Čistá likvidní aktiva - přehled, důležitost, výpočet

Čistá likvidní aktiva je termín používaný k definování okamžité likvidní pozice společnosti. Vypočítává se jako rozdíl mezi likvidními aktivy a krátkodobými závazky. Krátkodobé závazky Krátkodobé závazky jsou finanční závazky podnikatelského subjektu, které jsou splatné do jednoho roku. Společnost je zobrazuje v rozvaze. Závazek nastává, když společnost prošla transakcí, která vyvolala očekávání budoucího odtoku hotovosti nebo jiných ekonomických zdrojů. . Příklady likvidních aktiv zahrnují hotovost, aktiva peněžního trhu, akcie, pohledávky, obchodovatelné cenné papíry nebo jakákoli aktiva, která lze rychle převést na hotovost.

Čistá likvidní aktivaObr. 1: Čistá likvidní aktiva

Čistá likvidní aktiva lze použít k posouzení finanční situace společnosti. Pokud společnost vlastní kladná čistá likvidní aktiva, znamená to, že je v pohodlné pozici provádět jakékoli platby v blízké budoucnosti, nebo pokud může provádět jakoukoli investiční činnost bez jakékoli finanční podpory.

Některá aktiva nespadají do definice likvidních aktiv, i když se jedná o krátkodobá aktiva. Příkladem je Inventář zásob Inventář je běžný účet aktiv nalezený v rozvaze, který se skládá ze všech surovin, nedokončené výroby a hotových výrobků, které společnost nashromáždila. Často je považován za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv - je tedy vyloučen z čitatele při výpočtu rychlého poměru. . I když jej lze prodat za účelem generování hotovosti, je velmi pravděpodobné, že okamžitě prodaný inventář by byl prodán se slevou.

Ostatní krátkodobá aktiva, jako jsou náklady příštích období a pohledávky z daně z příjmů, nelze prodat za hotovost, a proto se nepovažují za likvidní aktiva.

Při pohledu na aktuální závazky je můžeme kategorizovat jako nestálý nebo stabilní. Ve většině výpočtů čistých likvidních aktiv jsou těkavé závazky vyloučeny. Těkavé závazky zahrnují fondy, které jsou nestabilní a mohou přes noc zmizet z rozvahy společnosti. Příkladem nestálého závazku v rozvaze banky jsou nepojištěné půjčky.

souhrn

  • Čistá likvidní aktiva je termín používaný k definování okamžité likviditní pozice společnosti a počítá se jako rozdíl mezi likvidními aktivy a krátkodobými závazky.
  • Likvidita aktiv je velmi důležitá pro všechny typy podniků a pomáhá určit, jak pohodlná je společnost, pokud čelí mimořádné nebo neobvyklé situaci.
  • Některá aktiva nespadají do definice likvidních aktiv, i když se jedná o krátkodobá aktiva.

Důležitost likvidních aktiv

Likvidita aktiv je velmi důležitá pro všechny typy podniků a pomáhá určit, jak pohodlná je společnost, pokud čelí mimořádné nebo neobvyklé situaci. Vezměme si situaci, kdy dochází k hospodářské krizi a společnost je silně zadlužena bez likvidních aktiv. Okamžitým účinkem (pokud společnost není schopna získat další finanční prostředky) by bylo, že by vyhlásila bankrot. jeho nesplacené dluhy vůči věřitelům. .

Je také pravda, že čím likvidnější aktiva společnost vlastní, tím větší je šance, že dostane půjčku a za příznivé sazby. Většina finančních institucí žádá společnosti, aby aktiva zaúčtovaly jako kolaterál a vlastnictví likvidních aktiv ukazuje, že v případě solventnosti lze bankovní půjčku splatit.

Likvidní aktiva jsou také ukazatelem toho, zda společnost aktiva aktivně využívá. Pokud má společnost na svém bankovním účtu přebytečnou nečinnou hotovost, lze říci, že nevyužívá dobře svá likvidní aktiva. Peníze lze použít na investice nebo výplatu dividend akcionářům.

Největším dilematem je však udržení ideální rovnováhy mezi dostatečným finančním zabezpečením (ve smyslu likvidních aktiv) a nedostatkem příliš vysoké nečinnosti hotovosti. Většina společností a odborníků navrhuje mít rezervu ve výši nejméně šesti měsíců u likvidních aktiv, která pokrývá provozní náklady Provozní náklady Provozní náklady, provozní výdaje nebo „opex“ označují náklady vzniklé v souvislosti s provozními činnostmi podniku. Jinými slovy, a také odpovídá za veškeré nouzové prostředky, které mohou být během období požadovány.

Příklad výpočtu čistých likvidních aktiv

Následuje numerický příklad výpočtu čistých likvidních aktiv. Obrázek 2 je výňatek z rozvahy společnosti XYZ, který ukazuje různé typy aktiv a pasiv společnosti. Složky rozvahy, které se používají k výpočtu čistých likvidních aktiv, jsou zvýrazněny šedě.

Obrázek 3 ukazuje skutečný výpočet čistých likvidních aktiv pro společnost XYZ. Na základě údajů společnost vykázala čistou likvidní pozici +2 miliony, což naznačuje, že je v poměrně pohodlné pozici ke splnění svých krátkodobých závazků.

Čistá likvidní aktiva - výpočet vzorkuObr. 2: Výpočet čistých likvidních aktiv (rozvaha)

Čistá likvidní aktiva - výpočetObr. 3: Výpočet čistých likvidních aktiv

Další zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Peníze ekvivalenty Peníze ekvivalenty Peníze a peněžní ekvivalenty jsou nejlikvidnější ze všech aktiv v rozvaze. Peněžní ekvivalenty zahrnují cenné papíry peněžního trhu, bankovní akcepty
  • Ekonomická deprese Ekonomická deprese Ekonomická deprese je událost, kdy je ekonomika ve stavu finančních otřesů, často je výsledkem období negativní aktivity založené na míře hrubého domácího produktu (HDP) země. Je to mnohem horší než recese, s výrazným poklesem HDP, a obvykle trvá mnoho let.
  • Ocenění zásob Ocenění zásob Ocenění zásob označuje praxi účtování hodnoty inventáře podniku. Obchodní zásoby se vztahují na veškeré zásoby, které podnik potřebuje k provozu a které jsou buď použity ve výrobním procesu, nebo prodány zákazníkům.
  • Dividenda vs. zpětný odkup akcií Dividenda vs. zpětný odkup akcií / zpětný odkup Akcionáři investují do veřejně obchodovaných společností za účelem zhodnocení kapitálu a příjmu. Existují dva hlavní způsoby, jak společnost vrací zisky svým akcionářům - hotovostní dividendy a zpětné odkupy akcií. Důvody strategického rozhodnutí o zpětném odkupu dividend a akcií se u jednotlivých společností liší

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found