Glosář ukazatelů finanční analýzy - nejdůležitější pojmy, které je třeba znát

Níže je uveden glosář pojmů a definic pro nejběžnější pojmy poměrů finanční analýzy. Při výpočtu finančních poměrů pomocí vertikální a horizontální analýzy a nakonec pyramidy poměrů je důležité důkladně porozumět základním pojmům. Níže uvedené informace jsou převzaty z kurzu Finance's Financial Analysis Fundamentals Course.

Splatné účty

Synonyma: závazky, věřitelé

Splatné účty Splatné účty Závazky splatné jsou závazky vzniklé, když organizace obdrží zboží nebo služby od svých dodavatelů na úvěr. Očekává se, že závazky z účtů budou splaceny do jednoho roku nebo do jednoho provozního cyklu (podle toho, který je delší). AP se považuje za jednu z nejlikvidnějších forem krátkodobých závazků částka, kterou organizace dluží ostatním za přijaté zboží nebo služby. Nákup od dodavatelů na úvěr vygeneruje závazky.

Pohledávky

Synonyma: pohledávky, dlužníci

Pohledávky Pohledávky Pohledávky (AR) představují úvěrový prodej podniku, který ještě není plně uhrazen jeho zákazníky, což je v rozvaze aktuální aktivum. Společnosti umožňují svým klientům platit v rozumném, prodlouženém časovém období, pokud jsou dohodnuty podmínky. je částka splatná organizaci za dodané zboží nebo poskytnuté služby. Prodej zákazníkům na úvěr vygeneruje pohledávky za firmou.

Poměr splatných dnů účtů

Splatné účty / COGS x 365. Průměrný počet dní, za které firma zaplatí za zakoupené položky.

Splatný obrat účtů

Náklady na prodej / splatné účty (konečný zůstatek nebo průměrný zůstatek). Tento poměr měří, jak efektivní je řízení při platbách dodavatelům.

Poměr dnů k pohledávkám

Pohledávky / Tržby x 365. Průměrný počet dní, po které firma trvá inkasem plateb za prodané zboží.

Obrat pohledávek

Tržby / pohledávky (konečný zůstatek nebo průměrný zůstatek). Tento poměr měří, jak efektivní jsou úvěrové a inkasní politiky společnosti.

Kyselinový test

Viz rychlý poměr.

Poměr nákladů na správu

Náklady na správu / prodej. Toto rozpětí ukazuje obecné režijní náklady na každý dolar z prodeje.

Amortizace

Postupné snižování finanční částky v průběhu času.

Aktiva

Aktiva Druhy aktiv Běžné typy aktiv zahrnují běžné, dlouhodobé, fyzické, nehmotné, provozní a neprovozní. Správná identifikace a jsou zdroje vlastněné a zaměstnané organizací, která poskytuje budoucí ekonomické výhody.

Poměr obratu aktiv

Tržby / aktiva celkem. Tento poměr ukazuje, jak efektivní je společnost při generování tržeb ze svých aktiv.

Audit

Auditní účetnictví Účetnictví je pojem, který popisuje proces konsolidace finančních informací, aby bylo jasné a srozumitelné pro všechny, je proces kontroly a ověření účetních knih firmy, záznamů transakcí a dalších příslušných dokumentů, včetně finančních modelů.

Průměrný zůstatek

(Počáteční zůstatek - Konečný zůstatek) / 2. Tento zůstatek lze použít k výpočtu poměru efektivity / obratu namísto použití konečného zůstatku.

Rozvaha

Rozvaha Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál je snímek aktiv a pasiv organizace k určitému datu. Rozvaha zobrazuje zdroje finančních prostředků poskytovaných organizaci (nazývané kapitál použitý a obvykle buď vlastní kapitál nebo dluh) a způsob, jakým organizace tyto prostředky použila k investování do stálých aktiv (aktiva, která má organizace v úmyslu ponechat pro více než jeden rok) a provozní kapitál (peníze vázané na každodenní provoz podniku)

Hlavní město

Viz použitý kapitál.

Kapitálové aktivum

Aktiva, jako jsou pozemky, budovy a zařízení používané k vytváření příjmů.

Použitý kapitál

Synonyma: capital

Použitý kapitál představuje finanční prostředky poskytované organizaci ve formě vlastního kapitálu nebo dluhu.

Kapitál převyšující nominální hodnotu

Viz přidaný přebytek.

