Výměnné médium - přehled, charakteristiky a účely

Prostředek směny je přechodný nástroj používaný k vypořádání obchodu s výrobky a službami Produkty a služby Produkt je hmotný předmět, který je uváděn na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotným předmětem, který vychází z mezi účastníky trhu. Jedná se o systém používaný k umožnění výměny položek. Měna je nejběžnějším směnným prostředkem přijímaným jako standard všemi stranami pro vypořádání ekonomických transakcí.

Prostředkem směny

V moderních ekonomikách měna Měna Měna označuje peníze, které se v ekonomice používají jako prostředek směny za zboží a služby. Před zavedením konceptu měny byly zboží a služby vyměňovány za jiné zboží a služby v rámci barterového systému. jako prostředek směny umožnil ekonomickou dynamiku. Standardizace měny jako prostředku směny umožnila rychlé vypořádání obchodu.

souhrn

  • Prostředek směny usnadňuje obchod se zbožím a službami.
  • Nejběžnějším a obecně přijímaným prostředkem směny v moderní ekonomice jsou peníze - představované jako měna.
  • Prostředek směny by měl mít konzistentní vnitřní hodnotu, měl by být zaměnitelný, přenosný a spolehlivý.

Charakteristika směnného média

Následují vlastnosti požadované pro směnný prostředek:

  1. Běžné a dosažitelné
  2. Nízké náklady na konzervaci
  3. Rozpoznatelné
  4. Přenosný
  5. Důsledné
  6. Dělitelný
  7. Odolnost proti padělání
  8. Velká tržní hodnota s ohledem na hmotnost a objem
  9. Hodnota společných podílů

V ekonomice médium směny zvyšuje efektivitu a působí jako stimul pro zvyšování aktivit souvisejících s obchodováním. Nejdůležitější a nejdůležitější funkcí prostředku směny je to, že by mělo mít skutečnou hodnotu - tj. Mělo by mít stabilní kupní sílu. Rovněž by mělo být široce přijímáno.

Aby byl jakýkoli nástroj široce přijímán jako prostředek směny, měl by být spolehlivý, zaměnitelný a měl by mít vlastní hodnotu.

Účely směnného média

1. Usnadnit výměnu

Primárním účelem prostředku směny je pomoc při prodeji nebo nákupu. Proces výměny probíhá prostřednictvím výměnného média, protože zúčastněné strany uznávají hodnotu média.

2. Uložená hodnota

Prostředek směny by měl mít v průběhu času uloženou hodnotu. Uloženou hodnotu lze použít v postupných výměnách a nezávisí na délce doby, po kterou bylo médium zadrženo.

Jako prostředky směny lze použít i jiné položky než peníze. Za nepeněžní nástroj lze považovat nástroj, pokud se jeho hodnota v průběhu času buď zhodnocuje, nebo zůstává konstantní. Půda a drahé kovy jsou některé příklady nepeněžních prostředků směny.

3. Společný jazyk

Směnné médium převádí celosvětové burzy na běžné podmínky, aby umožňovalo plynulé obchodní transakce. Bez ohledu na umístění zúčastněné strany snadno pochopí dynamiku peněz. Pokud se použijí jiné způsoby výměny než peníze, může být pro strany obtížné určit hodnotu vyměněného zboží.

4. Měrná jednotka

Směnné médium může také sloužit jako zúčtovací jednotka pro výpočet hodnoty média, pokud je prezentováno neobvyklým způsobem. Například protože cizí měny lze převádět z jedné jednotky na druhou, lze směnné jednotky přesně zaúčtovat.

Měna jako směnné médium

Peníze, představované měnou, umožňují účast na trhu jako rovnocenného hráče. Nákup produktu nebo služby znamená, že spotřebitelé učinili nabídku na základě poptávky na cenu Nabídka a poptávka Termín nabídka a poptávka označuje nejlepší potenciální cenu, na kterou jsou kupující a prodejci na trhu ochotni obchodovat. Jinými slovy, nabídka a poptávka odkazuje na nejlepší cenu, za kterou lze cenný papír v současné době prodat a / nebo koupit. . Taková interakce umožňuje producentům určit kategorii zboží a množství, které má být vyrobeno.

Spotřebitelé mohou také předvídat cenové modely a podle toho plánovat své rozpočty. V případě, že peníze ztratí své vlastnosti jako prostředek směny nebo vyměněné položky nelze přesně ocenit, je pro spotřebitele obtížné naplánovat svůj rozpočet.

Nepředvídatelnost trhu navíc povede k chaotické ekonomice, protože je obtížné odhadnout poptávku a nabídku.

K dispozici jsou alternativní měny, například skript, které se objevily v době hospodářského tlaku na stimulaci obchodu. V USA se objevily místní měny, které podporují ekonomický růst v konkrétním regionu.

Příkladem takové měny je BerkShares. Poprvé byla vydána v roce 2006 jako místní měna regionu Berkshires v Massachusetts a je přijímána přibližně 400 místními podniky. Hodnota BerkShares je vázána na hodnotu dolaru a je vydávána na 95 centů.

Související zprávy

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Tržní hodnota Tržní hodnota Tržní hodnota se obvykle používá k popisu hodnoty aktiv nebo společností na finančním trhu. Je vzájemně určeno účastníky trhu a
  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele
  • Tržní ekonomika Tržní ekonomika Tržní ekonomika je definována jako systém, kde je produkce zboží a služeb nastavena podle měnících se přání a schopností trhu.
  • Národní měna Národní měna Národní měna je měna vydaná měnovým orgánem nebo centrální bankou země. Je to médium, jehož prostřednictvím jsou zboží nebo služby poskytovány

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found