Audit - přehled, jak to funguje, fáze a úrovně

Audit se týká prověření účetní závěrky společnosti. Audity jsou prováděny s cílem poskytnout investorům a dalším zúčastněným stranám jistotu, že finanční zprávy společnosti jsou přesné. Audity také poskytují regulačním orgánům jistotu, že společnost dodržuje příslušné právní normy.

Audit

Je snadné si představit audit jako finanční vyšetřování, kdy účetní závěrky společnosti kontroluje externí nebo interní auditor, aby bylo zajištěno, že jsou přesné a bez chyb. Po provedení auditu poskytne auditor výrok, zda účetní závěrka přesně odpovídá finanční situaci společnosti.

souhrn

  • Audit je posouzení účetní závěrky společnosti, například výkazu zisku a ztráty, výkazu peněžních toků a rozvahy.
  • Audity poskytují investorům a regulačním orgánům důvěru v přesnost finančního výkaznictví společnosti.
  • Po dokončení poskytne auditor výrok o tom, zda účetní závěrka přesně odráží finanční situaci společnosti.

Jak to funguje

Ačkoli existuje mnoho druhů auditů, v kontextu podnikových financí se audit obvykle týká auditů prováděných ve veřejných nebo soukromých společnostech. Vládní agentury, jako je Komise pro cenné papíry (SEC) Komise pro cenné papíry (SEC) Americká komise pro cenné papíry (SEC) je nezávislá agentura federální vlády USA, která je odpovědná za provádění federálních zákonů o cenných papírech a navrhování cenných papírů pravidla. Je také odpovědný za údržbu odvětví cenných papírů a burz cenných papírů a opcí, vyžaduje, aby veřejně kótované společnosti provedly nezávislý audit k ověření jejich výročního finančního výkaznictví.

U soukromých společností nejsou audity zákonně vyžadovány, ale stále se provádějí, aby poskytli důvěru investorům, bankám a dalším zúčastněným stranám ve finanční situaci společnosti. Během auditu se zkoumají různé finanční výkazy, například výkaz zisku a ztráty, výkaz peněžních toků, výkaz peněžních toků. Výkaz peněžních toků (oficiálně nazývaný výkaz peněžních toků) obsahuje informace o tom, kolik peněz společnost vygenerovala a použila během dané období. Obsahuje 3 oddíly: hotovost z operací, hotovost z investování a hotovost z financování. a rozvaha.

Audit poskytuje zúčastněným stranám a regulačním agenturám informace o tom, jak se vydělávají a utrácejí peníze během fiskálního roku. V závislosti na velikosti společnosti může audit trvat několik měsíců až celý rok. Na konci zakázky vydá auditor profesionální názor na přesnost provedeného finančního výkaznictví.

Interní vs. externí audity

Interní audity jsou prováděny zaměstnanci stejné společnosti. Audity se obvykle méně zaměřují na finanční výkazy a větší důraz je kladen na provoz společnosti a správu a řízení společnosti.

Zprávy z interního auditu nejsou k dispozici veřejnosti, ale jsou poskytovány vedoucím pracovníkům společnosti a výboru pro audit, aby poskytly přehled o výkonnosti organizace v různých oblastech. Tyto oblasti mohou zahrnovat řízení rizik, vnitřní kontroly a dodržování předpisů.

Externí audity zahrnují nezávislé auditory najaté k vyjádření názoru na přesnost účetního výkaznictví společnosti. U veřejných společností se výsledky externího auditu vykazují veřejnosti a provádějí se na základě Obecně přijímaných účetních zásad (GAAP) GAAP GAAP nebo Obecně přijímaných účetních zásad je běžně uznávaným souborem pravidel a postupů určených k řízení podnikového účetnictví. a finanční výkaznictví. GAAP je komplexní soubor účetních postupů, které byly vyvinuty společně Radou pro finanční účetní standardy (FASB) a.

Většina velkých společností spolupracuje s jednou z účetních společností Velké čtyřky, aby provedly audit svých finančních výkazů. Abychom to uvedli na pravou míru, firmy velké čtyřky auditují více než 99% společností S&P 500.