Základní kapitál

Synonyma: akcie, akcie, základní kapitál

Existují dva typy akcií - běžné a upřednostňované. Většina akcií má tendenci být kmenovými akciemi a obecně má každý jeden hlas a má stejné právo na poměrný podíl dividend. Kapitálová populace Sklad Co je akcie? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. není závazkem ve smyslu jiných zdrojů financování (např. bankovní půjčky), protože se obvykle nevyplácí akcionářům, pokud není společnost zrušena.

Výkaz peněžních toků

Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích (oficiálně nazývaný Výkaz o peněžních tocích) obsahuje informace o tom, kolik peněz společnost za dané období vygenerovala a použila. Obsahuje 3 oddíly: hotovost z operací, hotovost z investování a hotovost z financování. je souhrnný bankovní výpis, který ukazuje zdroje hotovosti organizace v průběhu účetního roku a způsoby, jakými byla hotovost v daném období použita (např. investice, nákup dlouhodobého majetku atd.).

Kruhové odkazy

Kruhové odkazy se vyskytují, když vzorec obsahuje odkaz na buňku, ve které se vzorec objeví.

ZUBY

Náklady na prodané zboží Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vzniklé při výrobě jakéhokoli zboží nebo služeb. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS je často.

Běžné akcie

Viz běžné zásoby.

Běžné zásoby

Synonyma: kmenové akcie, kmenové akcie

Většina akcií má tendenci být kmenovými akciemi, každý s jedním hlasem a se stejným právem na poměrný podíl dividend. Běžné dividendy z akcií mají tendenci růst s růstem zisků. To je na rozdíl od preferovaných akcií, kde má dividenda tendenci být fixní.

Přispěný přebytek

Synonyma: emisní ážio, kapitál převyšující nominální hodnotu

Většina akcií je původně emitována s nominální / nominální hodnotou, která je s nimi spojena (např. Jedna akcie ve společnosti ABC Inc. má nominální hodnotu 1,00 $). Pokud však akcionáři kupují akcie od společnosti za více než nominální hodnotu (např. 1,50 USD), pak se přebytek nazývá přebytek přispívající.

Poměry pokrytí

Poměry, které analyzují likviditu společnosti nebo její schopnost „pokrýt“ své závazky z finančního dluhu. Příkladem poměru krytí je EBITDA / úrokové náklady.

Věřitelé

Zobrazit účty splatné.

Oběžná aktiva

Krátkodobá aktiva Krátkodobá aktiva Krátkodobá aktiva jsou veškerá aktiva, která lze přiměřeně převést na hotovost do jednoho roku. Obvykle se používají k měření likvidity společnosti. jsou všechna aktiva kromě stálých aktiv. Jsou to buď hotovost, nebo aktiva, u nichž se očekává, že budou převedeny na hotovost nebo spotřebovány podnikem v průběhu roku. Krátkodobý majetek zahrnuje položky jako hotovost, pohledávky a zásoby.

Krátkodobé závazky

Závazky organizace splatné do jednoho roku. Krátkodobé závazky Krátkodobé závazky Krátkodobé závazky jsou finanční závazky podnikatelského subjektu, které jsou splatné do jednoho roku. Společnost je zobrazuje v rozvaze. Závazek nastává, když společnost prošla transakcí, která vyvolala očekávání budoucího odtoku hotovosti nebo jiných ekonomických zdrojů. zahrnují položky, jako jsou krátkodobé půjčky, jakékoli prvky dlouhodobých půjček splatných do jednoho roku a závazky.

Současný poměr

Krátkodobá aktiva / krátkodobé závazky. Současný poměr Vzorec aktuálního poměru Vzorec aktuálního poměru je = oběžná aktiva / krátkodobé závazky. Současný poměr, známý také jako poměr pracovního kapitálu, měří schopnost podniku dostát svým krátkodobým závazkům, které jsou splatné do jednoho roku. Poměr zohledňuje váhu celkových krátkodobých aktiv oproti celkovým krátkodobým pasivům. Ukazuje, že finanční zdraví společnosti měří krátkodobou likviditu bez ohledu na to, zda bude společnost schopna krátkodobě pokrýt své závazky.

DCF

Diskontovaný peněžní tok Diskontovaný peněžní tok DCF vzorec Diskontovaný peněžní tok DCF vzorec je součet peněžních toků v každém období dělený jedním plus diskontní sazba zvýšená k síle období #. Tento článek rozděluje vzorec DCF na jednoduché termíny s příklady a videem výpočtu. Vzorec se používá k určení hodnoty obchodní analýzy. Metoda finančního hodnocení, která zohledňuje „časovou hodnotu peněz“.

