Vliv investorů - úroveň kontroly, kterou mají investoři nad společnostmi

Úroveň vlivu investorů, kterou společnost drží v investiční transakci Investiční metody Tato příručka a přehled investičních metod uvádí, že hlavní způsoby, jak se investoři snaží vydělat peníze a řídit riziko na kapitálových trzích. Investicí je jakékoli aktivum nebo nástroj zakoupený s úmyslem prodat je za cenu vyšší, než je kupní cena v určitém budoucím časovém okamžiku (kapitálové zisky), nebo s nadějí, že aktivum přinese přímo příjem (například příjem z pronájmu) nebo dividendy). určuje způsob účtování uvedených soukromých investic. Účtování investice se liší podle úrovně kontroly, kterou má investor.

Vliv investorů

Jaké jsou různé úrovně kontroly?

Investor může mít většinové vlastnictví nebo menšinový podíl ve společnosti, kterou vlastní nebo do níž investoval. Pokud drží menšinový podíl, lze tuto kontrolu dále rozdělit na dvě úrovně - investor má buď menšinovou aktivní nebo menšinovou pasivní kontrolu.

# 1 Majoritní vlastnictví

Většinové vlastnictví existuje, když investor drží více než 50% akcií společnosti. Investor tak získá účinnou kontrolu nad společností. Investice do této společnosti se poté účtují pomocí metody konsolidace Metoda konsolidace Metoda konsolidace je druh investičního účetnictví, který se používá ke konsolidaci účetní závěrky většinových investic. Tuto metodu lze použít, pouze pokud má investor účinnou kontrolu nad dceřinou společností, která často předpokládá, že investor vlastní alespoň 50,1%. Mějte na paměti, že mít přesně 50% akcií společnosti nemusí nutně znamenat účinnou kontrolu pro investora, protože jiný investor, který drží dalších 50%, by vedl k rozdělení.

# 2 Menšina - aktivní

Menšinový aktivní podíl existuje, když investor drží 20–50% akcií společnosti. To dává investorovi možnost ovlivňovat rozhodnutí managementu, ale ne je plně kontrolovat. Investice tohoto typu se účtují ekvivalenční metodou.

# 3 Menšina - pasivní

A konečně, menšinový pasivní vlastnický podíl existuje, když investor drží méně než 20% akcií společnosti. To jim nedává žádný podstatný vliv na společnost. Investice do této společnosti se účtují pomocí nákladové metody Nákladová metoda Nákladová metoda je druh účetnictví používaného pro investice, kde investor má malý nebo žádný vliv na jednotku, do níž bylo investováno. Podobně jako metoda konsolidace se nepoužívá terminologie „mateřské“ a „dceřiné společnosti“, protože investor nemá úplnou kontrolu. Místo toho se jednoduše používá termín „investice“ nebo tržní metoda a lze jej klasifikovat jako veřejné veřejné cenné papíry. Veřejné cenné papíry nebo obchodovatelné cenné papíry jsou investice, které jsou otevřeně nebo snadno obchodovatelné na trhu. Cenné papíry jsou buď kapitálové, nebo dluhové. nebo obchodovatelné cenné papíry. Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou neomezené krátkodobé finanční nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhové cenné papíry veřejně kótované společnosti. Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi.

Pokyny k vlastnictví

Je důležité si uvědomit, že výše uvedené klasifikace jsou pouze pokyny ke klasifikaci stupně vlivu, který má investor na společnost.

Ve skutečnosti mohou nastat situace, kdy tyto pokyny neplatí. Například pokud investor vlastní méně než 20% společnosti, ale má v ní podstatný vliv, může použít ekvivalenční metodu Equity Method Ekvivalenční metoda je druh účetnictví používaný v investicích. Tato metoda se používá, když má investor podstatný vliv na jednotku, do níž investoval, ale ne plnou kontrolu nad ní, jako ve vztahu mezi mateřskou a dceřinou společností. To se liší od metody konsolidace, kdy investor vykonává plnou kontrolu, aby zohlednil své investice do uvedené společnosti.

V jiném příkladu, pokud investor vlastní 51% podíl ve společnosti, ale nad ním nevykonává účinnou kontrolu, nemusí k účtování svých investic použít metodu konsolidace.

Dodatečné zdroje

V následujících zdrojích z Finance se dozvíte více o kapitálovém investování a účetnictví.

  • Soukromý kapitál Profil kariéry v soukromém kapitálu Analytici a spolupracovníci v oblasti soukromého kapitálu vykonávají podobnou práci jako v investičním bankovnictví. Práce zahrnuje finanční modelování, oceňování, dlouhé hodiny a vysoké platy. Private equity (PE) je běžný kariérní postup pro investiční bankéře (IB). Analytici v IB často sní o „promoci“ na stranu nákupu,
  • Investiční metody Investiční metody Tato příručka a přehled investičních metod uvádí hlavní způsoby, jak se investoři snaží vydělat peníze a řídit riziko na kapitálových trzích. Investicí je jakékoli aktivum nebo nástroj zakoupený s úmyslem prodat je za cenu vyšší, než je kupní cena v určitém budoucím časovém okamžiku (kapitálové zisky), nebo s nadějí, že aktivum přinese přímo příjem (například příjem z pronájmu) nebo dividendy).
  • Veřejné cenné papíry Veřejné cenné papíry Veřejné cenné papíry nebo obchodovatelné cenné papíry jsou investice, které jsou otevřeně nebo snadno obchodovatelné na trhu. Cenné papíry jsou buď kapitálové, nebo dluhové.
  • Metoda konsolidace Metoda konsolidace Metoda konsolidace je druh investičního účetnictví, který se používá ke konsolidaci finančních výkazů většinových majetkových účastí. Tuto metodu lze použít, pouze pokud má investor účinnou kontrolu nad dceřinou společností, která často předpokládá, že investor vlastní alespoň 50,1%
  • Metoda vlastního kapitálu Metoda vlastního kapitálu Metoda vlastního kapitálu je druh účetnictví používaný v investicích. Tato metoda se používá, když má investor podstatný vliv na jednotku, do níž investoval, ale ne plnou kontrolu nad ní, jako ve vztahu mezi mateřskou a dceřinou společností. To se liší od metody konsolidace, kdy investor vykonává plnou kontrolu
  • Nákladová metoda Nákladová metoda Nákladová metoda je druh účetnictví používaného pro investice, kde má investor malý nebo žádný vliv na jednotku, do níž investoval. Podobně jako metoda konsolidace se nepoužívá terminologie „mateřské“ a „dceřiné společnosti“, protože investor nemá úplnou kontrolu. Místo toho se jednoduše používá termín „investice“

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found