Sentiment trhu - přehled, dopad na ceny, obchodní strategie

Termín sentiment na trhu, známý také jako sentiment investora, označuje obecný výhled nebo postoj investorů k určitému cennému papíru nebo celkovému finančnímu trhu. Optimismus nebo pesimismus hráčů na trhu se nejvíce projevuje na celkových cenových trendech.

Sentiment trhu

souhrn

  • Termín sentiment na trhu, známý také jako sentiment investora, označuje obecný výhled nebo postoj investorů k určitému cennému papíru nebo celkovému finančnímu trhu.
  • Behaviorální teorie financí Kahnemana a Tverského a The Animal Spirit Theory od Keynes ukazují, jak sentiment řídí poptávku a nabídku.
  • K měření sentimentu na trhu se používají indikátory jako VIX, High-Low Index, Bullish Percentage Index a Moving Average.

Jak ovlivňuje tržní sentiment ceny?

Sentiment řídí poptávku a nabídku, což vede k cenovým pohybům. Trendový sentiment je býčí, když ceny rostou, zatímco medvědí, když ceny klesají. Obchodníci kombinují indikátory sentimentu na trhu s obchodními rámci nebo jinými formami analýzy, aby vylepšili vstupní a výstupní signály. Klíčem k dosažení maximálních výnosů je, aby investor správně odhadl náladu a jednal podle ní rychleji.

1. Behaviorální finanční teorie

Behaviorální finanční teorie, kterou položili Kahneman & Tversky, ukazuje různé formy psychologicky založené „iracionality“ investora. Existuje stále více důkazů, které naznačují, že investoři jsou nepřekonatelně racionální a jejich rozhodnutí často nejsou ve vztahu k základním pravidlům, ale řídí se jejich vnímáním vlastního světa nebo rozhodnutími jiných investorů.

Kognitivní a emoční předsudky investorů - například nadměrná důvěra v jejich schopnost předpovídat, používání pravidla palce v alokaci investic, potíže s přizpůsobením jejich názorů novým informacím, nadměrné spoléhání se na výkon v minulosti - hrají při určování chování investorů obrovské trhu, což častěji vede k neobjektivním investičním rozhodnutím.

2. Teorie zvířecího ducha

Teorie zvířecího ducha od Johna Maynarda Keynese předpokládala taková kognitivní předsudky, kde pod nejistotou Nejistota Nejistota jednoduše znamená nedostatek jistoty nebo jistoty události. V účetnictví se nejistota vztahuje na neschopnost předpovídat důsledky, nebo jednotlivcům dominuje jejich instinkt a jejich činy jsou diktovány jejich sentimentem. Když trh prudce vzroste, investoři se k němu přidají, očekávají stále nereálnější zisky a podle toho přidělí svá portfolia.

Až bude následovat nevyhnutelný pokles, investoři se stanou stále pesimističtějšími, ale překvapivě se budou držet svých rizikových portfolií, aby zabránili kapitalizační ztrátě. Chování stáda je tedy nevyhnutelně spojeno s náladou na trhu a může umožnit iracionální nadšení, které se často projevuje ve formě neefektivních cen a bublin.

Obchodní strategie založené na sentimentu trhu

Nejběžnějším čtením tržních nálad je obchodování v tandemu s převládajícími tržními náladami, což je účinná strategie pro dlouhodobé investory. Pokud je tržní sentiment vzestupný, očekává se, že ceny cenných papírů, jako jsou akcie, porostou, což bude mít v budoucnu za následek kapitálové zisky a stabilní dividendový příjem. To je obecně známé jako chování stáda a vede k tvorbě bublin v důsledku efektu free-rider.

Stádový instinkt však ne vždy přispívá k dobré investiční strategii. Existují také investoři, kteří obchodují proti převládajícím náladám na trhu. V dobách extrémního pesimismu hledají zbité akcie, které mají silné základy a nabízejí obrovský růstový potenciál v budoucnosti, ale jsou k dispozici za výhodnou cenu.

