Zátěžový test banky - přehled, typy a význam

Zátěžový test banky je simulace nebo analýza prováděná s cílem analyzovat, jak bude banka ovlivněna za nepříznivých tržních podmínek - například krach na finančním trhu nebo recese Recese Recese je termín používaný k označení zpomalení obecné ekonomické aktivity. V makroekonomii jsou recese oficiálně uznány po dvou po sobě jdoucích čtvrtletích negativních temp růstu HDP. .

Zátěžový test banky

Analýza se provádí zátěžovým testováním rozvahy banky za hypotetických tržních podmínek a ekonomických proměnných, tj. 10% propad na akciových trzích nebo 15% nárůst nezaměstnanosti. Hlavním účelem analýzy zátěžových testů banky je zjistit, zda má banka dostatečnou sílu rozvahy, aby odolala finanční krizi.

Regulační orgány a centrální banky globálně požadují, aby všechny banky určité velikosti podstoupily zátěžové testy. Ve Spojených státech jsou banky s aktivy vyššími než 50 miliard dolarů povinny podstoupit zátěžové testy prováděné Federálním rezervním systémem Federální rezervní systém (Fed) Federální rezervní systém je centrální bankou Spojených států a je finančním orgánem největšího světového bezplatného tržní hospodářství. .

Rozbor zátěžového testu banky

Zátěžový test banky

Zátěžový test banky analyzuje, jak bude bilance banky ovlivněna nepříznivou změnou výše uvedených ekonomických proměnných. Stresové testy provádějí několik scénářů s výše uvedenými proměnnými a dalšími. Níže jsou uvedeny příklady běžných scénářů, které lze spustit při zátěžovém testu:

  • Jak X% změna úrokových sazeb ovlivní finanční pozici banky?
  • Co se stane, když v roce Z vzroste nezaměstnanost o X%?
  • Co se stane, když vzorec HDP HDP Vzorec HDP se skládá ze spotřeby, vládních výdajů, investic a čistého vývozu. V této příručce rozdělujeme vzorec HDP na kroky. Hrubý domácí produkt (HDP) je peněžní hodnota veškerých finálních ekonomických statků a služeb vyprodukovaných v zemi během určitého časového období v místní měně. klesá o X% a nezaměstnanost stoupá o Y%?
  • Co se stane s aktivy banky, pokud se akciový trh propadne o X%?
  • Jak se změní expozice banky, pokud ceny ropy / drahých kovů poklesnou o X%?
  • Co se stane, když se devizová sazba se zemí A znehodnocuje o X%?
  • Co se stane, pokud dojde k propadu trhu s bydlením o X%?

Stresové testy určují finanční zdraví bank v obdobích finančních otřesů spuštěním modelových simulací, jako jsou ty výše. Spouštění takových scénářů je zdlouhavá práce, protože do takových modelů vstupuje spousta proměnných.

Centrální banka země obecně poskytuje základní rámec pro provádění zátěžových testů. Tři klíčové oblasti, na které se zátěžové testy nejvíce zaměřují, jsou úvěrové riziko, tržní riziko a riziko likvidity.

Proč jsou testy stresu u bank důležité?

Zátěžové testy bank byly zavedeny globálně po globální finanční krizi v letech 2008–2009 Globální finanční krize Globální finanční krize v letech 2008–2009 odkazuje na obrovskou finanční krizi, které svět čelil v letech 2008 až 2009. Finanční krize si vybrala svou daň na jednotlivcích a instituce po celém světě, přičemž miliony Američanů jsou hluboce zasaženy. Finanční instituce začaly klesat, mnoho z nich bylo pohlceno většími subjekty a vláda USA byla nucena nabídnout výpomoc. Odhalila mezery a slabosti v bankovních systémech po celém světě. Krize zničila velké banky v několika zemích a finanční instituce po celém světě byly ve finanční tísni.

Po roce 2008 si regulační orgány na celém světě uvědomily, že velké banky v jakékoli zemi mají zásadní význam pro hladké fungování této ekonomiky. Instituce byly považovány za „příliš velké na to, aby selhaly“, protože měly potenciál způsobit rozsáhlou ekonomickou újmu, pokud selhaly.

Zátěžové testy bank byly zavedeny v letech 2008–2009 v reakci na finanční krizi. Mezinárodní finanční orgány požadovaly, aby všechny banky určité velikosti podstoupily pravidelné zátěžové testování a zveřejnily výsledky. Banky, které neprošly zátěžovými testy, musely vybudovat své kapitálové rezervy.

Klíčovou výhodou zátěžového testování je zlepšení v řízení rizik. Zátěžové testy bank v zásadě přidávají další vrstvu regulace, která nutí finanční instituce zlepšovat rámce pro řízení rizik a interní obchodní politiky. Zavazuje banky, aby před rozhodnutím uvažovaly o nepříznivém ekonomickém prostředí.

Jelikož jsou navíc všechny banky nad určitou velikost povinny provádět pravidelné zátěžové testy a zveřejňovat výsledky, mají účastníci trhu mnohem lepší přístup k informacím o finanční situaci velkých bank. To zvyšuje transparentnost bankovního systému.

Typy zátěžových testů

Typ zátěžového testování, které banka musí podstoupit, závisí na velikosti banky a na předpisech v zemi, kde působí. Dva běžně používané zátěžové testy pro banky ve Spojených státech jsou Comprehensive Capital Analysis and Review (CCAR) a Dodd-Frank Act Stress Test (DFAST).

1. Komplexní analýza a přezkum kapitálu (CCAR)

Banky s aktivy v hodnotě více než 100 miliard dolarů musí podstoupit testování CCAR. Finanční instituce s aktivy přesahujícími 250 miliard dolarů musí podstoupit komplexnější testování CCAR, které může zahrnovat další kvalitativní a kvantitativní prvky než běžné CCAR. Kvalitativní prvky testu se více zaměřují na interní rámce a zásady pro řízení rizik.

2. Dodd-Frank Act Stress Test (DFAST)

DFAST je pro největší finanční instituce (s aktivy více než 250 miliard USD). Všechny banky, které spadají do této kategorie, musí splňovat požadavky DFAST a zasílat výsledky pravidelných testů Federálnímu rezervnímu systému.

Centrální banky jiných zemí dodržují podobné rámce pro zátěžové testování.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Bankovní rezervy Bankovní rezervy Bankovní rezervy jsou minimální hotovostní rezervy, které musí finanční instituce kdykoli uchovávat ve svých trezorech. Požadavky na minimální hotovostní rezervu
  • Úvěrové riziko Úvěrové riziko Úvěrové riziko je riziko ztráty, ke které může dojít v případě, že některá strana nedodrží podmínky jakékoli finanční smlouvy, zejména
  • Zátěžový test - finanční modelování Zátěžový test - finanční modelování Zátěžový test ve finančním modelu je cenným krokem k zajištění toho, aby v modelu nebyly žádné chyby. Lze přidat i další vrstvu pojištění
  • Basilejské dohody Basilejské dohody Basilejské dohody se týkají souboru předpisů o bankovním dohledu stanovených Basilejským výborem pro bankovní dohled (BCBS). Byly vyvinuty znovu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found