Tragédie Commons - přehled, historie a praktický příklad

Společnou tragédií je ekonomická teorie, která uvádí, že jednotlivci spotřebovávají zdroje Socialismus vs. kapitalismus Socialismus vs. kapitalismus v ekonomice představují protichůdné myšlenkové směry a jejich ústřední argumenty se dotýkají role vlády v ekonomice a ekonomické rovnosti mezi občany, které sdílejí mnozí, aby měli prospěch sami. Realita je často taková, že protože jednotlivci mají tendenci chovat se sobecky a využívat zdroje sdílené skupinou, nakonec skončí každý utrpením.

Tragédie dolní sněmovny

Historie a rozpad tragédie Commons Theory

Teorie byla poprvé představena Williamem Forsterem Lloydem v roce 1833. Lloyd, britský ekonomický spisovatel, vytvořil krátký balíček, který nabídl základní pojmy za tragédií commons theory. Obecná teorie a koncepty v ní zůstaly do značné míry nedoceněné, dokud o nich americký ekolog a filozof Garrett Hardin v časopise „Science“ z roku 1968 nepsal.

I když se to může zdát samozřejmé, je důležité si uvědomit, že v kontextu teorie se výraz „commons“ vztahuje na jakékoli přirozeně se vyskytující zdroje, které mohou být použity a spotřebovány širokou veřejností. Zdroje nejsou samostatně vlastněny žádným jednotlivcem ani společností. Mezi zdroje spadající do této definice patří:

  • Divoká zvěř - ptáci, savci, ryby
  • Pastviny, pole nebo zalesněné oblasti
  • Olej
  • Lesy
  • Průvodce drahými kovy k tajemství obchodování s komoditami Úspěšní obchodníci s komoditami znají tajemství obchodování s komoditami a rozlišují mezi obchodováním na různých typech finančních trhů. Obchodování s komoditami se liší od obchodování s akciemi.
  • Atmosféra
  • Oceány

V tragédii commons theory, jednotlivci nebo skupiny jednotlivců - jako jsou společnosti Corporation Corporation je právnická osoba vytvořená jednotlivci, akcionáři nebo akcionáři za účelem fungování za účelem zisku. Korporace mohou uzavírat smlouvy, žalovat a být žalovány, vlastnit majetek, poukazovat federální a státní daně a půjčovat si peníze od finančních institucí. - využívat přírodní zdroje ve svůj vlastní prospěch, aniž by zvažovali, jak jejich využívání ovlivní ostatní nebo vytvoří dopad v globálním měřítku.

Důsledky

Zatímco využívání přírodních zdrojů je důležitou součástí toho, jak se společnosti udržují a budují vztahy s jinými národy, společná tragédie se zaměřuje konkrétně na nevhodné a zneužívající využívání těchto zdrojů. Pokud jedna osoba nebo skupina nadměrně použije zdroje, ostatní pravděpodobně získají dojem, že je to také jejich právo. Tragédií tedy je, že zneužívání zdrojů se vymkne kontrole a má za následek širší dopad, který se může stát globálním problémem.

Praktický příklad tragédie Commons Theory

Dobrým příkladem tragédie Commonsovy teorie je koncept globálního oteplování. I když tato otázka zůstává velmi diskutovaným tématem, existuje značné množství vědeckých důkazů, že atmosféra a ozonové vrstvy byly opakovaně zneužívány a znečištěny, což způsobilo díry, které vedly k většímu slunečnímu záření a vyšším teplotám na planetě.

Globální oteplování je nepochybně dokonalým příkladem tragédie Commons theory. Po staletí jednotlivci, společnosti a společnosti po celém světě provozují závody, řídí automobily a používají chemikálie, které mají vážný dopad na ozonovou vrstvu.

Společnost provozující závod, který vypouští toxické chemikálie do ovzduší, má k tomu pobídku, protože jim umožňuje dosahovat zisku. Hrubý zisk Hrubý zisk je přímý zbývající zisk po odečtení nákladů na prodané zboží nebo „nákladů na prodej“ z výnosů z prodeje. Používá se k výpočtu hrubé ziskové marže a je to počáteční hodnota zisku uvedená ve výkazu zisku a ztráty společnosti. Hrubý zisk se počítá před provozním ziskem nebo čistým ziskem. , aniž by se zajímali o to, jak to ovlivní populaci kolem nich nebo populaci světa. Je smutné, jak je pravdou u výše uvedeného příkladu, že akce jednoho nebo mnoha lidí může mít trvalý účinek na každého.

souhrn

Tragédie Commonsovy teorie není komplikovaná: jedinec jedná se sobeckými motivy a využívá zdroje - často nadměrně - které patří do větší skupiny. Časem, čím častěji se proces opakuje, tím více škod je způsobeno a tím více lidí je postiženo. V závislosti na nadužívání zdrojů lze dlouhodobé účinky pociťovat v masivním, dokonce globálním měřítku.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Greenwashing Greenwashing Greenwashing je místo, kde firma utrácí peníze za reklamu a marketing, že její zboží nebo služby jsou šetrné k životnímu prostředí, když ve skutečnosti nejsou
  • Negativní externality Negativní externality Negativní externality se vyskytují, když produkt nebo spotřeba zboží nebo služby působí negativně na třetí stranu mimo trh. Běžná transakce zahrnuje dvě strany, tj. Spotřebitele a výrobce, kteří jsou v transakci označováni jako první a druhá strana.
  • Pigouvian Tax Pigouvian Tax Pigouvian Tax je daň z ekonomických činností, které vytvářejí negativní externality, které vytvářejí náklady nesené třetími stranami, které nejsou ve spojení. Náklady
  • Dobrovolný trh s uhlíkem Dobrovolný trh s uhlíkem Dobrovolný trh s uhlíkem umožňuje soukromým investorům, vládám, nevládním organizacím a podnikům dobrovolně nakupovat uhlíkové kompenzace

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found