Získaná prémie - přehled, způsob výpočtu, příklady

Zasloužené pojistné představuje pojistné získané z části pojistné smlouvy, která vypršela. Pojistné spojené s aktivní částí pojistné smlouvy se považuje za nezasloužené, protože pojišťovací společnosti Life and Health Insurance Life and Health Insurance (L&H) jsou společnosti, které poskytují krytí rizika ztráty na životech a léčebných výloh vzniklých v důsledku nemoci nebo úrazu . Zákazník - kupující pojistné smlouvy - platí pojistné za krytí. stále generuje riziko za účelem generování pojistného.

Získaná prémie

souhrn

  • Zasloužené pojistné představuje pojistné získané na části pojistné smlouvy, jejíž platnost vypršela.
  • Existují dvě metody, které pojišťovny používají k vykazování svého vydělaného pojistného: účetní metoda a metoda expozice.
  • Skutečné metody zaznamenávání pojistného mohou být mnohem složitější.

Pochopení vydělané prémie

Když pojišťovna sepisuje pojistnou smlouvu, přebírá v době uzavření této smlouvy finanční riziko. Například pokud si koupíte pojištění na svém autě a vaše auto je zasaženo a poškozeno, pojistitel by musel zaplatit určitou částku peněz na zaplacení této škody.

Z tohoto důvodu pojišťovny považují pojistné z pojistné smlouvy za nezasloužené, dokud smlouva nevyprší. Po vypršení smlouvy již pojišťovna nepřijímá žádné finanční riziko a pojistné se považuje za vydělané.

Získaná prémie

Výše uvedený diagram vám pomůže pochopit, jak vydělané prémie fungují. Zatímco pojišťovna mohla inkasovat předplacené pojistné v den zahájení smlouvy, vydělané pojistné představuje pouze poměrnou částku tohoto pojistného do aktuálního data.

Nezasloužené pojistné

Nezasloužené pojistné je pojistné, které bylo vybráno pojišťovnou, přičemž základní část pojistné smlouvy nevypršela. V případě předčasného ukončení smlouvy by pojistné bylo vráceno pojistníkovi.

Předpokládejme například, že si zákazník koupil jednoroční pojistnou smlouvu na auto a předplacen po dobu šesti měsíců pojistné ve výši 100 USD měsíčně. Po jednom měsíci však došlo k nehodě automobilu, která vyžadovala, aby pojistitel uhradil pojistníkovi náhradu. Pojistitel vydělá 100 $ na zasloužené pojistné a vrátí 500 $ pojištěnému jako nezasloužené pojistné.

Metody pro výpočet vydělané prémie

Existují dvě hlavní metody výpočtu vydělané prémie:

1. Účetní metoda

Účetní metoda bere počet dní od začátku pojistné smlouvy a vynásobí částku pojistným získaným každý den. Jedná se o nejběžnější metodu pro výpočet zaslouženého pojistného a přesně odráží částky, které pojišťovny vydělaly na konkrétních smlouvách.

2. Metoda expozice

Metoda expozice je mnohem složitější a založená na datech než metoda účetní. K odhadu hodnoty pojistných smluv využívá historické údaje. Zabývá se rizikem výplat a odhadovaným výběrem pojistného.

Příklad použití účetní metody

Předpokládejme, že pojistitel napíše jednoroční smlouvu o pojištění automobilu s prémií 100 $ měsíčně. Pojistník předplácí pojistné na dobu šesti měsíců. Jaké by po třech měsících bylo vydělané pojistné podle účetní metody a metody expozice?

Pomocí účetní metody byste jednoduše vynásobili měsíční pojistné počtem měsíců, které uplynula. Získaná prémie by tedy byla 300 $ (3 měsíce x 100 $ / měsíc). Zbývající částka předplaceného pojistného by byla vrácena pojistníkovi a byla by považována za nezasloužené pojistné (300 USD).

Příklad použití metody expozice

Při použití metody expozice by se zákazník musel podívat na historické úrovně rizika. Pokud by se společnost rozhodla, že šance na výplatu dané smlouvy je 5% s výplatou 1 000 $, úroveň rizika by musela být započítána do výpočtu vydělané prémie při pohledu na nezaslouženou část.

1 000 $ x 5% = 50 $ a 100 $ x 95% = 95 $; 45 $ (rozdíl mezi očekávanou hodnotou získaného pojistného a očekávanou hodnotou výplat) by byla očekávaná měsíční hodnota zisku pojistitele z pojistné smlouvy.

Další úvahy

Zatímco výše uvedené příklady výpočtu vydělaného pojistného mohou spotřebitelům pomoci porozumět jim, jedná se o zjednodušení modelů, které používají pojišťovny. Pojišťovací společnosti se i nadále stávají přesnějšími a založené na datech ve způsobu, jakým strukturují politiky.

Pojistné smlouvy navíc obsahují ustanovení, která je mohou zrušit a ovlivnit vydělané pojistné. Například pokud by si zákazník sjednal životní pojištění a neuvedl by vážný zdravotní stav, smlouva by byla neplatná. Pojistitel by proto ponechal nezasloužené pojistné jako zasloužené pojistné.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Komerční pojišťovací makléř Komerční pojišťovací makléř Komerční pojišťovací makléř je jednotlivec, jehož úkolem je působit jako prostředník mezi poskytovateli pojištění a zákazníky. Existence komerčních pojišťovacích makléřů vede dlouhou cestou k tomu, aby se zákazníci neztratili v moři důvěryhodných a bezohledných poskytovatelů pojištění.
  • HMO vs PPO HMO vs PPO: Co je lepší? Získání nejlepší zdravotní péče často vyžaduje volbu mezi HMO vs. PPO. Musíte být schopni informovaně se rozhodnout, který plán bude fungovat nejlépe.
  • Pojistitelé majetku a odpovědnosti Pojistitelé majetku a odpovědnosti Pojistitelé majetku a odpovědnosti (P&C) jsou společnosti, které poskytují krytí aktiv (např. Dům, auto atd.) A také pojištění odpovědnosti za úrazy, zranění a škody na jiných osobách nebo jejich majetku.
  • Variabilní životní pojištění Variabilní životní pojištění Variabilní životní pojištění je forma životního pojištění, která kombinuje vlastnosti životního pojištění a investování. Charakteristika: pojistné půjčky

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found