Nejlepší úsilí - definice, jak to funguje a příklad

V nabídce cenných papírů „nejlepší úsilí“ označuje smluvní podmínku, ve které upisovatel Underwriting V investičním bankovnictví je upisování proces, při kterém banka získává kapitál pro klienta (společnost, instituci nebo vládu) od investorů ve formě vlastního kapitálu nebo dluhové cenné papíry. Tento článek si klade za cíl poskytnout čtenářům lepší pochopení slibů procesu navyšování nebo upisování kapitálu, aby se co nejlépe pokusili prodat co největší část nabídky cenných papírů.

Porozumění „nejlepším snahám“

Při nabídce nejlepšího úsilí nemusí být prodány všechny cenné papíry. Obecně platí, že upisovatel (investiční banka Seznam nejlepších investičních bank Seznam 100 nejlepších investičních bank na světě seřazený podle abecedy. Nejlepší investiční banky na seznamu jsou Goldman Sachs, Morgan Stanley, BAML, JP Morgan, Blackstone, Rothschild, Scotiabank, RBC, UBS, Wells Fargo, Deutsche Bank, Citi, Macquarie, HSBC, ICBC, Credit Suisse, Bank of America Merril Lynch nebo syndikát) a emitent (společnost) se dohodnou na minimálním objemu prodeje, kterého je třeba dosáhnout. Jakmile je tento práh splněn, není upisovatel odpovědný za žádné neprodané cenné papíry.

Upisovatelé se obvykle vydávají na roadshow, aby propagovali společnost emitenta a určili velikost a cenu nabídky. Je důležité si uvědomit, že na rozdíl od upsané nabídky, kdy upisovatel kupuje celou emise a prodává veřejnosti, má investiční banka možnost koupit akcie a jednat jako makléři.

Proto upisovatel čelí výrazně menšímu riziku při nabídce nejlepšího úsilí, protože by nečelil riziku, že nebude schopen prodat celou emisi. Výsledkem je, že upisovatelům nabízejícím nejlepší úsilí se obvykle platí paušální poplatek bez provize. Komise Komise odkazuje na kompenzace vyplácené zaměstnanci po dokončení úkolu, kterým je často prodej určitého počtu produktů nebo služeb. Pokud upisovatel není schopen splnit prodejní kvótu, upisovatel se obecně vzdává poplatku placeného emitentem.

Nabídka nejlepšího úsilí vs. upsaná nabídka

Zvažte příklad, kde je problém 5 milionů dolarů.

V nabídka nejlepšího úsilí, upisovatel má možnost koupit celou emisi ve výši 5 milionů USD. Pokud existuje poptávka investorů pouze po 3 milionech emisí emise, mohl upisovatel koupit 3 miliony dolarů emise za účelem prodeje investorům. Za předpokladu, že částka splňuje prahovou hodnotu prodeje, mohl upisovatel ponechat zbývající částku 2 miliony dolarů neprodanou.

V upsaná nabídkaupisovatel by musel koupit celou emisi ve výši 5 milionů dolarů. V takovém scénáři by upisovatel čelil riziku, že nebude schopen prodat celou emisi 5 milionů dolarů a přijít o peníze.

Je důležité si uvědomit, že existuje možnost koupit emisi s nabídkou nejlepšího úsilí, zatímco existuje požadavek na koupi emise v upsané nabídce. Níže uvedený diagram ilustruje skutečnost:

Nabídka nejlepšího úsilí vs. upsaná nabídka

Důvody pro nabídku nejlepšího úsilí

Nabídka nejlepšího úsilí se běžně využívá za špatných tržních podmínek nebo u cenných papírů, které s sebou nesou větší riziko. V takových scénářích je poptávka po cenných papírech obecně nižší a pro upisovatele by bylo riskantní nabízet upsanou nabídku.

Například pokud upisovatel ví, že emise by generovala nízkou poptávku, nebyl by důvod, aby upisovatel nabídl upsanou nabídku ke koupi celé emise a riskoval by, že nebude schopen emisi prodat investorům. Upisovatel by se místo toho mohl rozhodnout nabídnout nabídku nejlepšího úsilí a pokusit se prodat dostatek akcií, aby splnil prahovou hodnotu potřebnou k dosažení fixního poplatku.

Příklad

ABC Investment Bank je upisovatelem společnosti XYZ. Společnost se snaží získat 500 milionů dolarů v počáteční veřejné nabídce prodejem 500 milionů akcií. Kvůli volatilním tržním podmínkám ABC Investment Bank poznamenala, že poptávka po cenných papírech bude pravděpodobně nízká. Společnost XYZ proto požádala o nabídku maximálního úsilí za fixní poplatek ve výši 20 milionů USD.

V roadshow Prezentace Roadshow Prezentace roadshow je řada osobních setkání mezi řídícím týmem společnosti získávajícím peníze a institucionálními investory. , bylo zjištěno, že existuje poptávka po 150 milionech akcií společnosti. Pokud je prodejní prahová hodnota 200 milionů USD, měla by ABC Investment Bank nabídnout společnosti XYZ maximální úsilí?

Vzhledem k tomu, že existuje pouze poptávka po 150 milionech akcií, generované tržby by činily pouze 150 milionů dolarů. Proto by ABC Investment Bank nebyla schopna splnit prahovou hodnotu prodeje. Banka by neměla pro společnost ABC poskytovat nejlepší úsilí, protože by nebyla schopna splnit prahovou hodnotu pro prodej, aby získala svůj fixní poplatek.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Proces zvyšování kapitálu Proces zvyšování kapitálu Tento článek má poskytnout čtenářům hlubší pochopení toho, jak proces získávání kapitálu funguje a jak se v dnešním odvětví děje. Další informace o získávání kapitálu a různých typech závazků ze strany upisovatele najdete v našem přehledu upisování.
  • Počáteční veřejná nabídka (IPO) Počáteční veřejná nabídka (IPO) Počáteční veřejná nabídka (IPO) je první prodej akcií vydaných společností veřejnosti. Před IPO je společnost považována za soukromou společnost, obvykle s malým počtem investorů (zakladatelé, přátelé, rodinní a obchodní investoři, jako jsou investoři rizikového kapitálu nebo andělští investoři). Zjistěte, co je to IPO
  • Veřejné cenné papíry Veřejné cenné papíry Veřejné cenné papíry nebo obchodovatelné cenné papíry jsou investice, které jsou otevřeně nebo snadno obchodovatelné na trhu. Cenné papíry jsou buď kapitálové, nebo dluhové.
  • Prospekt Prospekt Prospekt je zákonný dokument, který je společnost povinen předat Komisi pro cenné papíry (SEC). Dokument poskytuje informace o společnosti, jejím manažerském týmu, nedávném finančním výkonu a další související informace, které by investoři rádi věděli.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found