Počáteční výdaje - definice, vysvětlení a příklad počátečních výdajů

Počáteční výdaje se vztahují k počátečním investicím potřebným k zahájení daného projektu. Například pokud by společnost otevřela novou továrnu, musela by k zahájení projektu koupit nový pozemek a stroje.

Vedení společnosti obvykle založí své rozhodnutí pokračovat v určitých projektech na základě metrik ziskovosti Poměry ziskovosti Poměry ziskovosti jsou finanční metriky používané analytiky a investory k měření a hodnocení schopnosti společnosti generovat příjem (zisk) ve vztahu k výnosům, rozvaha aktiva, provozní náklady a vlastní kapitál akcionářů během určitého časového období. Ukazují, jak dobře společnost využívá svá aktiva k vytváření zisku nebo strategické hodnoty. Měli by však také vzít v úvahu počáteční výdaje kapitálu potřebné k uskutečnění vybraného projektu a také to, ze kterých zdrojů kapitálu hodlají čerpat. Počáteční výdaje se používají při výpočtu NPV Čistá současná hodnota (NPV) Čistá současná hodnota (NPV) je hodnota všech budoucích peněžních toků (kladných i záporných) po celou dobu životnosti diskontované na současnost. Analýza NPV je formou vlastního ocenění a používá se značně napříč financemi a účetnictvím pro stanovení hodnoty podniku, zabezpečení investic,.

Počáteční výdaje

Jak se počítá počáteční výdaje?

Počáteční výdaje na projekty lze vypočítat podle následujícího vzorce:

Počáteční výdaje

Kde:

  • Investice do fixního kapitálu - odkazuje na investice vynaložené na nákup nového vybavení požadovaného pro projekt. Tato cena také zahrnuje náklady na instalaci a přepravu spojené s nákupem vybavení. Často se to považuje za dlouhodobou investici.
  • Čistý pracovní kapitál Čistý pracovní kapitál (NWC) je rozdíl mezi krátkodobými aktivy společnosti (bez hotovosti) a krátkodobými závazky (bez dluhů) v její rozvaze. Jde o měřítko likvidity společnosti a její schopnosti plnit krátkodobé závazky i finanční operace podniku. Ideální pozice je Investice - označuje investici provedenou na začátku projektu k pokrytí počátečních provozních nákladů projektu (například inventarizace surovin). Tato část počátečních výdajů je často považována za krátkodobou investici.
  • Záchranná hodnota - označuje peněžní výnosy získané z prodeje starého zařízení nebo majetku. Tyto výnosy se realizují, pouze pokud se společnost skutečně rozhodne odprodat starší aktiva. Pokud by například šlo o generální opravu výrobního zařízení, mohlo by to zahrnovat prodej starého zařízení. Pokud se však projekt soustředí na expanzi do zcela nového výrobního závodu, nemusí být k prodeji žádné starší vybavení. Pojem tedy platí pouze v případech, kdy společnost v souvislosti se zahájením nového projektu odprodává starší dlouhodobý majetek. Zbytková hodnota se často velmi blíží převládající tržní hodnotě konkrétního aktiva.
  • Účetní hodnota - označuje čistou účetní hodnotu starých aktiv. Účetní hodnota odkazuje na to, kolik má dané aktivum v účetních záznamech společnosti (tj. Kolik je odepsáno). Liší se od záchranné hodnoty, protože nepředstavuje peněžní příliv ani odliv. Používá se pouze k výpočtu případných zisků nebo ztrát z prodeje starých aktiv.
  • Sazba daně - odkazuje na efektivní daňovou sazbu v jurisdikci, kde společnost vykazuje své příjmy.
  • (Zůstatková hodnota - účetní hodnota) x (daňová sazba) - označuje veškeré zisky nebo ztráty realizované prodejem staršího vybavení. Pokud se například starý strojní zařízení prodá za více, než je jeho účetní hodnota, společnost získá kapitálový zisk a bude mu účtována daň z tohoto zisku. Naopak, pokud se strojní zařízení prodá za cenu nižší, než je jeho účetní hodnota, společnost utrpí ztrátu, ale také daňové zvýhodnění.

Příklad počátečních výdajů

Jane's Kitchen prodává čerstvé pečené sušenky na rušné ulici. Jane v současné době používá jedinou troubu, která nedokáže držet krok s poptávkou obchodu. Jane uvažuje o koupi nové, lepší trouby, která vyprodukuje dostatek cookies, aby uspokojila poptávku. Rovněž se rozhodne, že svoji starou troubu rozprodá, protože již nebude potřeba.

Stávající trouba má v současné době hodnotu 1 000 $. Jane vyjednává dohodu s menší pekárnou, aby jim prodala svou starou troubu za tržní cenu 1 500 $. Nová trouba bude Jane stát 5 000 dolarů. V očekávání zvýšené produkce se Jane rozhodne zásobit přísadami a nakoupí mouku v hodnotě 800 $. Sazba daně z jejího podnikání je 35%. Jaké jsou její počáteční výdaje?

Odpovědět

Prvním krokem je identifikace následujících čísel:

Investice do fixního kapitálu = 5 000 $

Investice do pracovního kapitálu = 800 $

Záchranná hodnota = 1 500 $

Účetní hodnota = 1 000 $

Sazba daně = 35%

Potom můžeme zadat čísla do našeho vzorce:

Počáteční výdaje

Počáteční výdaje tedy jsou $4,475. Vzhledem ke všem informacím může Jane pokračovat ve výpočtu NPV projektu a dalších metrik. Poté může učinit informované rozhodnutí o tom, zda s tímto projektem pokročit nebo ne.

Další zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení výpočtu počátečních výdajů. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Vnitřní míra návratnosti (IRR) Vnitřní míra návratnosti (IRR) Vnitřní míra návratnosti (IRR) je diskontní sazba, díky níž je čistá současná hodnota (NPV) projektu nulová. Jinými slovy, jedná se o očekávanou složenou roční míru návratnosti, která se získá na projektu nebo investici.
  • Doba návratnosti Doba návratnosti Doba návratnosti ukazuje, jak dlouho trvá, než firma získá investici zpět.
  • Ekvivalentní roční anuita (EAA) Ekvivalentní roční anuita (EAA) Ekvivalentní roční anuita (nebo EAA) je metoda hodnocení projektů s různou délkou života. Tradiční metriky ziskovosti projektů, jako jsou NPV, IRR nebo doba návratnosti, poskytují velmi cennou perspektivu celkové finanční životaschopnosti projektů. EEA je metrika používaná k určení, jak finančně efektivní jsou projekty.
  • Šablona modelu DCF Šablona modelu DCF Tato šablona modelu DCF vám poskytuje základ pro vytvoření vlastního modelu diskontovaných peněžních toků s různými předpoklady. DCF Krok 1 - Vytvoření prognózy Prvním krokem v procesu modelu DCF je sestavení prognózy tří finančních výkazů na základě předpokladů o tom, jak bude podnik fungovat v

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found