Dluh

Dluhový a podřízený dluh Abychom porozuměli nadřízenému a podřízenému dluhu, musíme nejprve zkontrolovat kapitálový zásobník. Zásoba kapitálu řadí prioritu různých zdrojů financování. Podřízený a podřízený dluh se vztahují k jejich postavení v kapitálovém zásobníku společnosti. V případě likvidace se přednostně splácí dluh jako první kapitál použitý k financování organizace, která je předmětem splácení úroků po celou dobu trvání úvěru, na jehož konci je úvěr obvykle splacen.

Financování dluhu

Shromažďování peněz pro podnikání prostřednictvím půjček nebo vydávání dluhopisů.

Dlužníci

Viz pohledávky.

Amortizace

Synonyma: amortization

Odpisy Odpisy Náklady na odpisy se používají ke snížení hodnoty zařízení, majetku a vybavení tak, aby odpovídalo jejich používání a opotřebení v průběhu času. Odpisy se používají k lepšímu vyjádření nákladů a hodnoty dlouhodobého aktiva, protože souvisí s výnosem, který generuje. dlouhodobého majetku je proces alokace části pořizovací ceny dlouhodobého majetku na konkrétní účetní období. Odpisy se obvykle účtují do výkazu zisku a ztráty lineárně (i když existují alternativní metody). Například pokud je automobil zakoupen za 15 000 $, má předpokládanou životnost 5 let a jeho zbytková hodnota (očekávaná hodnota šrotu) 5 000 $, pak náklady na odpisy ve výkazu zisku a ztráty budou 2 000 $ ročně po dobu 5 let. Hodnota automobilu v rozvaze by začínala na 15 000 $, ale byla by snížena o 2 000 $ ročně. Na konci roku 1 by čistá účetní hodnota (NBV) automobilu v rozvaze byla 13 000 USD. Na konci roku 2 by NBV činil 11 000 USD. Kumulované odpisy za auto na konci roku 2 by činily 4 000 $.

Přímé náklady

Přímé náklady jsou ty, které lze přímo připsat produktu nebo službě poskytované organizací. Jsou zahrnuty v ceně prodaného zboží.

Dividendy

Podíl na čistém zisku společnosti distribuovaný společností třídě jejích akcionářů.

EBIT

Zisk před úroky a daněmi EBIT Průvodce EBIT je zkratka pro zisk před úroky a daněmi a je jedním z posledních mezisoučtů ve výkazu zisku a ztráty před čistým ziskem. EBIT se také někdy označuje jako provozní příjem a nazývá se to proto, že se zjistí odečtením všech provozních nákladů (výrobní a nevýrobní náklady) od výnosů z prodeje. . Viz provozní zisk.

EBIT Margin

EBIT / tržby.

EBITDA

Zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací EBITDA EBITDA nebo zisk před úroky, zdaněním a amortizací je zisk společnosti před provedením některého z těchto čistých odpočtů. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože zkoumá ziskovost podniku ze základních operací před dopadem kapitálové struktury. Vzorec, příklady.

Spravedlnost

Synonyma: kapitál akcionářů, fondy akcionářů

Akciový akcionář Akciový akcionář Akciový kapitál (také známý jako Akciový kapitál) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - pasiva je celková aktiva minus celková pasiva. Nazývá se také vlastní kapitál, čistá hodnota nebo účetní hodnota akcionářů.

Kapitálové financování

Peníze získané od samotných podnikatelů nebo od jiných investorů.

Finanční smlouvy

Finanční smlouvy Dluhové smlouvy Dluhové smlouvy jsou omezení, která věřitelé (věřitelé, držitelé dluhů, investoři) uzavírají smlouvy o půjčkách s cílem omezit jednání dlužníka (dlužníka). jsou přísliby, které půjčující firma dala ve smlouvě o půjčce dodržovat určitá omezení v činnosti firmy.

Finanční model

Typy finančních modelů finančních modelů Mezi nejběžnější typy finančních modelů patří: model 3 výkazů, model DCF, model fúzí a akvizic, model LBO, model rozpočtu. Objevte top 10 typů je matematický model popisující vzájemné vztahy mezi různými finančními proměnnými. Finanční modely se obvykle člení na vstupy, zpracování a výstupy.

