Nepeněžní aktiva - přehled, charakteristiky, srovnání

Nepeněžní aktiva jsou aktiva, jejichž hodnota se často mění v reakci na změny v ekonomických a tržních podmínkách. Aktiva se v rozvaze objevují pod nehmotnými a dlouhodobými aktivy. Dlouhodobá aktiva Dlouhodobá aktiva jsou aktiva, jejichž hodnota nebude realizována do jednoho roku, protože je nelze snadno převést na hotovost. Aktiva jsou. Mezi běžné příklady nepeněžních aktiv patří goodwill, autorská práva, zásoby a rostliny, pozemky a zařízení (PP&E).

Nepeněžní aktiva

Pro nefinanční aktiva neexistuje žádný zavedený trh a vlastníci aktiv musí najít potenciální kupce, kteří mají zájem o pořízení aktiv. Jakmile je aktivum prodáno, částka získaná v rámci výnosů z prodeje se může lišit, protože neexistuje standardní sazba, za kterou lze aktiva převést na hotovost.

souhrn

  • Nepeněžní aktiva jsou aktiva, jejichž hodnota se často mění v reakci na změny v ekonomických a tržních podmínkách.
  • Aktiva se zaznamenávají v rozvaze a mohou zahrnovat nehmotná aktiva a dlouhodobá aktiva, která mají nelikvidní povahu.
  • Nelze je snadno převést na hotovost nebo peněžní ekvivalenty a slouží k vytváření budoucích výnosů pro společnost.

Charakteristika nepeněžních aktiv

Nepeněžní aktiva nejsou krátkodobě snadno přeměněna na pevnou částku peněz. Zahrnují pozemky, budovy a zařízení (PP&E), goodwill, patenty a autorská práva.

Na druhou stranu, peněžní aktiva jsou aktiva, která lze v krátké době snadno převést na pevnou částku peněz a mohou zahrnovat bankovní vklady, pohledávky a pohledávky z pohledávek Pohledávky z pohledávky Pohledávky jsou písemné směnky, které dávají držiteli, nebo na doručitele, právo obdržet částku uvedenou v dohodě. Směnky jsou písemným příslibem, že zaplatíte hotovost jiné straně k určitému budoucímu datu nebo před ním. Je-li pohledávka splatná do jednoho roku, je v rozvaze považována za krátkodobé aktivum. .

Hlavní rozdíl mezi nepeněžními a peněžními aktivy spočívá v tom, zda lze hodnotu aktiva převést na hotovost nebo peněžní ekvivalenty během krátké doby.

Nepeněžní aktiva jsou nelikvidní a jejich hodnota v průběhu času kolísá a mění se. Hodnota aktiva se může změnit buď z důvodu inflace Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). , odpisy nebo tržní síly nabídky a poptávky. Například hodnota továrního zařízení ztrácí hodnotu postupně po dobu své životnosti v důsledku amortizace.

Nepeněžní aktiva vs. nepeněžní závazky

Nepeněžní závazky jsou závazky, které nejsou splatné v hotovosti a jsou zaznamenány v rozvaze v části pasiva. Příkladem dlouhodobé odpovědnosti je záruční servis na výrobek.

I když je možné přiřadit hodnotu záručnímu servisu na základě informací o vadách předchozího produktu, závazek není splatný v bankovkách. Záruční servis představuje servisní závazek a liší se od finančních závazků, jako jsou úroky z půjčky, které jsou vyčíslitelné.

Nepeněžní aktiva vs. peněžní aktiva

Níže jsou uvedeny klíčové rozdíly mezi peněžními a nepeněžními aktivy:

1. Likvidita

Likviditou se rozumí schopnost rychle nakládat s aktivy a s minimální ztrátou hodnoty. Peněžní aktiva jsou likvidní a lze je snadno okamžitě převést na hotovost nebo ekvivalenty. Peněžní aktiva se někdy označují jako krátkodobá aktiva. Oběžná aktiva Oběžná aktiva jsou všechna aktiva, která lze přiměřeně převést na hotovost do jednoho roku. Obvykle se používají k měření likvidity společnosti. protože je lze při běžné obchodní činnosti převést na hotovost.

