Nezávislá proměnná - propojení nezávislých a závislých proměnných

Nezávislá proměnná je vstup, předpoklad nebo ovladač, který se změní, aby se posoudil její dopad na závislou proměnnou (výsledek). Nezávislou proměnnou si představte jako vstup a závislou proměnnou jako výstup. Ve finančním modelování Co je finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem předpovědi finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model. a analýza, analytik obvykle provádí analýzu citlivosti Co je to analýza citlivosti? Analýza citlivosti je nástroj používaný ve finančním modelování k analýze toho, jak různé hodnoty pro sadu nezávislých proměnných ovlivňují závislou proměnnou v aplikaci Excel, což zahrnuje změnu předpokladů v modelu, aby se sledoval dopad na výstup.

Nezávislá analýza proměnné - citlivosti

Vytváření nezávislé proměnné

Při vytváření modelu výkazu Excel Model výkazu 3 Model výkazu 3 spojuje výkaz zisku a ztráty, rozvahu a výkaz peněžních toků do jednoho dynamicky propojeného finančního modelu. Příklady, průvodce, analytik musí pečlivě přemýšlet o tom, jak nastavit nezávislou proměnnou v části předpoklady. Jsou to vstupy, které budou řídit model a výsledné výstupy.

Jedním z nejlepších způsobů, jak vybrat předpoklady, je provést analýzu příčin. Co například způsobí kolísání příjmů? Objem a cena. Co způsobuje změnu hlasitosti? Počet nabízených produktů a počet obchodů. Proces pokračuje, dokud analytik neidentifikuje všechny nezávislé proměnné, které lze použít k řízení modelu.

Propojení nezávislých a závislých proměnných

Jakmile jsou proměnné určeny a nastaveny v aplikaci Excel, dalším úkolem je vytvořit vzorce a funkce, které určují výstupy. Například počet obchodů a počet prodaných produktů v obchodě se rovná průměrné ceně za produkt celkovým výnosům.

Po vytvoření funkce bude závislá proměnná, výnosy, ovlivněna změnami v jakýchkoli základních předpokladech a ovladačích.

V tomto okamžiku by měly být provedeny některé testy, aby bylo zajištěno, že propojení je správně nastaveno a závislá proměnná se mění podle očekávání se změnami v předpokladech.

Změna nezávislé proměnné

Jakmile je model vytvořen, je čas začít měnit předpoklady a ovladače, aby se zjistil jejich dopad na závislou proměnnou, a testovat hypotézy, spouštět scénáře, Analýza scénářů Analýza scénářů je technika používaná k analýze rozhodnutí spekulací různých možných výsledků v finanční investice. Ve finančním modelování to a měřit citlivost.

Například analytik může začít ručně měnit každý předpoklad a zaznamenávat změnu v závislé proměnné (v tomto případě výnosu).

Další možností je vytvořit datové tabulky v aplikaci Excel, které mohou automaticky zaznamenávat čísla a pohodlně je ukládat do úhledné tabulky.

Nakonec může analytik spustit diskrétní scénáře, ve kterých se provede řada změn v předpokladech, s nimiž je svázán příběh (například scénář „optimistického případu“ společnosti, kdy vše půjde dobře).

Příklad změny nezávislé proměnné

Podívejme se na příklad, jak nastavit model, který může změnit nezávislou proměnnou, aby otestoval hypotézu a změřil citlivost na změny.

V tomto jednoduchém modelu, který jsme vytvořili, můžete vidět účinek změny proměnné.

Otázka, kterou by se analytik zeptal, je, při všech předpokladech, jaký je optimální počet zaměstnanců v obchodě, se kterým by tato společnost měla pracovat?

Víme, že zaměstnanci generují v průměru 175 000 $, ale že se snižuje návratnost 5% k síle počtu zaměstnanců v obchodě. Platy na zaměstnance zůstávají stejné.

Nezávislé proměnné

Stáhněte si šablonu modelu citlivosti Finance, abyste sami otestovali čísla a vypočítali různé scénáře.

Na základě modelu je optimální počet zaměstnanců (nezávislá proměnná) 10 za obchod, aby se maximalizoval zisk (závislá proměnná).

Řešitel v aplikaci Excel

Řešení lze vypočítat pomocí funkce řešiče aplikace Excel. Postupujte podle níže uvedeného snímku obrazovky a zkontrolujte toto řešení sami.

Zde jsou kroky, které je třeba podniknout:

  1. Klikněte na datovou pásku.
  2. Klikněte na funkci Řešitel.
  3. „Nastavit cíl“ na buňku zisku (F10).
  4. Vyřešte „Max.“
  5. „Změnou proměnných buněk“, které obsahují počet zaměstnanců (C6).
  6. Klikněte na Vyřešit.

Výsledek, který se zobrazí, bude 10.

Toto řešení můžete také ručně otestovat změnou nezávislé proměnné, dokud nedorazíte k výše uvedenému řešení.

Nezávislé řešení variabilního řešení

Stáhněte si šablonu Finance's Excel na nezávislých proměnných.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tuto příručku k porozumění nezávislým a závislým proměnným.

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace Financial Modeling and Valuation Analyst (FMVA) TM FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari, vytvořené za účelem transformace kohokoli na špičkového finančního analytika. K dalšímu učení a rozvoji vaší kariéry budou užitečné tyto další finanční zdroje:

  • Typy finančních modelů Typy finančních modelů Mezi nejběžnější typy finančních modelů patří: 3 výkazový model, DCF model, M&A model, LBO model, rozpočtový model. Objevte top 10 typů
  • Osvědčené postupy v oblasti finančního modelování Osvědčené postupy v oblasti finančního modelování Tento článek má poskytnout čtenářům informace o osvědčených postupech v oblasti finančního modelování a snadno použitelného podrobného průvodce sestavením finančního modelu.
  • Analýza scénářů Analýza scénářů Analýza scénářů je technika používaná k analýze rozhodnutí spekulací různých možných výsledků finančních investic. Ve finančním modelování to
  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found