Finanční výkazy

Finanční výkazy Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Tyto tři základní výkazy jsou složitě výpisy z finančního hlediska o finanční situaci účetní jednotky k určitému datu nebo o výsledcích jejích operací za dané období. Výkazy jsou obvykle připraveny v jednom z řady standardních formátů. Nejčastěji, když se lidé odvolávají na finanční výkazy, myslí se tím výkaz zisku a ztráty, rozvaha, výkaz peněžních toků a související poznámky k účtům.

Dlouhodobý majetek

Aktiva určená k trvalému použití v činnostech organizace (obvykle definována jako aktiva, která si organizace zamýšlí ponechat déle než jeden rok). Existují tři kategorie stálých aktiv: nehmotná, hmotná a investice.

Předpověď

Projekce nebo odhad budoucích tržeb, výnosů, výnosů nebo nákladů.

Dobrou vůli

Když jedna společnost koupí jinou společnost, obvykle platí více, než je účetní hodnota získaných čistých aktiv (protože jde o získávání zaměstnanců, jména / reputace a vztahů se zákazníky). Tento přebytek kupní ceny nad reálnou účetní hodnotou čistých aktiv se nazývá goodwill. Goodwill je obvykle zahrnut v rozvaze jako nehmotný investiční majetek.

Hrubá marže

Hrubý zisk / tržby z prodeje. Gross Margin Ratio Ratio Ratio Gross Margin Ratio, známé také jako poměr hrubé marže, je poměr ziskovosti, který porovnává hrubý zisk společnosti s jejími výnosy. ukazuje, kolik bylo vynaloženo na výrobu zboží nebo služby, která byla prodána za každý dolar z tržeb.

Hrubý zisk

Hrubý zisk Hrubý zisk Hrubý zisk je přímý zisk, který zbývá po odečtení nákladů na prodané zboží neboli „nákladů na prodej“ od výnosů z prodeje. Používá se k výpočtu hrubé ziskové marže a je to počáteční hodnota zisku uvedená ve výkazu zisku a ztráty společnosti. Hrubý zisk se počítá před provozním ziskem nebo čistým ziskem. je tržba z prodeje snížená o náklady na prodej.

Výkaz zisku a ztráty

Synonyma: účet zisků a ztrát, výkaz zisků a ztrát, výkaz zisků a ztrát

Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která ukazuje jejich zisk a ztrátu za určité časové období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. je kniha finanční historie organizace a shrnuje výnosy, výdaje a provozní zisk za finanční rok. Ukazuje také daň účtovanou ze zisku, kolik ze zisku za rok bylo vyplaceno na dividendách a kolik bylo ponecháno v podnikání.

Vstupy

Předpoklady finančního modelu, které se používají k řízení výstupů modelu.

Dlouhodobý nehmotný majetek

Nehmotný investiční majetek nemá fyzickou přítomnost. Mezi příklady patří patenty, goodwill, ochranné známky a názvy značek.

Úrokové krátkodobé závazky (IBCL)

Jedná se o závazky, které jsou úročeny, obvykle krátkodobé výpůjčky. Jsou vyloučeni z některých poměrů, aby zohlednili náklady na financování.

Poměr krytí úroků

EBIT Průvodce EBIT EBIT znamená Zisk před úroky a daněmi a je jedním z posledních mezisoučtů ve výkazu zisku a ztráty před čistým příjmem. EBIT se také někdy označuje jako provozní příjem a nazývá se to proto, že se zjistí odečtením všech provozních nákladů (výrobní a nevýrobní náklady) od výnosů z prodeje. nebo EBITDA EBITDA EBITDA nebo zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací jsou zisky společnosti před provedením některého z těchto čistých odpočtů. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože zkoumá ziskovost podniku ze základních operací před dopadem kapitálové struktury. Vzorec, příklady / úrokové náklady. Tento poměr solventnosti ukazuje, kolik je k dispozici na pokrytí nákladů na dluh služby.

Inventář

Inventory Inventory Inventory is a current asset account found in the rozvahy, sestávající ze všech surovin, nedokončené výroby a hotových výrobků, které společnost nashromáždila. Často je považován za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv - je tedy vyloučen z čitatele při výpočtu rychlého poměru. obvykle označuje položky určené k dalšímu prodeji a může zahrnovat suroviny, nedokončenou výrobu a hotové výrobky.

