Funkce DB - vzorec, příklady, jak používat funkci DB

Funkce DB je finanční funkce aplikace Excel Seznam nejdůležitějších funkcí aplikace Excel pro finanční analytiky. Tento podváděcí list pokrývá stovky funkcí, které je důležité znát jako analytik aplikace Excel. Tato funkce pomáhá při výpočtu odpisů aktiva. Metoda použitá pro výpočet odpisů je metoda fixního klesajícího zůstatku Rovné odpisy Rovnoměrné odpisy jsou nejčastěji používanou a nejjednodušší metodou alokace odpisů aktiva. Při lineární metodě se roční náklady na odpisy rovnají nákladům na aktivum minus zůstatková hodnota děleno životností (# let). Tato příručka obsahuje příklady, vzorce a vysvětlení pro každé období životnosti díla.

Vzorec

= DB (náklady, záchrana, životnost, období, [měsíc])

Funkce DB používá následující argumenty:

  1. Náklady (povinný argument) - Toto je počáteční cena aktiva.
  2. Zachránit (povinný argument) - Hodnota aktiva na konci odpisu.
  3. Život (povinný argument) - Toto je doba použitelnosti aktiva nebo počet období, za která budeme aktivum odepisovat.
  4. Doba (povinný argument) - Období, za které chceme vypočítat odpisy.
  5. Měsíc (nepovinný argument) - Určuje, kolik měsíců v roce se použije při výpočtu prvního odpisového období. Pokud je vynechán, funkce bude mít výchozí hodnotu 12.

Jak používat funkci DB v aplikaci Excel?

Abychom pochopili použití funkce DB, zvažte několik příkladů:

Příklad 1

Předpokládejme, že chceme vypočítat odpisy aktiva s počáteční cenou 100 000 USD. Zůstatková hodnota aktiva po 5 letech je 10 000 $.

Funkce DB

Vypočítáme odpisy za všech pět let. Použitý vzorec je:

Funkce DB - příklad 1

Argument měsíc byl ponechán prázdný, takže funkce by jej předpokládala jako 12. Pro každý rok budeme měnit pouze období, jak je znázorněno níže:

Funkce DB - příklad 1a

Výsledek, který jsme dostali po dobu pěti let, je níže:

Funkce DB - Příklad 1b

Funkce DB používá k výpočtu amortizace aktiva s pevnou sazbou metodu fixně klesajícího zůstatku. Vzorec používaný společností DB k výpočtu odpisů za určité období je:

= (Náklady - Celkové odpisy z předchozích období) * Sazba

Kde:

Míra = 1 - ((záchrana / cena) ^ (1 / život)).

Pro první a poslední období se používají různé vzorce. Pro první období používá DB následující vzorec:

= Náklady * Sazba * Měsíc / 12

Pro poslední období používá DB následující vzorec:

= ((Náklady - Celkové odpisy z předchozích období) * Sazba * (12 - měsíc)) / 12

Příklad 2

Pojďme si vzít další příklad, abychom funkci lépe porozuměli. Používáme stejná data jako v příkladu výše. Výpočet odpisů však začíná 6 měsíců do roku 1. Data použitá pro výpočet odpisů jsou:

Funkce DB - příklad 2

Nový vzorec nyní bude odkazovat na argument měsíce. Použitý vzorec je:

Funkce DB - příklad 2a

V tomto příkladu se hodnota na konci roku 1 odepisovala pouze po dobu 6 měsíců a hodnota na konci roku 2 se odepisovala po dobu 18 měsíců (6 měsíců roku 1 + 12 měsíců roku 2) atd.

Výsledek získáme níže:

Funkce DB - příklad 2b

Je třeba pamatovat na funkci DB

  1. #HODNOTA! error - Nastane, když jsou zadané argumenty nečíselné.
  2. # ČÍSLO! error - Vyskytuje se, když:
    • Zadaný argument pro náklady nebo záchranu je menší než nula.
    • Zadaný argument života nebo období je menší nebo roven nule.
    • Argument daného měsíce je menší nebo roven nule nebo je větší než 12.
    • Zadaný argument období je větší než argument života a vynechali jsme argument měsíc.
    • Dané období je větší než život + 1. Například pokud je životnost aktiva 5 let a my jsme poskytli argument období jako 6 let s argumentem 12 měsíců jako měsíc.

Kliknutím sem stáhnete ukázkový soubor aplikace Excel

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce funkcí Excel DB. Tím, že si uděláte čas na osvojení a osvojení funkcí aplikace Excel, výrazně urychlíte svou finanční analýzu. Další informace najdete v těchto dalších finančních zdrojích:

  • Funkce aplikace Excel pro finance Excel pro finance Tento průvodce Excel pro finance vás naučí 10 nejlepších vzorců a funkcí, které musíte znát, abyste byli skvělým finančním analytikem v aplikaci Excel. Tato příručka obsahuje příklady, snímky obrazovky a podrobné pokyny. Nakonec si stáhněte bezplatnou šablonu aplikace Excel, která obsahuje všechny finanční funkce obsažené v tomto kurzu
  • Kurz vzorců pro Excel
  • Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Tyto pokročilé vzorce aplikace Excel jsou důležité pro znalost a posune vaše dovednosti v oblasti finanční analýzy na další úroveň. Pokročilé funkce aplikace Excel, které musíte znát. Naučte se 10 nejlepších vzorců aplikace Excel, které každý finanční analytik světové úrovně pravidelně používá. Tyto dovednosti zlepší vaši tabulkovou práci v jakékoli kariéře
  • Zkratky aplikace Excel pro PC a Mac Zkratky aplikace Excel PC Zkratky aplikace Excel pro Mac - Seznam nejdůležitějších a nejběžnějších zkratek pro MS Excel pro uživatele PC a Mac, finance, účetní profese. Klávesové zkratky zrychlují vaše dovednosti v oblasti modelování a šetří čas. Naučte se úpravy, formátování, navigaci, pás karet, vkládání speciálních, manipulaci s daty, úpravy vzorců a buněk a další zkratky

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found