Nekonvenční peněžní tok - definice, příklad a výzvy

Nekonvenční profil peněžních toků je řada peněžních toků Cash Flow Cash Flow (CF) je zvýšení nebo snížení množství peněz, které má podnik, instituce nebo jednotlivec. Ve financích se tento termín používá k popisu množství hotovosti (měny), které je generováno nebo spotřebováno v daném časovém období. Existuje mnoho typů CF, které v průběhu času nechodí pouze jedním směrem. Vyznačuje se nejen jednou, ale několika změnami ve směru peněžního toku. Směrové změny jsou obvykle reprezentovány kladnými (+) a zápornými (-) znaménky. Kladné znaménko (+) označuje peněžní příliv hotovosti, zatímco záporné (-) znaménko označuje odliv hotovosti.

nekonvenční profil peněžních toků

Netradiční peněžní toky mohou vypadat jako v následujícím příkladu:

  • 2015: + 1,000,000
  • 2016: – 300,000
  • 2017: + 500,000
  • 2018: – 200,000

Výše uvedené informace ukazují nekonvenční profil peněžních toků společnosti z důvodu řady změn směru peněžních toků.

S nekonvenčními peněžními toky je obtížnější se vypořádat, protože zahrnují více než jednu vnitřní míru návratnosti (IRR) vnitřní míru návratnosti (IRR) vnitřní míru návratnosti (IRR) je diskontní sazba, která činí čistou současnou hodnotu (NPV) nula projektu. Jinými slovy, jedná se o očekávanou složenou roční míru návratnosti, která se získá na projektu nebo investici. .

Nekonvenční peněžní tok a vnitřní míra návratnosti (IRR)

Interní míra návratnosti (IRR) je finanční metrika používaná k měření peněžních toků. IRR se konkrétně využívá k hodnocení akvizic a dalších obchodních investic. Metrika může poskytnout obecný přehled o finančním stavu společnosti a pomoci předpovědět budoucí peněžní toky.

Společnost s konvenčním profilem peněžních toků obvykle zobrazí pouze jednu IRR, ale společnost s nekonvenčním peněžním tokem předvede několik IRR.

Poznámka: Vždy používejte přesnější XIRR místo IRR XIRR vs IRR Proč používat XIRR vs IRR. XIRR přiřadí každému datu jednotlivých peněžních toků konkrétní data, takže je při sestavování finančního modelu v aplikaci Excel přesnější než IRR. v aplikaci Excel.

Konvenční peněžní tok vs. nekonvenční peněžní tok

Zde jsou rozdíly mezi běžnými peněžními toky a nekonvenčními peněžními toky:

Konvenční peněžní tok odráží pouze jeden směr v peněžním toku společnosti nebo organizace Typy organizací Tento článek o různých typech organizací zkoumá různé kategorie, do kterých mohou spadat organizační struktury. Organizační struktury. K peněžním odtokům obvykle dochází pouze jednou - na začátku projektu - poté jsou všechny peněžní toky přílivem. Počáteční odliv je samozřejmě kapitál potřebný k financování projektu. Následný peněžní příliv představuje přijatý zisk nebo zisk. Pokud je projekt financován z kapitálu vypůjčeného z banky, může dojít k počátečnímu přílivu peněz. Seznam nejlepších investičních bank Seznam 100 nejlepších investičních bank na světě seřazený podle abecedy. Nejlepší investiční banky na seznamu jsou Goldman Sachs, Morgan Stanley, BAML, JP Morgan, Blackstone, Rothschild, Scotiabank, RBC, UBS, Wells Fargo, Deutsche Bank, Citi, Macquarie, HSBC, ICBC, Credit Suisse, Bank of America Merril Lynch nebo jiné finanční instituce.

Předpokládejme například, že společnost Z chce otevřít novou pobočku ve velkém městě. K zaplacení nové kanceláře si společnost vypůjčí od banky určitou částku peněz. Peníze, které banka vloží na účet společnosti, představují peněžní tok.

Odliv celého financování nebo jeho části nastane, když společnost Z zahájí práce na budování nové pobočky. Vklady z výnosů, které jsou prováděny ke splacení bankovního financování, se zaznamenávají jako příliv hotovosti. Pokud jsou platby jistiny nebo úroků prováděny do pozadí, tyto platby se objevují jako peněžní odtoky.

Netradiční peněžní tok, na druhé straně odráží řadu peněžních toků v různých směrech za určité časové období. Takové profily peněžních toků jsou velmi časté u podniků, které vyžadují pravidelnou údržbu zařízení.

Řekněme například, že investor vlastní 20ti pokojovou ubytovnu. Majitel může vidět netradiční peněžní tok, protože jednou za pět let je třeba provést kontrolu údržby a renovaci, aby byla zajištěna kvalita vybavení, které hosté hostelu používají.

Příklady

Příklad 1:

Nekonvenční peněžní tok - ukázková tabulka

Příklad 2:

Dalším příkladem je každodenní život lidí, například jednoduchý proces výběru peněz z účtu za účelem měsíčních výdajů. Osoba, která vede pečlivý seznam měsíčních výdajů, přesně ví, kolik potřebuje k výběru z banky.

Někdo méně opatrný ve svých financích však může mít tendenci zpočátku vybírat více peněz, než potřebuje, a poté znovu použít část vybraných finančních prostředků. V každém případě budou mít z měsíce na měsíc komplikovanější nekonvenční peněžní toky.

Výzvy z nekonvenčních peněžních toků

Nekonvenční peněžní tok, jak je uvedeno výše, je charakterizován řadou peněžních toků v různých směrech. Tím se vytvoří několik různých IRR, což analytikovi znesnadní ocenit takovou společnost. Jakmile jsou stanoveny IRR, jsou porovnány s překážkovou sazbou společnosti. Překážková rychlost Definice Překážková sazba, známá také jako minimální přijatelná míra návratnosti (MARR), je minimální požadovaná míra návratnosti nebo cílová sazba, kterou investoři očekávají od investice. Míra je určena hodnocením nákladů na kapitál, souvisejících rizik, současných příležitostí v expanzi podnikání, návratnosti podobných investic a dalších faktorů nebo na nejnižší možnou návratnost projektu.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Chcete-li se neustále učit a rozšiřovat své znalosti finanční analýzy, důrazně doporučujeme tyto další finanční zdroje zdarma:

  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Peněžní tok z finanční činnosti Peněžní tok z finanční činnosti Peněžní tok z finanční činnosti je čistá částka financování, kterou společnost vygeneruje v daném časovém období a která se používá k financování jejího podnikání. Mezi finanční činnosti patří vydávání a splácení vlastního kapitálu, výplata dividend, emise a splácení dluhu a závazky z kapitálového leasingu
  • Náklady na kapitál Náklady na kapitál Náklady na kapitál jsou minimální míra návratnosti, kterou musí podnik vydělat před vytvořením hodnoty. Než může podnik dosáhnout zisku, musí přinejmenším generovat dostatečný příjem k pokrytí nákladů na financování svého provozu.
  • Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků (označovaný také jako výkaz peněžních toků) je jedním ze tří klíčových finančních výkazů, které vykazují hotovost vygenerovanou a vynaloženou během určitého časového období (např. Měsíc, čtvrtletí nebo rok). Výkaz peněžních toků funguje jako most mezi výkazem zisku a ztráty a rozvahou

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found