Poměr dnů inventury

Zásoby / COGS x 365. Průměrný počet dní, kdy zboží zůstane v inventáři před prodejem.

Ukazatel obratu zásob

Tržby / zásoby (konečný zůstatek nebo průměrný zůstatek zásob). Tento poměr ilustruje, jak společnost spravuje svůj inventář.

Investiční aktivity

Dohody nebo transakce zahrnující prodej nebo nákup vybavení, závodu, nemovitostí, cenných papírů nebo jiných aktiv.

Poměr nákladů práce

Přímá práce / prodej. Náklady na prodané zboží tvoří práce, materiál a přímé náklady. Toto rozpětí ukazuje podíl pracovní síly, který vynahradí každý dolar z prodeje.

Poměr pozemků a budov

Prodej / Pozemky a budovy. Tímto poměrem se měří tržby z pozemků a budov.

Pákové poměry

Pákové poměry Pákové poměry Pákový poměr udává úroveň dluhu, který vznikl podnikatelskému subjektu oproti několika dalším účtům v jeho rozvaze, výkazu zisku a ztráty nebo výkazu peněžních toků.Šablony aplikace Excel jsou poměry, které analyzují solventnost společnosti nebo úroveň jejího dluhového financování ve srovnání s jejím kapitálovým financováním. Příkladem pákového poměru je celkový dluh / vlastní kapitál akcionářů.

Závazky

Druhy závazků Existují tři hlavní typy závazků: ​​krátkodobé, dlouhodobé a podmíněné závazky. Závazky jsou právní závazky nebo dluhy vůči jiné osobě nebo společnosti. Jinými slovy, závazky jsou budoucí oběti ekonomických výhod, které musí účetní jednotka vydělat, jsou dlužné peníze nebo jiné finanční závazky vůči jiným organizacím a jednotlivcům.

Úvěrový kapitál

Viz dluh.

Poměr nákladů na materiál

Materiály / Prodej. Náklady na prodané zboží tvoří práce, materiál a přímé náklady. Toto rozpětí ukazuje podíl materiálů, které tvoří každý dolar z prodeje.

Struktura modelu

Rámec, na kterém je postaven finanční model.

Čistá aktiva

Celková aktiva minus krátkodobé závazky (kromě IBCL).

Čistý poměr aktiv

Tržby / čistá aktiva. Tento poměr zohledňuje financování aktiv a měří účinnost správy ve vztahu k využívání aktiv.

Čistá účetní hodnota

Čistá účetní hodnota se obvykle vztahuje na budovy a zařízení (PP&E). Čistá účetní hodnota PP&E se vypočítá z celkových hrubých nákladů PP&E a odečtením celkových kumulovaných odpisů / amortizace.

Čistý zisk

Synonyma: čistý příjem, nerozdělený zisk za rok, nerozdělený zisk za rok

Zisky zadržené organizací po všech nákladech včetně úrokových nákladů, daní a dividend. Nerozdělené zisky / výnosy za daný rok jsou reinvestovány do podnikání (doufejme, že organizace poroste a zvýší se hodnota jejích akcií) a přidají se k nerozděleným ziskům v rozvaze (což představuje všechny nerozdělené zisky akumulované za celou organizaci dosavadní život, které byly znovu investovány do podnikání).

Čistý příjem

Čistý zisk Čistý příjem Čistý příjem Čistý příjem je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. .

Čistý zisk marže

Čistý příjem / tržby. Čistá zisková marže Čistá zisková marže Čistá zisková marže (také známá jako „zisková marže“ nebo „poměr čistého zisku k zisku“) je finanční poměr používaný k výpočtu procenta zisku, který společnost vyprodukuje z jejích celkových výnosů. Měří částku čistého zisku, který společnost získá za dolar získaných výnosů. ukazuje, kolik se vydělá za každý dolar z tržeb.

Dlouhodobá aktiva

Aktiva, u nichž se nepředpokládá převod na hotovost do 12 měsíců od data účetní závěrky.

Operační činnosti

Synonyma: zisk před úroky a daně z příjmu (EBIT), zisk před úroky a daně z příjmu (PBIT)

Příliv a odliv hotovosti související s provozem společnosti. Mezi příklady patří příjem plateb od zákazníků, vyplácení mezd atd.

Provozní aktiva

Aktiva získaná nebo použitá v průběhu činnosti podniku (například hotovost, zásoby, náklady příštích období, vybavení).

