Náklady na přímý prodej - definice, způsob výpočtu, příklady

Přímé prodejní náklady, běžněji známé jako přímé prodejní náklady nebo náklady na prodané zboží (COGS), představují částku hotovosti, kterou společnost investuje do výroby zboží nebo služby, kterou prodává.

Náklady na přímý prodej

Náklady přímého prodeje nezahrnují nájem, náklady na zařízení ani administrativní náklady SG&A SG&A zahrnuje všechny nevýrobní náklady vzniklé společnosti v daném období. To zahrnuje výdaje, jako je nájemné, reklama, marketing, účetnictví, soudní spory, cestování, stravování, platy managementu, bonusy a další. V některých případech může zahrnovat i náklady na odpisy. Na druhou stranu zahrnují následující:

  • Přímé mzdové náklady
  • Náklady na veřejné služby Náklady na veřejné služby Náklady na veřejné služby jsou náklady vynaložené na používání veřejných služeb, jako je elektřina, voda, likvidace odpadu, topení a kanalizace. Výdaje vznikají přímo v souvislosti s výrobou
  • Náklady na dopravu
  • Náklady na zpracování
  • Provize vyplácené prodejnímu personálu
  • Náklady na reklamu

Výpočet nákladů na přímý prodej

Výpočet přímých prodejních nákladů není nijak zvlášť obtížný. Výkaz zisku a ztráty každé společnosti Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která zobrazuje jejich zisk a ztrátu za určité časové období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. zahrnuje účet COGS, kde je uveden prodaný inventář. Zásoby uvedené na začátku roku jsou tím, co společnosti zbývá z předchozího roku. V průběhu roku, kdy se vyrábí nový inventář a poskytují služby, se přidávají náklady.

Když končí fakturační rok, veškerý neprodaný inventář se odečte z inventáře na začátku roku plus další vyrobené zboží a poskytnuté služby. Po odečtení získá společnost přímé prodejní náklady za rok.

Příklady

Práce a přímé materiály použité k výrobě jakéhokoli produktu jsou přímé prodejní náklady. Například je najata žena, aby pracovala na výrobě dřevěných řemeslných beden. Dostává hodinovou mzdu. Částka, kterou dostává za každou hodinu, kdy pracuje, je přímým prodejním nákladem. Dřevěné a kovové závěsy, které tvoří krabici, jsou také přímými prodejními náklady.

Přímé náklady jsou téměř vždy variabilní, protože se zvýší, když se vyrobí více zboží. Primární výjimkou z pravidla je práce. Většina mezd zaměstnanců je pevná a v průběhu roku se nezmění. Pokud však zaměstnanci pracují přesčas, aby uspokojili výrobní potřeby, pak se přímé mzdové náklady zvyšují.

Přímé náklady vs. nepřímé náklady

Z účetního a rozpočtového hlediska je klíčové mít přesně klasifikované výdaje. Přímé a nepřímé náklady se na první pohled zdají docela samozřejmé. Mezi těmito dvěma prvky však existuje určitá nuance.

Nepřímé náklady jsou obvykle nutné pro výrobu a distribuci zboží nebo služby, ale nelze je přímo spojit s uvedeným zbožím nebo službou. Jsou jakýmsi předpokladem, aby se zboží nebo služba dostaly do výroby. Přímé náklady jsou na druhé straně specifické pro konkrétní zboží a / nebo služby, které společnost nabízí.

Důkladné pochopení rozdílu mezi přímými a nepřímými náklady je důležité, protože ovlivňuje způsob, jakým společnost připisuje ceny zboží a službám Produkty a služby Produkt je hmatatelnou položkou, která je uvedena na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby služba je nehmotný předmět, který vychází z jejích nabídek. Znalost skutečných výrobních nákladů umožňuje společnosti efektivně a konkurenceschopně ocenit své výrobky.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží, známé také jako COGM, jsou termín používaný v manažerském účetnictví, který odkazuje na plán nebo výkaz, který ukazuje celkové výrobní náklady společnosti během konkrétní časové období.
  • Inventoriable costs Inventoriable costs Inventoriable costs, also known as product costs, refer to the direct costs associated with the manufacturing of products for revenue generation. Před prodejem se inventář zaznamená v rozvaze jako aktivum. Prodej těchto produktů přesouvá zásoby z rozvahy do nákladového řádku nákladů na prodané zboží (COGS) ve výkazu zisku a ztráty.
  • Režijní náklady Režijní náklady jsou obchodní náklady, které souvisejí s každodenním provozem firmy. Na rozdíl od provozních nákladů nelze režijní náklady vysledovat ke konkrétní nákladové jednotce nebo obchodní činnosti. Místo toho podporují celkové obchodní činnosti generující příjmy.
  • Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Diskutujeme o různých metodách promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty. Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty začíná tržbami z prodeje a poté náklady

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found