Fibonacciho čísla - Zjistěte, jak používat Fibonacciho při investování

Fibonacciho čísla jsou čísla nalezená v celočíselné sekvenci označované jako Fibonacciho sekvence. Sekvence je řada čísel charakterizovaná skutečností, že každé číslo je součtem dvou čísel, která mu předcházejí. Počáteční dvě čísla v pořadí jsou buď 1 a 1, nebo 0 a 1, a každé po sobě jdoucí číslo je součtem předchozích dvou, jak je znázorněno níže:

1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, ……… .. nebo 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144 …….

Fibonacciho sekvence je vyjádřena následovně:

Fibonacciho čísla

Čísla Fibonacci jsou pojmenována po italském matematikovi Leonardovi Fibonaccimu, známém také jako Leonardo Pisano. Ve své knize 1202 Liber Abaci, Fibonacci představil sekvenci evropským matematikům, přestože sekvenci již indičtí matematici znali. Vzhledem k tomu, že Fibonacciho otec byl obchodník, hodně cestoval, což mu umožnilo naučit se hindusko-arabský aritmetický systém, zatímco vyrůstal v severní Africe.

v Liber Abaci, matematik zaznamenal číselnou sekvenci, když uvažoval o chovu králíků. Otázka, kterou položil, byla: „Za předpokladu, že nově narozený pár králíků, samec a samice, bude umístěn na pole, kolik párů tam bude za jeden rok?“ Učinil předpoklady, že:

  • Králíci neumírají.
  • Králíci dosáhnou pohlavní dospělosti za jeden měsíc.
  • Gestační doba u králíků je jeden měsíc.
  • Po dosažení pohlavní dospělosti samice králíků rodí každý měsíc.
  • Králík porodí jednoho samce a jednu samici králíka.

Myšlenka chovu králíků je znázorněna na následujícím obrázku:

Fibonacciho příklad

Během prvního měsíce nově narozený pár králíků ještě nedosáhl pohlavní dospělosti, a proto se nemohou pářit. Ve druhém měsíci se králíci páří a porodí jeden pár králíků na konci téhož měsíce, což z něj činí celkem dva páry králíků. Ve třetím měsíci se původní samice králíka páří a porodí druhý pár, což z něj dělá celkem tři páry v poli.

Na konci čtvrtého měsíce původní samice produkuje další pár králíků a samice narozená ve druhém měsíci také produkuje první pár, což z ní činí pět párů králíků. Vzor pokračuje až do 12. měsíce. V devátém měsíci se celkový počet králíků bude rovnat počtu nových párů (n-1) plus počtu párů naživu v předchozím měsíci (n-1).

Fibonacciho retracement

Fibonacciho retracement je oblíbený nástroj používaný technickými obchodníky Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy odkazují na různé metody, kterými se obchoduje s aktivy. Dva hlavní typy obchodních mechanismů jsou mechanismy obchodování založené na nabídkách a objednávkách a jsou založeny na číslech identifikovaných italským matematikem. Tento nástroj využívá matematické vztahy mezi čísly ve Fibonacciho posloupnostech více než samotná čísla.

Trvá to extrémní body na akciovém grafu Investování do akcií: Průvodce růstovým investováním Investoři mohou využít nové strategie investování do růstu, aby mohli přesněji vylepšit akcie nebo jiné investice nabízející nadprůměrný růstový potenciál. , jako je nízká a vysoká cenová hladina dlouhodobého trendu, a vydělí vertikální vzdálenost mezi nimi Fibonacciho poměrem 23,6%, 38,2%, 50%, 61,8% a 100%. Jakmile jsou identifikovány úrovně poměru, jsou na grafu nakresleny vodorovné čáry představující úrovně poměru, které označují možné úrovně podpory (cenové zastávky klesají) a rezistence (cenové zastávky stoupají).

Ve Fibonacciho posloupnosti čísel je každé číslo přibližně 1,618krát větší než předchozí číslo. Například 21/13 = 1,615, zatímco 55/34 = 1,618.

V klíčových Fibonacciho poměrech se získá poměr 61,8% vydělením jednoho čísla v řadě číslem, které za ním následuje. Například 8/13 = 0,615 (61,5%), zatímco 21/34 = 0,618 (61,8%).

