Velká hospodářská krize - přehled a hlavní ekonomické teorie

Velká hospodářská krize byla celosvětová hospodářská krize, která probíhala od konce 20. do 30. let. Po celá desetiletí probíhaly debaty o tom, co způsobilo ekonomickou katastrofu, a ekonomové zůstávají rozděleni do několika různých myšlenkových směrů. Obecně řečeno, událost byla s největší pravděpodobností způsobena příliš optimistickým sentimentem investora. Víra Vytrvalost Vytrvalost víry, známá také jako vytrvalost víry, je neschopnost lidí změnit svou vlastní víru, a to ani po obdržení nových informací nebo faktů a dostupnosti snadného úvěru pro spotřebitele a podniky po první světové válce

Velká hospodářská krize:

Optimismus investorů a spotřebitelské výdaje pravděpodobně urychlily poválečné roky 20. let. Občané a vlády po celém světě pociťovali úlevu, že jejich živobytí již není ohroženo, a přesunuli své zaměření na budování nových životů. Banky a věřitelé považovali tuto nově nalezenou důvěru za příležitost zpřístupnit úvěr a profitovat ze svého úvěrování.

Téměř deset let půjčky a hypotéky Hypotéka Hypotéka je úvěr - poskytovaný hypotečním věřitelem nebo bankou - který umožňuje jednotlivci koupit si dům. I když je možné si půjčit na pokrytí všech nákladů na bydlení, je častější zajistit si půjčku ve výši přibližně 80% hodnoty domu. byly poskytnuty jednotlivcům a podnikům se špatným úvěrovým hodnocením Skóre FICO Skóre FICO, běžněji známé jako kreditní skóre, je třímístné číslo, které se používá k posouzení, jak pravděpodobné je, že osoba splácí úvěr, pokud je dané osobě poskytnuto kreditní karty nebo pokud jim věřitel půjčí peníze. Skóre FICO se také používá k určení úrokové sazby u každého poskytnutého úvěru. Nakonec nebývalý spotřebitelský a národní dluh způsobil, že se trhy zhroutily a porazily sentiment investorů.

Wall Street Crash z roku 1929 (Černé úterý)

Mnoho lidí považuje Wall Street Crash z 29. října 1929 za oficiální výchozí bod Velké hospodářské krize. Níže je uveden historický graf průmyslového průměru Dow Jones Průmyslový průměr Dow Jones (DJIA) Průmyslový průměr Dow Jones (DJIA), také běžně označovaný jako „Dow Jones“ nebo jednoduše „Dow“, je jedním z nejpopulárnějších a široce uznávané indexy akciových trhů, které ukazují prudký pokles indexu během Velké hospodářské krize od roku 1929 do počátku 30. let.

Velká deprese: dow jones 1915-1950Zdroj: Macrotrends

Od 28. do 29. října 1929 se Dow přes noc propadl o 25% - což byla bezprecedentní ztráta, která způsobila, že se americká ekonomika vzpamatovala. V červnu 1932 dosáhl Dow historického historického minima 789 bodů - což je pokles o 85% ze svého maxima 5507 bodů v srpnu 1929. Trvalo by téměř 30 let, než by se Dow zotavil ze svého maxima před depresí, Květen 1959.

Celosvětový vzorec HDP HDP Vzorec HDP se skládá ze spotřeby, vládních výdajů, investic a čistého vývozu. V této příručce rozdělujeme vzorec HDP na kroky. Hrubý domácí produkt (HDP) je peněžní hodnota veškerých finálních ekonomických statků a služeb vyprodukovaných v zemi během určitého časového období v místní měně. poklesl o 15% během čtyř let od roku 1929 do roku 1932. Míra nezaměstnanosti v USA vzrostla šestinásobně a dosáhla maxima ohromujících 22%. Ekonomiky na celém světě se zastavily a vlády cítily tlak na provádění expanzivní fiskální politiky.

Hlavní ekonomické teorie

Existují tři obecně přijímaná ekonomická vysvětlení Velké deprese:

Společná teorie

Nejrozšířenější teorií, která vysvětluje velkou hospodářskou krizi, je to, že vlády mají nést odpovědnost za změny ve fiskální politice během všech ekonomických klimatických podmínek. Měly by se tedy snažit udržet dlouhodobě stabilní agregátní peněžní nabídku a agregátní peněžní poptávku stabilním tempem. Například během období recese by se měla zvýšit likvidita v bankovním systému a snížit daně, aby se zabránilo kolapsu nabídky a poptávky po penězích.

V případě Velké hospodářské krize byla většina vlád buď příliš pomalá, nebo vůbec nereagovala. Někteří ekonomové dokonce tvrdili, že ekonomická deprese byla dobrá věc, protože (i) přinutili likvidaci neúspěšných investic a (ii) umožnili osvobození kapitálu a práce od neproduktivních podniků a nasměrování do rostoucích ekonomických segmentů.

Monetaristická teorie

Monetaristická teorie obviňuje banky a Federální rezervní systém USA, že během Velké hospodářské krize nepřijaly opatření na ochranu ekonomiky. Jelikož se peněžní zásoba snížila o 35% a CPI poklesl o 33%, Fed reagoval příliš dlouho a nesnižoval úrokové sazby, nezvyšoval měnovou základnu ani nevkládal likviditu do bankovního systému včas.

Zpoždění umožnilo významně poklesnout akciové indexy, což vedlo k panice investorů a odprodeji jejich cenných papírů. Kumulativně tyto faktory umožnily, aby se z jinak intenzivního období recese stala Velká deprese.

Keynesiánská teorie

Keynesiánskou teorii formuloval britský ekonom John Maynard Keynes. Uvádí se v něm, že nejvyšší prioritou vlády je udržovat zaměstnanost na nejvyšší možné úrovni během období recese pomocí schodků. Keynesova teorie také poznamenala, že vlády potřebovaly zvýšit výdaje veřejného sektoru nebo výrazně snížit daně.

Shoda

Zdá se, že všechny tři teorie poukazují na nedostatečnou reakci vlád a agentur v akutních ekonomických dobách. Konsenzus je, že by mělo dojít k rychlým změnám úrokových sazeb, daňových sazeb a likvidity.

Další zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce Velké deprese. Podívejte se na tyto další finanční zdroje, které vám pomohou na vaší finanční kariéře:

  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele
  • Tržní ekonomika Tržní ekonomika Tržní ekonomika je definována jako systém, kde je produkce zboží a služeb nastavena podle měnících se přání a schopností trhu.
  • Síťový efekt Síťový efekt Síťový efekt je jev, kdy současní uživatelé produktu nebo služby nějakým způsobem prospívají, když si produkt nebo službu osvojí další uživatelé. Tento efekt vytváří mnoho uživatelů, když je přidána hodnota k jejich používání produktu. Největším a nejznámějším příkladem síťového efektu je internet.
  • Kvantitativní uvolňování Kvantitativní uvolňování Kvantitativní uvolňování (QE) je měnová politika tisku peněz, kterou provádí centrální banka za účelem oživení ekonomiky. Vytváří centrální banka

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found