Poměr provozních nákladů

Provozní náklady / tržby. Toto rozpětí zobrazuje provozní náklady jako procento z prodeje. To nezahrnuje náklady na prodané zboží (jako je tomu v případě marže provozního zisku), jedná se tedy o údaj o efektivitě operace.

Provozní zisk

Synonyma: zisk před úroky a daně z příjmu (EBIT), zisk před úroky a daně z příjmu (PBIT)

Tržby z prodeje snížené o veškeré provozní náklady. Provozní zisk se počítá před financováním nákladů a daní. Často se označuje jako EBIT.

Provozní marže Proft

Provozní zisková marže Provozní zisková marže Provozní zisková marže je poměr ziskovosti nebo výkonu, který odráží procento zisku, který společnost vyprodukuje ze svých operací, před odečtením daní a úrokových poplatků. Vypočítává se vydělením provozního zisku celkovým výnosem a vyjádřením v procentech. je také známá jako marže EBIT. Provozní výnosy / tržby. Poměr výkonu ukazuje náklady na provoz operace za každý dolar prodeje.

Provozní výnosy

Čistý výnos z prodeje nashromážděný firmou.

Běžné akcie

Viz běžné zásoby.

Výstup

Výpočty finančních modelů, které jsou řízeny jedním nebo více vstupy.

Poměr osobních nákladů

Osobní náklady / prodej. Personální náklady použité v tomto poměru by mohly být specifické pro výzkum a vývoj, nebo všeobecné režijní osobní náklady nebo celkový personál, v závislosti na typu organizace. Tato marže je užitečná při sledování částky vynaložené na mzdy, platy a související výdaje za každý dolar prodeje.

Poměr obratu strojů a zařízení

Prodej / Závod a stroje. Tento poměr měří efektivitu využití provozních aktiv společnosti.

Preferenční akcie

Synonyma: preference shares

Preferované akcie mají před kmenovými akciemi přednostní práva na dividendy i na aktiva v případě likvidace společnosti (tj. Upřednostňovaní akcionáři jsou vyplaceni před kmenovými akcionáři). Preferované dividendy z akcií jsou obvykle fixní (např. 6 procent) a nezvyšují se s rostoucími zisky.

zpracovává se

Převod vstupů nebo předpokladů finančního modelu do výstupů finančního modelu.

Pozemky, budovy a zařízení (PP&E)

Pozemky, budovy a zařízení (PP&E) PP&E (Pozemky, budovy a zařízení) PP&E (Pozemky, budovy a zařízení) je jedním ze základních dlouhodobých aktiv v rozvaze. PP&E je ovlivněna Capexem, Odpisy a Akvizicemi / Dispozicemi dlouhodobého majetku. Tato aktiva hrají klíčovou roli ve finančním plánování a analýze operací společnosti a budoucími výdaji jsou dlouhodobá fixní nebo kapitálová aktiva, jako jsou budovy, počítače, pozemky a vozidla.

Poměr obratu pozemků, budov a zařízení (PP&E)

Prodej / Pozemky, budovy a zařízení. Tento poměr měří tržby, které je společnost schopna generovat z kapitálových aktiv.

Rychlý poměr

Oběžná aktiva - zásoby / krátkodobé závazky. Rychlý poměr Rychlý poměr Rychlý poměr, známý také jako Acid-test, měří schopnost podniku platit své krátkodobé závazky aktivy snadno směnitelnými v hotovost, což je jeden z ukazatelů finanční analýzy, který poskytuje obezřetnější měřítko - dlouhodobá likvidita uznávající, že zásoby nelze vždy snadno převést na hotovost.

Poměr nákladů na výzkum a vývoj

Náklady na výzkum a vývoj / tržby. Toto rozpětí ukazuje, kolik společnost investuje do vývoje nové generace produktů nebo služeb za každý dolar prodeje.

Výdaje na výzkum a vývoj

Tyto výdaje přímo souvisí s výzkumem a vývojem nových nebo vylepšených produktů nebo systémů.

Rezervy

Rezervy jsou součástí vlastního kapitálu akcionářů. Rezervy se dále dělí na rezervy výnosů (např. Nerozdělený zisk), které lze rozdělit akcionářům formou dividend, a kapitálové rezervy (např. Přebytek s přispěním), které z různých důvodů nelze rozdělit jako dividendy.

