Objektivní vs. subjektivní obchodování - seznamte se s klady a zápory každého z nich

Objektivní vs. subjektivní obchodování: Většina obchodníků se řídí v podstatě objektivním nebo subjektivním stylem obchodování. Objektivní obchodníci se při rozhodování o obchodování řídí určitými pravidly. Raději mají rozhodnutí o nákupu a prodeji v zásadě předem naplánovaná. Naproti tomu se subjektivní obchodníci distancují od používání přísných pravidel, přizpůsobují se měnícím se tržním podmínkám a svá obchodní rozhodnutí zakládají více na svém úsudku ohledně konkrétního obchodování Algoritmy (Algos) Algoritmy (Algos) jsou souborem pokynů, které jsou prováděny k provádění Algoritmy se zavádějí k automatizaci obchodování za účelem generování zisků s frekvencí nemožnou pro příležitost obchodníka s lidmi.

Subjektivní obchodníci jsou obvykle náchylnější k tomu, aby propadli různým předsudkům ohledně financí v chování, nebo aby se při svých obchodních rozhodnutích řídili spíše emocemi než rozumem.

Diagram objektivního a subjektivního obchodování

I když existují neshody ohledně výhod objektivního a subjektivního obchodování, většina obchodníků souhlasí s moudrostí přístupu na trh se zavedeným obchodním plánem. Odporová linka Odporová linka, někdy známá také jako rychlostní linka, pomáhá identifikovat trendy a úrovně akcií podpory a odporu. Linky odporu jsou technické indikační nástroje, které používají akcioví analytici a investoři k určení cenového trendu konkrétní akcie. . Používání obchodní strategie nebo systému, který jste testovali a procvičovali, usnadňuje přijímání správných obchodních rozhodnutí v reálném čase, za někdy nestálých nebo rychle se měnících tržních podmínek.

Objektivní obchodování

Objektivní obchodování se také označuje jako obchodování založené na pravidlech a je to nejjednodušší způsob obchodování. Obchodník se řídí jasně definovanou sadou pravidel pro vstup, výstup, časový rámec, typy objednávek a trhy. Je navržen spíše jako automatický obchodní systém „nastav to a zapomeň na to“. Obchodník pouze čeká, až budou splněna jeho kritéria pro zahájení obchodu. Zaujme pozici na trhu a poté zadá příkazy „take profit“ a „stop-loss“, aby zvládl jeho případný odchod z obchodu. Poté už jde jen o to, nechat obchod hrát, buď zasáhnout svůj ziskový cíl, nebo být vyřazen z obchodu spuštěním jeho příkazu stop-loss. Jeho obchodní strategie může mít pravidla pro úpravu cílů zisku nebo zastavení pokynů v souladu s akcí na trhu. Obvykle však bude v tomto ohledu mnohem méně aktivní než subjektivní obchodník.

Noví obchodníci

Vzhledem k relativní jednoduchosti objektivního obchodování je ideální pro nové obchodníky, kterým chybí dovednosti a zkušenosti potřebné pro komplexní analýzu trhu a interpretaci obchodních signálů. Sada pravidel pro vedení vstupů i výstupů z obchodu může snížit úroveň stresu a psychický tlak, který mohou začínající obchodníci přirozeně pociťovat. Objektivní obchodní strategie založená na pravidlech také pomáhá novým obchodníkům vyhnout se jedné z nejběžnějších počátečních chyb obchodování - obchodování poháněné emocemi. Přísná pravidla, která je třeba dodržovat, také zajistí důležitou ochranu před riziky.

Subjektivní obchodování

Subjektivní obchodování je vhodnější pro zkušené obchodníky, kteří jsou obeznámeni s trhy, s nimiž obchodují, a jsou s nimi spokojeni. Zkušení obchodníci mají také větší „cit“ pro cenovou akci. Jsou například lépe vybaveni než začínající obchodníci, aby dokázali přesně posoudit, zda je pohyb trhu pouze dočasným nápravným opatřením nebo skutečným obrácením trendu. Poté, co viděli spoustu cenových akčních vzorů, mohou snadněji detekovat a správně interpretovat různé vzorce cenového pohybu na trhu.

Subjektivní obchodování není jen obchodování založené na pocitu. Úspěšní subjektivní obchodníci neberou obchody jen náhodně. Jejich obchodní rozhodnutí se stále řídí obchodní strategií. A subjektivní obchodníci používají při rozhodování o obchodování velmi objektivní analýzu trhu.

Klíčovým rozdílem mezi subjektivními a objektivními obchodníky je jednoduše to, že subjektivní obchodníci nepovažují vstup na trh a opuštění pouze na základě souboru pravidel za nejúčinnější obchodní strategii. Místo toho věří v hodnotu vyhodnocení každé konkrétní obchodní příležitosti ve světle nedávných cenových akcí, současných tržních a ekonomických podmínek a ano, jejich „vnitřního cítění“ pro trh, vymyšleného z dlouholetých obchodních zkušeností.

