Dohoda o nenásilné dohodě - příklad, důležitost a vymahatelnost

Dohoda o nevyžádání je smlouva, která omezuje jednotlivce (obvykle bývalého zaměstnance) v získávání zaměstnanců. Struktura společnosti Struktura společnosti se týká organizace různých oddělení nebo obchodních jednotek v rámci společnosti. V závislosti na cílech společnosti a odvětví nebo zákaznících po odchodu zaměstnance z obchodní korporace Korporace je právnická osoba vytvořená jednotlivci, akcionáři nebo akcionáři za účelem zisku. Korporace mohou uzavírat smlouvy, žalovat a být žalovány, vlastnit majetek, poukazovat federální a státní daně a půjčovat si peníze od finančních institucí. . Dohoda o nečerpání může mít formu celého dokumentu nebo klauzule Klauzule klíčového muže Klauzule klíčového muže je smluvní klauzule, která zakazuje investičnímu podniku nebo správci fondu provádět nové investice, pokud jedna nebo více klíčových osob není k dispozici věnovat investici potřebný čas. Klíčovým mužem je důležitý zaměstnanec nebo vedoucí pracovník, který je rozhodující pro fungování podniku v pracovní smlouvě.

Dohoda o nenásilné dohodě

Příklad neobtěžování

Před Johnovým zaměstnáním potřeboval podepsat pracovní smlouvu, která obsahovala doložku o dohodě o neobtěžování.

John pracuje v oblasti prodeje a je prodejcem společnosti A. John používá seznam prodejních kontaktů poskytnutých společností, které může kontaktovat. Nedávno se John rozhodl opustit společnost A a připojit se k jiné společnosti - společnosti B. Společnost B prodává výrobky podobné produktům společnosti A. Pokud se John rozhodne použít seznam kontaktů uvedený společností A na své nové prodejní pozici ve společnosti B, může být žalován za porušení smlouvy o nevyžádání, kterou podepsal.

Ve výše uvedeném příkladu se smlouva používá k tomu, aby zabránila bývalým zaměstnancům získávat zákazníky a odvádět je od firmy, pro kterou zaměstnanec dříve pracoval.

Důležitost dohody o neusilování

Pro společnost jsou důležití její zaměstnanci a zákazníci. Společnosti používají dohody o nevyzvedávání, aby omezily bývalé zaměstnance v získávání zákazníků nebo zaměstnanců. Dohoda slouží dvěma hlavním účelům:

  1. Omezit bývalé zaměstnance v získávání zákazníků. To ilustruje výše uvedený příklad.
  2. Omezit bývalé zaměstnance na získávání zaměstnanců. Například John opouští práci ve společnosti A a pokouší se požádat svého administrativního asistenta, aby s ním pracoval v nové společnosti. Pokud John podepsal dohodu, že nebude zaměstnávat zaměstnance, může společnost podat žalobu na porušení smlouvy.

V zásadě se dohoda o nevyzvednutí používá k ochraně příjmů společnosti a konkrétně k zabránění zaměstnancům v získávání klientů nebo zaměstnanců od jejich předchozího zaměstnavatele.

Rozdíl mezi dohodami o zákazu soutěžit a nevybírat

Dohoda o nekonkurování a dohoda o neobchodování se často považují za totéž. Doložky o zákazu obtěžování v pracovních smlouvách jsou také někdy označovány jako „doložka o zákazu soutěžit“. Ve skutečnosti však existují výrazné rozdíly mezi dohodou o zákazu soutěžit a dohodou o neobchodování. Smlouva o nekonkurování se používá k zabránění bývalému zaměstnanci v práci pro jinou společnost ve stejném odvětví, která by byla konkurentem předchozího zaměstnavatele zaměstnance, zatímco dohoda o nenásilném jednání brání bývalému zaměstnanci požadovat klienti nebo zaměstnanci bývalého zaměstnavatele.

Dohoda o nekonkurování

Vymahatelnost dohody o nevyžádání

Vymahatelnost a zákonnost dohody o nenásilném jednání zůstává kontroverzním tématem. Dohodu o nečerpání může být vynutitelná, pokud je dohoda jasná, jednoznačná a přiměřená vzhledem k postavení zaměstnance.

Pokud je dohoda nejednoznačná nebo obsahuje nepřiměřené podmínky, nebude vymahatelná soudně. Musí existovat legitimní obchodní důvod, který vyžaduje, aby zaměstnanec podepsal dohodu o nenásilí.

Například v soudním sporu Phoenix Restorations Limited v. Brownlee 2010 BCSC 1749 společnost Phoenix provedla dočasný soudní příkaz k prosazení doložky o neobtěžování.

Doložka byla následující:

„[Zaměstnanec nebude]… žádat, odklánět nebo najímat nebo se pokoušet vybírat, odklánět nebo najímat konkurenční subjekt, jakoukoli fyzickou osobu nebo entitu, která byla skutečným nebo aktivně hledaným potenciálním klientem nebo zákazníkem společnosti.“

Soud odmítl doložku dodržet, protože se týkala všech klientů a aspektů podnikání společnosti Phoenix. Proto byla doložka považována za příliš širokou, aby byla přiměřená, a nemohla být vynucena. Klauzule by byla pravděpodobně vymahatelná, kdyby společnost vynechala „perspektivní“ část, která v zásadě rozšířila svou zákaznickou základnu tak, aby zahrnovala nejen skutečné zákazníky, ale také lidi, kteří by se v budoucnu mohli stát zákazníky.

Aby byla vykonatelná, soudy často požadují, aby byla přiměřeně časově omezena také doložka o nekonkurování nebo solicitaci. Například pravděpodobnější vymahatelná dohoda o nekonkurování by mohla bývalým zaměstnancům zakázat pracovat u konkurence po dobu dvou let poté, co opustili zaměstnavatele, s nímž dohodu o nekonkurování podepsali.

Další zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce k dohodám o neobtěžování. K dalšímu finančnímu vzdělávání vám mohou pomoci následující finanční zdroje.

  • Znalostní pracovníci Znalostní pracovníci Termín „znalostní pracovník“ poprvé vytvořil Peter Drucker ve své knize Pamětihodnosti zítřka (1959). Drucker definoval znalostní pracovníky jako na vysoké úrovni
  • Smlouva o mlčenlivosti Smlouva o mlčenlivosti (NDA) Smlouva o mlčenlivosti (NDA) je dokument, který je vyměňován mezi potenciálním kupujícím a prodejcem v počátečních fázích fúze a akvizice.
  • Správa střetů zájmů v investičním bankovnictví Správa střetů zájmů v investičním bankovnictví. Konflikty zájmů představují pro profesionály v oblasti podnikových financí významná pověst a právní rizika. V investičním bankovnictví, zejména v oblasti fúzí a akvizic, existuje vyšší riziko špatného tisku a občanskoprávních sporů, než je tomu v jiných oblastech podnikových financí
  • Dohody o zachování důvěrnosti v investičním bankovnictví Dohody o zachování důvěrnosti v investičním bankovnictví Kdykoli je to možné, měli by se investiční bankéři vyhnout uzavření dohody o zachování důvěrnosti jako podmínku pro získání důvěrných informací.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found