Periodický inventární systém - přehled, jak to funguje, příklady

Systém periodické inventarizace odkazuje na provádění fyzické inventury Inventář Inventář je běžný účet aktiv nalezený v rozvaze, který se skládá ze všech surovin, nedokončené výroby a hotových výrobků, které společnost nashromáždila. Často je považován za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv - je tedy vyloučen z čitatele při výpočtu rychlého poměru. zboží / produktů podle plánu. Údržba fyzických zásob může být nákladná, protože tento proces zabírá čas a pracovní sílu KPI pracovní síly Jak můžeme sledovat pracovní sílu? Vlády a ekonomové obvykle hodnotí sílu pracovní síly v zemi na tři hlavní klíčové ukazatele výkonu (KPI). Mnoho společností tedy provádí fyzické inventury pouze pravidelně. Periodický inventární systém je běžně používanou alternativou k věčnému inventárnímu systému.

Periodický inventární systém

Jak funguje systém periodického inventáře

Protože fyzické účtování veškerého zboží a produktů na skladě je tak časově náročné, většina společností je provádí střídmě, což často znamená jednou ročně nebo možná až třikrát nebo čtyřikrát ročně.

V periodickém systému jsou všechny provedené transakce uvedeny na nákupním účtu Průvodce položkami deníku Položky deníku jsou stavebními kameny účetnictví, od hlášení až po auditování záznamů deníku (které se skládají z debetů a kreditů). Bez řádného zápisu do deníku by finanční výkazy společností byly nepřesné a úplný nepořádek. pro společnost, která sleduje zásoby na základě odečtení nákladů na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vzniklé při výrobě jakéhokoli zboží nebo služeb. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS je často. Nezohledňuje však poškozené, poškozené nebo ztracené zboží a také obvykle nereflektuje vrácené položky. Proto jsou nezbytné fyzické zásoby, aby přesně odrážely, kolik hmotného zboží je ve skladu nebo skladovacím prostoru.

Po pravidelné inventuře se záznamy účtu nákupu změní, aby odrážely přesné peněžní účetnictví zboží na základě počtu fyzicky přítomného zboží.

Výpočty v systému periodických zásob

Jak bylo diskutováno výše, výpočet hodnoty inventáře se provádí z jednoho fyzického inventáře na druhý, přičemž čas mezi nimi se řeší odečtením nákladů na každý prodaný produkt.

Výpočet je poměrně jednoduchý:

Počáteční inventura (na základě poslední fyzické inventury) plus celkový počet nákupů provedených v období mezi předchozí fyzickou inventurou a další fyzickou inventurou se rovná celkovému množství zboží, které je k dispozici k prodeji.

Celková - cena (nebo celková cena) zboží, které lze prodat - minus celkový počet zboží prodaného mezi fyzickými zásobami je cena prodaného zboží.

Systém periodických zásob je nedílnou součástí činnosti společnosti a je nejběžnějším typem procesu inventarizace, protože fyzické zásoby opět vyžadují značné množství času, který nakonec stojí peníze.

I když je pravděpodobnější, že k nesrovnalostem dojde tím více času mezi zásobami, udržování alespoň pravidelných aktualizací zboží společnosti dostupného k prodeji obvykle brání jakýmkoli zásadním problémům, pokud jde o ztracené zboží nebo ztracené příležitosti k zisku. Hrubý zisk Hrubý zisk je přímý zbývající zisk po odečtení nákladů na prodané zboží nebo „nákladů na prodej“ z příjmů z prodeje. Používá se k výpočtu hrubé ziskové marže a je to počáteční hodnota zisku uvedená ve výkazu zisku a ztráty společnosti. Hrubý zisk se počítá před provozním ziskem nebo čistým ziskem. .

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Chcete-li se dál učit, podívejte se na níže uvedené finanční zdroje:

  • Days Inventory Outstanding Days Inventory Outstanding Days nevyřízené zásoby (DIO) je průměrný počet dní, po které společnost drží svůj inventář, než jej prodá. Výpočet dnů nevyřízených zásob ukazuje, jak rychle může společnost přeměnit zásoby na hotovost. Jedná se o metriku likvidity a také ukazatel provozní a finanční efektivity společnosti.
  • Lead Time Lead Time Lead time se vztahuje k času mezi zahájením a dokončením operace nebo projektu. Tento termín se běžně používá při řízení dodavatelského řetězce,
  • LIFO vs. FIFO LIFO vs. FIFO Uprostřed probíhající debaty o účetnictví LIFO vs. FIFO není vždy snadné rozhodnout, kterou metodu použít. LIFO a FIFO jsou dvě nejběžnější techniky používané při oceňování nákladů na prodané zboží a zásob.
  • Audit inventarizačního auditu Inventarizační audit inventáře je proces křížové kontroly finančních záznamů s fyzickou inventurou a záznamy. Může být vyplněn auditory a dalšími

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found