Výchozí expozice (EAD) - přehled, jak vypočítat, důležitost

Expozice při selhání (EAD) je předpokládaná výše ztráty, které by banka mohla čelit v případě selhání dlužníka a v době jeho selhání. Ztráta závisí na částce, které byla banka vystavena dlužníkovi v době selhání, protože k selhání dojde k neznámému budoucímu datu. Získává se přidáním rizika již vyvodeného z operace k procentu nevyčerpaného rizika.

Výchozí expozice (EAD)Zdroj

Banky pro každou půjčku často vypočítají hodnotu EAD a poté pomocí čísel určí své celkové riziko selhání. Riziko selhání Riziko selhání, také nazývané pravděpodobnost selhání, je pravděpodobnost, že dlužník neprovede úplné a včasné splátky jistiny a úroků,. Jedná se o dynamické číslo, které se mění podle toho, jak dlužník splácí věřiteli.

souhrn

  • Expozice při selhání (EAD) je předpokládaná výše ztráty, které by banka mohla čelit v případě selhání dlužníka a v době jeho selhání.
  • Zatímco v rámci základního přístupu založeného na interních ratingech (F-IRB) se výpočet EAD řídí regulačními orgány, v rámci pokročilého přístupu (A-IRB) mají banky větší flexibilitu při výpočtu EAD.
  • Banka může vypočítat svou očekávanou ztrátu pomocí produktu EAD, PD a LGD.

Jak se počítá EAD?

Zatímco v rámci základního přístupu založeného na interních ratingech (F-IRB) se výpočet EAD řídí regulačními orgány, v rámci pokročilého přístupu (A-IRB) mají banky větší flexibilitu při výpočtu EAD.

Přístup F-IRB

V rámci přístupu založeného na základech se počítá expozice při selhání s přihlédnutím k podkladovému aktivu, forwardovému ocenění, typu zařízení a podrobnostem závazku. Hodnota nezohledňuje kolaterál, záruky ani zabezpečení (ignoruje techniky snižování úvěrového rizika s výjimkou započtení v rozvaze, kde je účinek započtení zahrnut do EAD).

EAD je podobný nominální hodnotě expozice u rozvahových transakcí. Za určitých podmínek může rozvahové započtení úvěrů a vkladů banky u podnikové protistrany snížit odhad expozice při selhání.

U podrozvahových položek existují dva široké typy, které je třeba řešit základním přístupem: transakce s nejistým budoucím čerpáním, jako jsou závazky a revolvingové úvěry, a OTC devizy, úroková sazba úroková sazba věřitel dlužníkovi pro jakoukoli formu zadaného dluhu, obvykle vyjádřenou jako procento jistiny. a smlouvy o derivátech vlastního kapitálu.

Přístup A-IRB

V rámci pokročilého přístupu sama banka určuje, jak má být pro každou expozici použit vhodný EAD, a zefektivňuje své kapitálové požadavky tím, že izoluje konkrétní rizikové faktory, které jsou nejzávažnější a snižují ostatní. Banka používající interní odhady EAD pro kapitálové účely může být schopna rozlišit hodnoty EAD na základě širší sady charakteristik transakcí a charakteristik dlužníka.

Očekávalo by se, že hodnoty (stejně jako odhady PD a LGD) představují konzervativní pohled na dlouhodobé průměry, ačkoli banky by mohly používat konzervativnější odhady.

Banka, která chce použít své vlastní odhady EAD, bude muset svému nadřízenému prokázat, že může splnit další minimální požadavky týkající se spolehlivosti a integrity odhadů. Všechny odhady EAD by měly být počítány bez jakýchkoli konkrétních rezerv, které by banka mohla vznést proti expozici.

Banky mohou pomoci snížit své kapitálové požadavky pomocí pokročilého přístupu IRB.