Nerozdělený zisk (rozvaha)

Synonyma: rezerva P&L, rezerva nerozděleného zisku

Nerozdělený zisk v rozvaze představuje veškerý nerozdělený zisk nashromážděný během celého dosavadního života organizace, který byl znovu investován do podnikání. Protože nerozdělený zisk nakonec patří akcionářům, jsou zahrnuty jako součást vlastního kapitálu akcionářů.

Nerozdělený zisk (výkaz zisku a ztráty)

Viz čistý zisk.

Příjmy

Synonyma: tržby, tržby z obratu, obrat

Tržby Tržby Tržby Tržby jsou příjmy, které společnost obdrží z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. zahrnuje jak hotovostní, tak úvěrový prodej zboží a služeb, ale nezahrnuje prodej stálých aktiv.

Odbyt

Zobrazit výnosy.

Poměr prodejních nákladů

Prodejní náklady / tržby. Toto rozpětí ukazuje, kolik stojí prodej každého dolaru tržeb.

SG&A (Prodej, Obecné a Správa)

Provozní náklady, které zahrnují přímé a nepřímé prodejní výdaje a veškeré všeobecné a administrativní náklady. Nájem, teplo, osvětlení jsou příklady všeobecných výdajů.

Základní kapitál

Viz základní kapitál.

Sdílet Premium

Viz přidaný přebytek.

Vlastní kapitál

Definice vlastního kapitálu pro akcionáře Viz vlastní kapitál pro akcionáře Vlastní kapitál Vlastní kapitál pro akcionáře (také známý jako vlastní kapitál pro akcionáře) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - pasiva.

Akcie

Viz základní kapitál.

Výkaz zisku

Viz výkaz zisku a ztráty.

Skladem

Definici akcií viz kapitálová populace. Co je to akcie? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. .

Výkup akcií

Když společnost koupí zpět své vlastní akcie na otevřeném trhu.

Hmotný majetek

Synonyma: capital assets

Dlouhodobý hmotný majetek Hmotný majetek Hmotný majetek je majetek ve fyzické podobě, který má hodnotu. Mezi příklady patří pozemky, budovy a zařízení. Hmotný majetek je vidět a cítit a může být zničen požárem, přírodní katastrofou nebo nehodou. Na druhé straně nehmotná aktiva postrádají fyzickou formu a skládají se z věcí, jako je duševní vlastnictví, jsou stálá aktiva, která mají fyzickou přítomnost a zahrnují věci jako pozemky, budovy, stroje, zařízení, počítače atd.

Daňové výdaje

Daňová povinnost, kterou jsou společnosti a jednotlivci povinni platit ze zákona.

Daňový poměr

Daň / prodej. Tento poměr finanční analýzy ukazuje, jak dobře správa řídí daně.

Obrat

Zobrazit výnosy.

Obratový poměr

Poměry finanční analýzy, které měří aktivitu nebo účinnost aktiv při generování výnosů nebo hotovosti. Celková aktiva / tržby.

Pracovní režijní poměr

Přímá režie / prodej. Náklady na prodané zboží tvoří práce, materiál a přímé náklady. Tento poměr finanční analýzy ukazuje podíl přímých režijních nákladů, které tvoří každý dolar z prodeje.

Pracovní kapitál

Pracovní kapitál Vzorec pracovního kapitálu Vzorec pracovního kapitálu je současná aktiva mínus krátkodobé závazky. Jedná se o měřítko krátkodobé likvidity společnosti; to, co v rozvaze zbývá, je obvykle definováno jako peníze vázané na každodenní operace organizace. Přibližně se rovná běžným aktivům sníženým o krátkodobé závazky. Mnoho analytiků však definuje provozní kapitál explicitněji jako zásoby a pohledávky, méně závazků (a vylučuje další aktuální aktiva).

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli seznam pojmů a definic finančního seznamu nejběžnějších slovníků poměrů finanční analýzy. Jako analytik, který počítá finanční ukazatele, je důležité dobře rozumět základním pojmům. Informace v tomto glosáři pocházejí z kurzu Finance's Financial Analysis Fundamentals Course.

Dodatečné zdroje:

  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, předpovědí, propojení těchto tří prohlášení, analýzy DCF a dalších
  • Typy finančních modelů Typy finančních modelů Mezi nejběžnější typy finančních modelů patří: 3 výkazový model, DCF model, M&A model, LBO model, rozpočtový model. Objevte top 10 typů
  • Certifikace analytika finančního modelování Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found