Podobně hodnotoví investoři Investice do akcií: Průvodce hodnotovým investováním Od vydání „Inteligentního investora“ od Bena Grahama se stala běžně známá „hodnotová investice“ jednou z nejuznávanějších a nejsledovanějších metod výběru akcií. věří, že krátkodobé cenové pohyby nejsou dostatečně dobrým popisem základního výkonu společnosti. Je to proto, že trhy mají tendenci na okamžik přehnaně reagovat na dobré zprávy nebo špatné zprávy. Hodnotoví investoři hledají akcie, které jsou v současné době podhodnoceny vzhledem k vnitřní hodnotě této společnosti.

Ukazatele používané k měření sentimentu na trhu

1. VIX

VIX VIX Chicago Board Options Exchange (CBOE) vytvořila VIX (CBOE Volatility Index) pro měření 30denní očekávané volatility amerického akciového trhu, někdy nazývané „index strachu“. VIX je založen na cenách opcí na indexu S&P 500 nebo na indexu strachu, což je indikátor potřeby pojištění na trhu. V dobách zvýšené volatility se VIX zvyšuje na znamení zvýšeného rizika.

2. High-Low Index

High-Low Index je srovnání počtu akcií, které tvoří 52týdenní maxima, na rozdíl od počtu akcií, které tvoří 52týdenní minima. Když je index vysoký, považuje se to za indikátor býčího sentimentu na trhu a naopak.

Ukazatel vysoké a nízké hodnoty se používá u konkrétních indexů akciových trhů, jako jsou S&P 500 a NYSE Composite.

3. Bullish Percent Index (BPI)

Bullish Percent Index měří celkový počet akcií v daném indexu, který zobrazuje býčí vzory za dané časové období. Pokud je BPI vysoký, kolem 80% nebo více, znamená to, že sentiment trhu je optimistický. Pokud je BPI 20% nebo nižší, je tržní sentiment považován za negativní.

4. Klouzavé průměry

Jednoduchý klouzavý průměr Jednoduchý klouzavý průměr (SMA) Jednoduchý klouzavý průměr (SMA) označuje průměrnou uzavírací cenu akcie za určité období. Průměr, který se nazývá „pohyblivý“, je ten, že akcie udávají celkový cenový pohyb daného cenného papíru nebo akciového indexu za určité časové období. 50denní nebo 200denní klouzavý průměr je běžným indikátorem nebo tržním sentimentem.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Průmyslový průměr Dow Jones (DJIA) Průmyslový průměr Dow Jones (DJIA) Průmyslový průměr Dow Jones (DJIA), také běžně označovaný jako „Dow Jones“ nebo jednoduše „Dow“, je jedním z nejpopulárnějších a široce uznávaných akciové indexy
  • Dlouhé a krátké pozice Dlouhé a krátké pozice V investování představují dlouhé a krátké pozice směrové sázky investorů, že cenný papír buď stoupne (pokud je dlouhý), nebo dolů (pokud je krátký). Při obchodování s aktivy může investor zaujmout dva typy pozic: dlouhou a krátkou. Investor může buď koupit aktivum (v dlouhodobém horizontu), nebo jej prodat (v krátkodobém horizontu).
  • Vážený klouzavý průměr (WMA) Vážený klouzavý průměr (WMA) Vážený klouzavý průměr (WMA) je technický ukazatel, který obchodníci používají ke generování směru obchodu a rozhodování o koupi nebo prodeji. Přiřazuje větší
  • Volatilita Volatilita Volatilita je měřítkem míry kolísání ceny cenného papíru v průběhu času. Udává úroveň rizika spojeného se změnami ceny cenného papíru. Investoři a obchodníci vypočítávají volatilitu cenného papíru za účelem posouzení minulých výkyvů cen

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found