Poměr obratu portfolia - přehled, vzorec, jak interpretovat

Poměr obratu portfolia je míra, v jaké aktiva ve fondu nakupují a prodávají správci portfolia. Jinými slovy, poměr obratu portfolia se týká procentní změny aktiv ve fondu za období jednoho roku.

Poměr obratu portfolia

Vzorec pro poměr obratu portfolia

Vzorec pro poměr obratu portfolia je následující:

Poměr obratu portfolia

Kde:

  • Minimum cenných papírů nakoupených nebo prodaných označuje celkovou částku dolaru nových nakoupených cenných papírů nebo celkovou částku prodaných cenných papírů (podle toho, která hodnota je nižší) za období jednoho roku.
  • Průměrná čistá aktiva odkazují na průměrnou měsíční částku čistých aktiv ve fondu.

Interpretace poměru obratu portfolia

Například 5% poměr obratu portfolia naznačuje, že 5% držených portfolií se během jednoho roku změnilo. Poměr 100% nebo vyšší znamená, že všechny cenné papíry ve fondu byly během jednoho roku prodány nebo nahrazeny jinými podíly.

Před zakoupením podílového fondu nebo podobného finančního nástroje je důležité vzít v úvahu poměr obratu portfolia, protože ovlivňuje návratnost investic fondu. Obecně řečeno, nízký poměr obratu je žádoucí nad vysokým poměrem obratu. Důvodem je, že existují transakční náklady Transakční náklady Transakční náklady jsou vzniklé náklady, které nehromadí žádný účastník transakce. Jsou to utopené náklady vyplývající z ekonomického obchodu na trhu. V ekonomii je teorie transakčních nákladů založena na předpokladu, že lidé jsou ovlivňováni konkurenčním vlastním zájmem. podílí se na obchodování (nákup a prodej cenných papírů).

Kromě toho je u fondů s vyšším poměrem obratu portfolia pravděpodobnější vyšší daň z kapitálových výnosů Daň z kapitálových výnosů Daň z kapitálových výnosů je daň uvalená na kapitálové zisky nebo na zisky, které jednotlivec dosahuje prodejem aktiv. Daň se ukládá až poté, co je aktivum převedeno na hotovost, a ne, když je stále v rukou investora. . Jinak stejné, portfoliu s vyšším poměrem obratu vzniknou více výdajů než fondu s nižším poměrem obratu.

Nelze však říci, že vysoký poměr obratu portfolia není žádoucí. Vysoký poměr obratu je oprávněný, pokud je správce fondu schopen generovat srovnatelně vyšší výnosy (na základě rizika), než fond podobného stylu s nízkým poměrem obratu. Pokud je poměr vysoký a fond na základě rizikově upraveného indexu zaostává za svou srovnávací hodnotou, měli by investoři hledat alternativní fondy.

Poměr obratu portfolia a investiční strategie

Poměr obratu portfolia poskytuje pohled na to, jak správce fondu Slavní správci fondů Následující článek uvádí některé správce fondů, které byly považovány za výjimečné. Tento seznam zahrnuje investory, kteří vytvořili fondy nebo spravovali velmi ziskové fondy. Mezi správce fondů patří Peter Lynch, Abigail Johnson, John Templeton a John Bogle. spravuje svůj fond.

Obecně lze říci, že poměr obratu portfolia je považován za nízký, když je poměr 30% nebo nižší. Pokud je poměr obratu nízký, znamená to, že správce fondu sleduje investiční strategii nákupu a držení. Fondy s nízkým poměrem obratu se nazývají pasivně spravované fondy.

Na druhé straně fondy s vysokým poměrem obratu naznačují značné množství nákupu a prodeje cenných papírů (rychlá investiční strategie). Fondy s vysokým poměrem obratu se nazývají aktivně spravované fondy.

Kromě toho je užitečné sledovat poměr na trendovém základě. Provede se zjištění, zda se investiční strategie správce fondu změnila. Například změna obratu portfolia z 20% na 80% během tříletého období by naznačovala, že správce fondu dramaticky změnil investiční strategie.

Praktické příklady

Příklad 1: Výpočet poměru obratu portfolia

Fond během jednoho roku nakoupil a prodal cenné papíry v hodnotě 10 milionů USD a 8 milionů USD. Za období jednoho roku fond držel průměrná čistá aktiva ve výši 50 milionů USD. Jaký je poměr obratu portfolia fondu za poslední rok?

Řešení: Poměr obratu portfolia fondu se počítá jako (8 mil. USD / 50 mil. USD) x 100 = 16%.

Příklad 2: Odvození investiční strategie prostřednictvím poměru obratu portfolia

Fond upřednostňuje investiční strategii vydělávání na měnících se tržních podmínkách. Míra obratu portfolia fondu byla údajně 95%. Co by to znamenalo o investiční strategii fondu?

Řešení: Vzhledem k 95% podílu obratu portfolia fondu by to znamenalo, že se fond řídí rychlou a agresivní investiční strategií.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, pomohou vám další zdroje:

  • Veřejné cenné papíry Veřejné cenné papíry Veřejné cenné papíry nebo obchodovatelné cenné papíry jsou investice, které jsou otevřeně nebo snadno obchodovatelné na trhu. Cenné papíry jsou buď kapitálové, nebo dluhové.
  • Poměry návratnosti upravené podle rizika Poměry návratnosti upravené podle rizika Existuje řada poměrů návratnosti upravených o riziko, které investorům pomohou posoudit stávající nebo potenciální investice. Tyto poměry mohou být užitečnější než jednoduché metriky návratnosti investice, které nezohledňují úroveň investičního rizika.
  • Návratnost čistých aktiv (RONA) Návratnost čistých aktiv (RONA) Poměr návratnosti čistých aktiv (RONA), měřítko finanční výkonnosti, je alternativní metrikou k tradičnímu poměru návratnosti aktiv. RONA měří, jak dobře si fixní aktiva společnosti a čistý pracovní kapitál vedou z hlediska generování čistého příjmu. Návratnost čistých aktiv se běžně používá u kapitálově náročných společností
  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found