Předvídatelné porušení - přehled, co dělat a aplikace

Předpokládaným porušením je nesplnění smlouvy a vznik nároku na právní nápravu. K odmítnutí dojde, když slibovatel odmítne nebo výslovně prohlásí, že nebude plnit své smluvní závazky před předem stanoveným smluvním datem ukončení. Lze jej uplatnit, když slibovaný poskytl protiplnění, pokud jde o platby, a strana slibující nesplnila smluvní závazky.

Předvídatelné porušení

Co může slibovaný udělat v případě očekávaného porušení?

1. Zrušení

Slibovaný se může rozhodnout zrušit smlouvu na základě výslovného prohlášení slibujícího neplnění. Promissee se pravděpodobně rozhodne pro zrušení smlouvy, pokud slibovatel neplnil smluvní závazky z běžných provozních důvodů.

Zvažte například firmu na výrobu oděvů, která uzavřela smlouvu na dodávku oblečení místnímu prodejci. Pokud výrobnímu podniku dojde materiál a nebude schopen vyrobit zboží, které má být dodáno maloobchodníkovi, sdělí mu, že nemůže plnit smluvní závazek.

Maloobchodník se může rozhodnout zrušit smlouvu a požádat o protiplnění. Úvaha Termín „protiplnění“ je pojem v anglickém právu, který odkazuje na cenu zaplacenou výměnou za splnění slibu. Jeho hlavní charakteristikou je, že slibovatel musí dát slib něčeho, co má hodnotu, a slibovaný musí dát něco hodnotného výměnou. Jednoduše řečeno, cokoli hodnotného, ​​co slibuje jedna strana druhé, lze považovat za protihodnotu. vráceno. Maloobchodník se také v tomto okamžiku může rozhodnout, že zahájí právní kroky před datem smluvního dodání proti slibovanému.

2. Právní kroky

Pokud slibovatel výslovně slibuje, že nemůže splnit podmínky smlouvy, může slibovatel před soudním dnem dodání zahájit právní kroky proti slibovateli.

Pokud slibovaná strana předpokládá předjímající porušení, je povinna udělat vše, co je v jejích silách, aby zmírnila škody způsobené nesplněním povinnosti slibovatele. Slibovaný může požadovat náhradu škody za porušení smlouvy ze strany slibovatele.

Zvažte například malou firmu, která získala dluhové financování od firmy rizikového kapitálu. Řekněme, že malá firma nezaplatí dluhový závazek do smluvního data ukončení a komunikuje s rizikovým kapitálem. Rizikový kapitál Rizikový kapitál je forma financování, která poskytuje prostředky rané fázi rozvíjejícím se společnostem s vysokým růstovým potenciálem výměnou za vlastní kapitál nebo vlastnický podíl. Rizikoví investoři riskují investice do začínajících společností s nadějí, že pokud dosáhnou úspěchu, dosáhnou významných výnosů. firmy, že nemohou plnit své smluvní závazky.

Firma s rizikovým kapitálem pak musí udělat vše pro snížení dlužných škod, jako je ukončení revolvingového úvěrového limitu pro malou firmu. Poté může společnost s rizikovým kapitálem zahájit právní kroky před datem ukončení smlouvy a žalovat o náhradu škody. Nedodržení smlouvy poskytuje slibovanému okamžitá práva na náhradu škody.

3. Žádná reakce

Jakmile slibovatel prohlásí, že bude nemožné plnit smluvní závazky, slibovaný se může rozhodnout nic nedělat. Slibovaný s větší pravděpodobností nic neudělá, pokud má s věřitelem silný vztah.

Zvažte například smlouvu o dodávce pšenice mezi dodavatelem pšenice a výrobcem potravin. Vyskytuje se sucho a dodavatel není schopen produkovat pšenici, a proto nemůže dodávat žádnou pšenici výrobci potravin.

Dodavatel pšenice sdělí výrobci, že nemůže dodat smluvně závazné množství pšenice. Pokud si výrobce potravin udržuje silný vztah s dodavatelem, rozhodne se nic nedělat a bude se snažit tento vztah udržet.

Kontroverzní aplikace předvídatelného porušení?

U dvoustranných smluv se běžně uplatňuje předběžné porušení. Dvoustranná smlouva je situace, kdy dvě strany souhlasí s plněním svých smluvních závazků k předem stanovenému datu. Je poměrně snadné určit výkonnostní závazky slíbeného a slibného; proto je snadné vypočítat spravedlivé odškodné.

Jednostranné smlouvy vytvářejí složitost výpočtu náhrady škody, a proto se na jednostranné smlouvy zřídka uplatňuje předběžné porušení. Existuje vyšší úroveň abstrakce, protože výkonnostní povinnosti jsou často podmíněné.

Zvažte například kupujícího invalidního pojištění, které slibuje anuitu. Anuita Anuita je finanční produkt, který poskytuje určité peněžní toky ve stejných časových intervalech. Anuity vytvářejí finanční instituce, zejména životní pojišťovny, aby klientovi poskytovaly pravidelný příjem. platba 100 $ měsíčně tak dlouho, dokud zůstane naživu a invalidní. Soud rozhodl, že kupující byl deaktivován, a proto byl povinen platit měsíčně.

Pojišťovna se odvolala s tím, že pokud se kupující zotaví z postižení, zastaví platby a bude mu ze zákona umožněno vymáhat náhradu škody. Vzniká dvojznačnost, protože důkazní břemeno by mělo ležet spíše na žalobci než na žalovaném, a v takovém případě se spoléhá na to, že žalovaný zůstane invalidní.

Znamená to, že soudy nemohou vydat žádný pokračující rozsudek, protože to bude platit, pouze pokud bude obžalovaný invalidní. Neočekávané události spojené s jednostrannou smlouvou obecně činí předvídatelné porušení nepoužitelné.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Konečná kupní smlouva Konečná kupní smlouva Konečná kupní smlouva (DPA) je právní dokument, který zaznamenává podmínky mezi dvěma společnostmi, které uzavírají smlouvu o fúzi, akvizici, odprodeji, společném podnikání nebo nějaké formě strategického spojenectví. Jedná se o vzájemně závaznou smlouvu
  • Zrušená smlouva Zrušená smlouva Zrušená smlouva je smlouva, která není právně vymahatelná, počínaje okamžikem jejího vytvoření. Neplatnou smlouvu nelze ratifikovat.
  • Letter of Intent (LOI) Letter of Intent (LOI) Stáhněte si šablonu Finance's Letter of Intent (LOI). LOI nastiňuje podmínky a dohody transakce před podepsáním konečných dokumentů. Mezi hlavní body, které jsou obvykle obsaženy v písemném záměru, patří: přehled a struktura transakce, časová osa, due diligence, důvěrnost, exkluzivita
  • Dodatek Dodatek Dodatek je něco přidané k dříve existujícímu písemnému dokumentu - obvykle smlouva.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found