohlížet na tým juniorských úvěrových analytiků, řídit analytické oddělení a činit kritická rozhodnutí pro úvěrové oddělení.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Plat juniorského analytika Plat juniorského analytika Plat Od roku 2019 je průměrný plat juniorského analytika ve Spojených státech 49 345 USD. Plat se liší v závislosti na několika faktorech, jako je zaměstnavatel, umístění, počet let praxe, dovednosti a vzdělání.
  • Kurz Excel Crash Kurz Excel Crash Náš kurz Crash Excel je určen pro finanční analytiky, kteří se chtějí připravit na Wall Street. Naučte se zkratky aplikace Excel, vzorce, funkce, formátování,
  • Plat vedoucího úvěrového analytika Plat vedoucího úvěrového analytika Průměrný plat vedoucího analytika ve Spojených státech je 66 393 USD ročně. Toto číslo závisí na několika faktorech, včetně zaměstnavatele, umístění, vzdělání a počtu let praxe. Za hodnocení úvěrových požadavků a vytváření doporučení jsou odpovědní vyšší úvěroví analytici
  • Nejlepší certifikace kreditní analýzy Nejlepší certifikace kreditní analytik Seznam nejlepších certifikací úvěrových analytiků. Získejte přehled nejlepších finančních certifikací pro profesionály z celého světa pracující v oboru.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found