Poměr 38,2% se získá vydělením jednoho čísla v řadě číslem umístěným na dvou místech vpravo. Například 5/13 = 0,385 (38,5%) a 55/144 = 0,3818 (38,2%).

23,6% se vypočítá vydělením jednoho čísla v pořadí číslem, které je o tři místa vpravo. Například 13/55 = 0,236 (23,6%) a 2/8 = 0,23076 (23,1%).

0% je začátek retracementu, zatímco 100% představuje úplné obrácení původní části tahu.

Obchodníci používají úrovně Fibonacciho retracementu k identifikaci strategických obchodních míst, zastavení ztrát Stop-Loss pokyn Stop-loss pokyn je nástroj používaný obchodníky a investory k omezení ztrát a snížení rizika. Další informace o stop-loss objednávkách naleznete v tomto článku. nebo cílové ceny Strike Price Striktní cena je cena, za kterou držitel opce může uplatnit opci na nákup nebo prodej podkladového cenného papíru, v závislosti na tom, zda drží kupní opci nebo prodejní opci. Jednou z možností je smlouva s právem realizovat smlouvu za konkrétní cenu, která se označuje jako realizační cena. získat příznivou cenu. Během uptrendu mohou být úrovně Fibonacciho retracementu použity jako potenciální body nákupu při zpětném získávání, zatímco v sestupných trendech mohou být cenové úrovně použity jako potenciální body vstupu na krátký prodej, přičemž se očekává, že retracement ceny vzhůru se vrátí zpět na nevýhodu z úrovně Fibonacciho retracementu.

Když se cenová hladina Fibonacciho překrývá s cenovými hladinami jiného technického indikátoru, stane se z ní opevněná cenová hladina s ještě silnější podporou nebo odolností. Na rozdíl od klouzavých průměrů jsou cenové úrovně Fibonacciho retracementu statické, což umožňuje obchodníkům reagovat při testování konkrétních cenových úrovní. Koncept retracementu se používá v různých indikátorech, jako je teorie Elliot Wave, úrovně Tirone a Gartleyovy vzory.

Fibonacciho rozšíření

Rozšíření Fibonacci jsou rozšíření odvozená z poměru, která přesahují standardní úroveň 100% retracementu. Obchodníci je běžně používají k určení úrovní podpory a odporu, které se mohou v budoucnu vytvořit a které lze použít k identifikaci potenciálních cílů zisku. Nejpraktičtější je vypočítat Fibonacciho rozšíření, když jsou zásoby na nových maximech nebo minimech a když v grafu nad novou výškou nebo pod novým minimem není jasná úroveň podpory a odporu.

Obchodníci by se však při rozhodování o nákupu nebo prodeji neměli spoléhat pouze na rozšíření Fibonacci. Měli by sledovat další technické ukazatele, například vzory svícenů, aby potvrdili potenciální zvraty na trhu.

Další zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza je forma oceňování investic, která analyzuje minulé ceny a předpovídá budoucí cenovou akci. Techničtí analytici se domnívají, že kolektivní akce všech účastníků trhu přesně odrážejí všechny relevantní informace, a proto cenným papírům neustále přiřazují spravedlivou tržní hodnotu.
  • Rychlostní čáry - technická analýza Rychlostní čáry - technická analýza Rychlostní čáry jsou analytický nástroj používaný k určení úrovní podpory a odporu. Nejsou určeny k použití jako samostatný technický indikátor.
  • Investice do akcií - Průvodce hodnotovým investováním Investice do akcií: Průvodce investováním do hodnot Od vydání publikace „The Intelligent Investor“ od Bena Grahama se z „běžného investování do hodnoty“ stala jedna z nejuznávanějších a nejsledovanějších metod. vychystávání zásob.
  • Akciové investiční strategie Akciové investiční strategie Akciové investiční strategie se týkají různých typů investování do akcií. Těmito strategiemi jsou zejména hodnota, růst a indexové investování. Strategie, kterou si investor zvolí, je ovlivněna řadou faktorů, jako je finanční situace investora, investiční cíle a tolerance rizik.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found