Pravděpodobnost při selhání, ztráta při selhání a expozice při selhání

Analýza PD (pravděpodobnost selhání) je metoda, kterou obecně používají větší instituce k výpočtu očekávané ztráty. PD je přiřazeno ke konkrétnímu měřítku rizika a představuje pravděpodobnost selhání v procentech. Obvykle se měří hodnocením půjček po splatnosti a počítá se spuštěním migrační analýzy podobně hodnocených půjček. Výpočet se týká konkrétního časového horizontu a měří procento půjček, které selhaly.

LGD (Loss Given Default) Loss Given Default (LGD) Ztráta, kterou banka nebo věřitel utrpí, když dlužník splácí úvěr (nezaplatí), se nazývá ztráta v prodlení. Ztráta dané výchozí hodnoty, která je jedinečná pro bankovní odvětví nebo segment, měří očekávanou ztrátu. Představuje částku nepokrytou věřitelem po prodeji podkladového aktiva, pokud dlužník nesplácí úvěr.

Přesnou proměnnou LGD může být obtížné určit, zda se ztráty portfolia liší od očekávání, nebo zda je segment statisticky malý. Odvětvové LGD jsou k dispozici od poskytovatelů půjček třetích stran.

Hodnoty PD a LGD jsou obecně platné po celou dobu ekonomického cyklu. Věřitelé však přehodnotí změny ve složení trhu nebo portfolia. Hospodářské oživení, recese a fúze mohou vyžadovat přehodnocení.

Banka může vypočítat svou očekávanou ztrátu pomocí produktu EAD, PD a LGD.

Očekávaná ztráta = EAD * PD * LGD

Proč je expozice ve výchozím nastavení důležitá?

V reakci na globální finanční krizi v letech 2007-2008 2008-2009 Globální finanční krize Globální finanční krize v letech 2008-2009 odkazuje na obrovskou finanční krizi, které svět čelil v letech 2008 až 2009. Finanční krize si vybrala svou daň na jednotlivcích i institucích v okolí po celém světě, přičemž miliony Američanů jsou hluboce zasaženy. Finanční instituce začaly klesat, mnohé byly pohlceny většími subjekty a vláda USA byla nucena nabízet výpomoc, bankovní sektor přijal mezinárodní předpisy, aby snížil svou expozici vůči selhání. Odhady EAD (expozice při selhání) a LGD (ztráta při selhání) jsou klíčovými vstupy při měření očekávaných a neočekávaných úvěrových ztrát, a tedy kapitálu úvěrového rizika (regulačního a ekonomického).

Regulační rámec (Basel III Basel III Dohoda Basel III je soubor finančních reforem, který vypracoval Basilejský výbor pro bankovní dohled (BCBS) s cílem posílit) předložený Basilejským výborem pro bankovní dohled (BCBS) po finanční krizi si klade za cíl zlepšit schopnost bankovního sektoru vyrovnat se s otřesy vyplývajícími z finančního a ekonomického stresu. Zlepšením řízení rizik, standardů zveřejňování informací a transparentnosti bank mezinárodní dohoda doufá, že se vyhne dominovému efektu selhání finančních institucí.

Další zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Basilejské dohody Basilejské dohody Basilejské dohody se týkají souboru předpisů o bankovním dohledu stanovených Basilejským výborem pro bankovní dohled (BCBS). Byly vyvinuty znovu
  • Výchozí sazba Výchozí sazba Výchozí sazba je sazba všech půjček poskytnutých věřitelem nebo finanční institucí, která není splacena dlužníkem a prohlášena za
  • Riziko negativního dopadu Riziko negativního vlivu Riziko negativního dopadu označuje pravděpodobnost, že cena aktiva nebo cenného papíru poklesne. Je to potenciální ztráta, která by mohla být důsledkem pádu
  • Pravděpodobnost selhání Pravděpodobnost selhání Pravděpodobnost selhání (PD) je pravděpodobnost selhání dlužníka při splácení půjčky a používá se k výpočtu očekávané ztráty z investice.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found