Nepeněžní aktiva jsou aktiva, která nelze snadno převést na hotovost, pokud nedojde k drastickému snížení ceny. Může nastat, když konkurent upraví prodejní cenu svých produktů směrem dolů nebo v důsledku nedostatku trhu, kde se s aktivem pravidelně obchoduje. Nepeněžní aktiva jsou považována za nelikvidní, protože je nelze snadno převést na hotovost.

2. Převod hotovosti

Další rozdíl mezi peněžními a nepeněžními aktivy spočívá v tom, jak jsou aktiva kvantifikována. Standardním měřítkem aktiv je hodnota dolaru zaznamenaná v rozvaze společnosti. Peněžní aktiva lze snadno převést na hodnotu v dolarech, protože je lze kvantifikovat na pevnou nebo určitelnou částku v dolarech.

Nepeněžní aktiva se naproti tomu nedají snadno převést na hotovost nebo peněžní ekvivalenty, protože jsou ve svém ocenění subjektivní. Hodnota nepeněžních aktiv se může v průběhu času měnit v důsledku tržní konkurence, ekonomických sil, jako je inflace a deflace, jakož i sil poptávky a nabídky.

3. Faktory, které ovlivňují peněžní hodnotu

Peněžní hodnota peněžních aktiv zůstává v absolutní hodnotě stejná a mění se pouze v relativních hodnotách v důsledku změn v časové hodnotě peněz Časová hodnota peněz Časová hodnota peněz je základní finanční koncept, který tvrdí, že peníze v současnosti mají hodnotu více než stejnou částku peněz, která bude v budoucnu přijata. To je pravda, protože peníze, které právě teď máte, lze investovat a získat návratnost, čímž v budoucnu vytvoříte větší částku peněz. (Také s budoucností. Peněžní hodnota peněžních aktiv zůstává konstantní a pevná a není ovlivněna tržními silami.

Naproti tomu peněžní hodnota nepeněžních aktiv není fixní a mění se v reakci na změny tržních faktorů, jako jsou vládní nařízení, technologické faktory a síly poptávky a nabídky.

4. Relevance v podnikání

Peněžní aktiva, jako jsou hotovost v hotovosti a bankovní vklady, se používají k financování požadavků na provozní kapitál, protože mají likvidní povahu. Lze je snadno převést na hotovost a použít je k financování každodenních operací.

Na druhé straně se nepeněžní aktiva, jako je tovární a tovární zařízení, používají k vytváření budoucích výnosů pro podnikání. Například nemovitost nelze v krátkodobém horizontu snadno převést na hotovost, ale bude generovat příjem z pronájmu pro podnik.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Peníze ekvivalenty Peníze ekvivalenty Peníze a peněžní ekvivalenty jsou nejlikvidnější ze všech aktiv v rozvaze. Peněžní ekvivalenty zahrnují cenné papíry peněžního trhu, bankovní akcepty
  • Nefinanční aktivum Nefinanční aktivum Nefinančním aktivem se rozumí aktivum, které není obchodováno na finančních trzích, a jeho hodnota je odvozena spíše od jeho fyzických vlastností než
  • Pracovní kapitál Vzorec pracovního kapitálu Vzorec pracovního kapitálu je současná aktiva mínus krátkodobé závazky. Je to míra krátkodobé likvidity společnosti; to, co zbylo v rozvaze
  • Hmotná aktiva Hmotná aktiva Hmotná aktiva jsou aktiva ve fyzické podobě, která mají hodnotu. Mezi příklady patří pozemky, budovy a zařízení. Hmotný majetek je vidět a cítit a může být zničen požárem, přírodní katastrofou nebo nehodou. Na druhé straně nehmotná aktiva postrádají fyzickou formu a skládají se z věcí, jako je duševní vlastnictví

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found