Multilaterální rozvojová banka (MDB) - přehled, význam, příklady

Multilaterální rozvojová banka (MDB) je finanční instituce, která je založena několika členskými zeměmi a spadá pod mezinárodní právo. Vlastníky multilaterálních rozvojových bank jsou národní vláda a další mezinárodní instituce a organizace.

Multilaterální rozvojová bankaZdroj

Účelem MDB je usnadnit financování a poskytovat poradenské služby pro rozvojové země. Mnohostranné rozvojové banky se také označují jako mezinárodní finanční instituce (IFI).

Pochopení multilaterálních rozvojových bank

Jsou založeny mnohostranné rozvojové banky, které pomáhají stabilizovat globální finanční systém. Nyní pracují jako finanční instituce, které poskytují stabilní a dlouhodobé financování různých projektů v rozvojových zemích. Projekty podporují růst a modernizaci méně bohatých zemí. Projekty zahrnují:

  • Infrastrukturní projekty
  • Energetické projekty
  • Vzdělání
  • Projekty environmentální udržitelnosti

Komerční banky poskytují finanční služby s cílem dosáhnout zisku, zatímco MDB poskytují levnější financování s cílem zlepšit ekonomické podmínky v rozvojových zemích. MDB jsou jedinečné v tom, že se nesnaží získat podstatné zisky pro akcionáře. Akcionář Akcionářem může být osoba, společnost nebo organizace, která drží akcie v dané společnosti. Akcionář musí vlastnit minimálně jednu akcii v akciích nebo podílových fondech společnosti, aby se stal částečným vlastníkem. . Místo toho stanovují cíle a rozvojové cíle ke snížení ekonomické nerovnosti ve světě.

MDB se skládají z členských zemí z různých vyspělých zemí. Členské země poskytují financování MDB ve formě závazků dárců. Dary se používají na financování provozních nákladů a poskytují půjčky a granty chudším zemím.

Mnohostranné rozvojové banky si také půjčují finanční prostředky z mezinárodních kapitálových trhů Kapitálové trhy Kapitálové trhy jsou směnárenský systém, který převádí kapitál od investorů, kteří v současné době nepotřebují své prostředky, jednotlivcům a půjčují rozvojovým zemím. MDB si mohou půjčovat z mezinárodních trhů se zajištěným financováním, protože jsou podporovány členskými vládami.

Důležitost MDB

Jelikož MDB nejsou organizacemi spojenými s konkrétními zeměmi, vztahují se na ně mezinárodní právo. Považují se za mezinárodní pilíř ke stabilizaci globální ekonomiky. Například MDB poskytly financování ve výši 222 miliard USD během globální finanční krize 2008–2009 Globální finanční krize Globální finanční krize 2008–2009 odkazuje na obrovskou finanční krizi, které svět čelil v letech 2008 až 2009. Finanční krize si vyžádala svou daň na jednotlivce a instituce po celém světě, přičemž miliony Američanů jsou hluboce zasaženy. Finanční instituce začaly klesat, mnoho z nich bylo pohlceno většími subjekty a vláda USA byla nucena nabídnout výpomoc, když to likvidita naléhavě potřebovala, a komerční banky poskytovaly velmi málo financování. Při stabilizaci globální ekonomiky v době krize a nejistoty to bylo velmi důležité.

Příklady MDB

Existuje mnoho různých forem MDB. Lze je však rozdělit do dvou hlavních forem, z nichž první jsou nejvýznamnější MDB - instituce Bretton Woods Bretton Woodsská dohoda Brettonwoodská dohoda byla dosažena na summitu v roce 1944 v New Hampshire v USA na místě stejné jméno. Dohody bylo dosaženo 730 delegáty, kteří byli zástupci 44 spojeneckých národů, které se zúčastnily summitu. Delegáti v rámci dohody použili zlatý standard k vytvoření pevné směnárny. Jedná se o nejznámější MDB, které byly založeny po druhé světové válce s cílem usnadnit mezinárodní spolupráci v rámci globálního finančního systému. Níže jsou známé instituce z Bretton Woods:

  • Světová banka
  • Mezinárodní měnový fond (MMF)
  • Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj (IBRD)
  • International Finance Corporation (IFC)
  • Mezinárodní rozvojová asociace (IDA)
  • Všeobecná dohoda o clech a obchodu (GATT)

Existují také regionální MDB, které se zaměřují na rozvoj konkrétních zemí a národů s nízkými příjmy, které si mohou kolektivně půjčovat z MDB, například následující (všimněte si, že existuje mnoho dalších pro různé lokality):

  • Evropská investiční banka (EIB)
  • Asijská rozvojová banka (ADB)
  • Nová rozvojová banka (NDB)
  • Euroasijská rozvojová banka (EDB)
  • Islámská rozvojová banka (IsDB)
  • Meziamerická rozvojová banka (IDB)
  • Asijská infrastrukturní investiční banka (AIIB)

Kritika multilaterálních rozvojových bank

Mnohostranné rozvojové banky (MDB) dostávali kritiku za to, že se zaměřovaly na USA, protože USA byly hlavním členem a dárcem nejvýznamnějších MDB. V roce 2017, za vlády Trumpa, však návrhy na snížení financování ve výši 650 milionů $ během tří let, které byly učiněny během Obamovy vlády, oslabily americké vazby s MDB. Nové alternativní MDB lze nyní nalézt na rozvíjejících se trzích Rozvíjející se trhy „Rozvíjející se trhy“ je termín, který označuje ekonomiku, která prochází značným ekonomickým růstem a má některé, ale ne všechny, charakteristiky, včetně asijské infrastruktury investiční banky pod vedením Číny. (AIIB) a Nová rozvojová banka.

Kritici MDB také argumentují, že organizace se místo dosahování výsledků zaměřují na přesun kapitálu. Hlavní kritika spočívá v tom, že nejsou dostatečně transparentní a jejich dopady nejsou vždy jasně patrné.

Vzhledem k tomu, že MDB nepodléhají dohledu jednoho jediného řídícího orgánu, mají kritici pocit, že nejsou drženi na dostatečně vysoké úrovni a že existuje nejistota ohledně toho, kam se kapitál utrácí.

Jak již bylo řečeno, navrhovatelé MDB tvrdí, že pomoc rozvojovým zemím, bez ohledu na to, zda je tento proces neefektivní, je stále morálně správná věc. Kromě toho pomáhá rozvojovým zemím dosáhnout pokroku v oblasti zdraví a vzdělávání a poskytuje nové, rychle rostoucí trhy pro expanzi investorů a vedoucích pracovníků.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže

  • Corporate Social Responsibility (CSR) Corporate Social Responsibility (CSR) Corporate Social Responsibility (CSR) odkazuje na strategie, které společnosti provádějí v rámci správy a řízení společností a které jsou navrženy tak, aby
  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele
  • Hrubý národní produkt (HNP) Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt (HNP) je měřítkem hodnoty veškerého zboží a služeb produkovaných obyvateli a podniky země. Odhaduje hodnotu konečných produktů a služeb vyráběných obyvateli země bez ohledu na místo výroby.
  • Mezinárodní obchodní komora (ICC) Mezinárodní obchodní komora (ICC) Se sídlem v Paříži ve Francii je Mezinárodní obchodní komora (ICC) organizace složená z více než šesti milionů členů ze zemí po celém světě.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found