Zatímco objektivní obchodníci se řídí přesnějšími pravidly, subjektivní obchodníci mají větší tendenci operovat pouze podle obecných pokynů. Například objektivní obchodníci se mohou řídit pravidlem, které jim říká, aby vždy zadali příkaz stop-loss 20 bodů ze své vstupní ceny obchodu. Subjektivní obchodníci uplatňují větší flexibilitu, pokud jde o to, kde zadávají příkazy stop-loss, ale používají obecné pokyny, které pomáhají určit přiměřenou míru rizika pro každý obchod.

Přizpůsobení se měnícím se tržním podmínkám

Ceny cenných papírů mohou podstatně kolísat i v krátkodobém horizontu a tržní podmínky se vždy neočekávaně mění. Tyto základní skutečnosti obchodování přinášejí výhodu subjektivním obchodníkům, kteří jsou více nakloněni a připraveni neustále upravovat své postavení na trhu. Objektivní obchodníci, kteří jsou více omezeni obchodními pravidly, je méně pravděpodobné, že budou schopni úspěšně se orientovat v rychle se měnících tržních podmínkách, tlacích a trendech.

Objektivní vs. subjektivní obchodování - několik příkladů rozdílu

Objektivní obchodník pravděpodobně vstupuje do obchodů na základě pravidla jako „Kupte, když se cena pohybuje nad klouzavým průměrem 50 období“. Subjektivní obchodník může zvážit nákup ve stejném bodě. Namísto „automatického“ vstupu na základě pravidla však nejprve vezmou v úvahu věci, jako je vnímaná hybnost cenové akce na trhu. Například se zdá, že pohyb ceny nad klouzavým průměrem 50 období je průlomovým tahem s vysokou hybností? - Nebo to vypadá spíše jako poslední dech na trhu, který je silně překoupen a možná kvůli korekci negativního výsledku?

Objektivní obchodník se více dívá na obecný typ obchodní příležitosti. Subjektivní obchodník se více zaměřuje na identifikaci charakteristický povaha „tento„Konkrétní obchodní příležitost. Objektivní obchodník proto bude přijímat obecnější obchodní rozhodnutí. Subjektivní obchodník se bude snažit přesněji identifikovat parametry rizika a odměny, které se vztahují na konkrétní obchod.

Když zadají příkaz stop-loss, subjektivní obchodník bude znovu odmítán pouhým používáním tvrdého a rychlého pravidla pro umístění stop. Místo toho zvolí stop-loss cenovou hladinu na základě jak přijatelného rizika, tak na základě faktorů, jako je nedávná a / nebo očekávaná úroveň volatility trhu.

Jakmile se stane obchodem, jak je uvedeno výše, objektivní obchodníci pravděpodobně použijí pravidla k výběru cíle zisku. Výběr cíle zisků subjektivním obchodníkem bude pravděpodobně nuancovanější a bude se řídit konkrétními tržními podmínkami, které v té době převládaly. Rovněž bude snáze podléhat rychlému přehodnocení, pokud se bude zdát, že se podmínky na trhu mění.

Objektivní vs. subjektivní obchodování - závěrečné slovo

Ani objektivní, ani subjektivní obchodování není „správné“ a druhé „špatné“. Jednoduše jde o to, s jakým stylem obchodování je danému obchodníkovi pohodlnější nebo pro který dává přednost. Objektivní obchodování je pravděpodobně nejlepší obchodní přístup pro začínající obchodníky jen proto, že subjektivní obchodování je více závislé na obchodních dovednostech a zkušenostech, které lze získat pouze v průběhu času.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce subjektivním a objektivním obchodováním. Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy odkazují na různé metody obchodování aktiv. Dva hlavní typy obchodních mechanismů jsou obchodní mechanismy založené na nabídkách a objednávkách
  • Denní limit obchodování Denní limit obchodování Denní limit obchodování se vztahuje k maximální částce, o kterou může cena akcie nebo jiného cenného papíru obchodovaného na burze během obchodní relace stoupat nebo klesat. O limitech rozhoduje burza ve snaze vyhnout se extrémní volatilitě nebo manipulaci na trzích.
  • Jak číst burzovní grafy Jak číst burzovní grafy Pokud se chystáte aktivně obchodovat s akciemi jako investor na akciovém trhu, musíte vědět, jak číst akciové grafy. Dokonce i obchodníci, kteří primárně používají základní analýzu k výběru akcií, do kterých investují, stále často používají technickou analýzu pohybu cen akcií k určení konkrétního nákupu a prodeje, mapování akcií
  • Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza je forma oceňování investic, která analyzuje minulé ceny a předpovídá budoucí cenovou akci. Techničtí analytici se domnívají, že kolektivní akce všech účastníků trhu přesně odrážejí všechny relevantní informace, a proto cenným papírům neustále přiřazují spravedlivou tržní hodnotu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found