Fáze auditu

Způsob provádění auditu se může lišit v závislosti na velikosti společnosti a složitosti případu. Audit má však obvykle čtyři hlavní fáze:

  • První fází je fáze plánování. V této fázi společnost spolupracuje s auditorskou společností a stanoví podrobnosti, například úroveň zapojení, postupy a cíle.
  • Druhou fází je fáze interních kontrol. V této fázi auditoři shromažďují finanční záznamy a veškeré další informace nezbytné k provedení auditů. Tyto informace jsou nezbytné k vyhodnocení přesnosti účetní závěrky.
  • Třetí etapa je fáze testování. V této fázi auditoři zkoumají přesnost účetní závěrky pomocí různých testů. Může to zahrnovat ověření transakcí, dohled nad postupy nebo vyžádání dalších informací.
  • Čtvrtá fáze je fáze hlášení. Po dokončení všech testů auditoři připraví zprávu, která vyjadřuje názor na přesnost účetní závěrky.

Fáze auditu

Úrovně auditu

Mnoho společností se rozhodlo spolupracovat s interními a externími auditory na přípravě své účetní závěrky ke konci roku. Hloubka vyšetřování auditora se však může lišit v závislosti na typu zakázky.

V rámci plné auditorské zakázky provede auditor úplné a důkladné prošetření účetní závěrky, včetně ověření zdrojů příjmů a provozních nákladů. Auditor může například porovnat nahlášené pohledávky z účtu Účty Pohledávky Pohledávky (AR) představují úvěrové prodeje podniku, které ještě nejsou plně splaceny jeho zákazníky, aktuální aktivum v rozvaze. Společnosti umožňují svým klientům platit v rozumném, prodlouženém časovém období, pokud jsou dohodnuty podmínky. s příjmy ze skutečných objednávek zákazníků.

Na konci zakázky vydá auditor výrok k přesnosti účetní závěrky. Plná auditní zakázka také poskytuje investorům, regulačním orgánům a dalším zúčastněným stranám důvěru ve finanční pozici korporace.

V rámci prověrky auditor provádí pouze omezené prověrky, aby zajistil věrohodnost účetní závěrky. Na rozdíl od auditu ověřovací zakázka zajišťuje pouze to, že účetní závěrka je uvedena správně, a neprovádí se žádné další prověrky, které by ověřily přesnost těchto výkazů. Prověrka proto neposkytuje stejnou úroveň důvěry v přesnost účetního výkaznictví ve vztahu k auditu.

Při zapojení čtenáře je úlohou auditora pouze pomoci společnosti sestavit její finanční informace do prezentovatelné účetní závěrky. Žádné další prověrky se neprovádějí a nevyjadřují se žádné názory na přesnost účetního výkaznictví. Zapojení pro čtenáře obvykle využívají pouze malé společnosti bez jakýchkoli závazků vůči externím zúčastněným stranám.

Další Zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Auditovaná účetní závěrka Auditovaná účetní závěrka Veřejné společnosti jsou ze zákona povinny zajistit, aby jejich účetní závěrky byly auditovány registrovanou CPA. Účelem nezávislého auditu je poskytnout ujištění, že vedení předložilo účetní závěrku, která neobsahuje významné chyby. Auditované finanční výkazy pomáhají osobám s rozhodovací pravomocí
  • IFRS vs. US GAAP IFRS vs. US GAAP IFRS vs. US GAAP odkazuje na dva účetní standardy a zásady, které země ve světě dodržují v souvislosti s finančním výkaznictvím. Více než 110 zemí se řídí Mezinárodními standardy účetního výkaznictví (IFRS), což podporuje jednotnost při přípravě finančních výkazů.
  • Zpráva pro čtenáře Zpráva pro čtenáře Zpráva Oznámení pro čtenáře je kompilací finančních výkazů s využitím finančních údajů poskytnutých vedením. Zprávu připravuje externí osoba
  • Nejlepší účetní skandály Nejlepší účetní skandály V posledních dvou desetiletích došlo k nejhorším účetním skandálům v historii. V důsledku těchto finančních katastrof byly ztraceny miliardy dolarů. V tomhle

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found