Směnný poměr - relativní hodnota akvizičních a cílových firem v oblasti fúzí a akvizic

In mergers and acquisitions (M&A) Mergers Acquisitions M&A Process Tato příručka vás provede všemi kroky procesu M&A. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady, směnný poměr měří počet akcií nabývající společnosti Stock Akvizice Při akvizici akcií prodávají jednotliví akcionáři svůj podíl ve společnosti kupujícímu. Při prodeji akcií kupující předpokládá vlastnictví aktiv i pasiv - včetně potenciálních závazků z minulých akcí podniku. Kupující pouze vstupuje do kůže předchozího vlastníka, který musí vydat za každou jednotlivou akcii cílové firmy. U fúzí a akvizic, které zahrnují akcie jako součást protiplnění (kompenzace) za transakci, je směnný poměr akcií důležitou metrikou. Dohody mohou být veškerá hotovost, všechny akcie nebo kombinace těchto dvou.

Směnný poměr

Vzorec

Směnný poměr = nabídková cena za akcie Target / cena akcií nabyvatele

Příklad směnného poměru

Předpokládejme, že firma A je nabyvatelem a firma B je cílovou firmou. Firma B má 10 000 nesplacených akcií a obchoduje za současnou cenu 17,30 USD a firma A je ochotna zaplatit 25% prémii za převzetí. To znamená, že nabídková cena pro firmu B je 21,63 $. Firma A se aktuálně obchoduje za 11,75 USD za akcii.

Pro výpočet směnného poměru vezmeme nabídkovou cenu 21,63 USD a vydělíme ji cenou akcií společnosti A 11,75 USD.

Výsledek je 1,84. To znamená, že společnost A musí vydat 1,84 vlastních akcií za každou 1 akcii cíle, kterou plánuje získat.

Screenshot šablony směnného poměru

Stáhněte si šablonu zdarma

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu z výše uvedeného příkladu!

Důležitost směnného poměru

V případě transakce sloučení všech peněz není směnný poměr užitečnou metrikou. Ve skutečnosti by za této situace bylo v pořádku tento poměr z analýzy vyloučit. Často jsou oceňovací modely fúzí a akvizic fúze akvizice M&A proces Tato příručka vás provede všemi kroky v procesu fúzí a akvizic. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme akviziční proces od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), důležitost synergií a transakční náklady zaznamenají poměr jako „0,000“ nebo prázdný, když je přijde k transakci v hotovosti. Alternativně může model zobrazit teoretický směnný poměr, pokud by stejná hodnota hotovostní transakce měla být místo toho provedena transakcí na burze.

V případě 100% obchodování s akciemi se však směnný poměr stává silnou metrikou. Stává se prakticky nezbytným a umožňuje analytikovi zobrazit relativní hodnotu nabídky mezi těmito dvěma firmami.

V případě rozdělení transakce, kdy část transakce zahrnuje hotovost a část transakci akcií, je třeba vzít v úvahu procento akcií zapojených do transakce. Bez jakýchkoli peněžních efektů, jaký je skutečný směnný poměr založený na akciích? Kromě toho mohou modely fúzí a akvizic chtít také ukázat, jak by tato transakce vypadala, kdyby došlo k 100% obchodování s akciemi.

Komplikace

Účtování směnných poměrů se při analýze hodnot firmy stává obtížnějším. Důvodem je převod určité hodnoty nabyvatelské firmy do vlastníků cílové firmy. Když nabývající společnost nabízí hotovost Peněžní ekvivalenty Peníze a peněžní ekvivalenty jsou nejlikvidnější ze všech aktiv v rozvaze. Peněžní ekvivalenty zahrnují cenné papíry peněžního trhu, bankovní přijetí cílové firmě, účinek je jednoduchý. Cílová firma je absorbována nabyvatelem výměnou za hotovost.

Pokud však nabyvatel nabídne cílové firmě akcie ve své vlastní firmě, ocenění se stává složitějším. Důvodem je, že část hodnoty nabývající firmy je zředěna a dána cílové firmě. Po transakci bude část hodnoty sloučené firmy a její synergie vlastněna cílovou firmou. Toto je tedy třeba vzít v úvahu při výpočtu správného směnného poměru pro použití v transakci fúzí a akvizic.

Aplikace ve finančním modelování

Ve finančním modelování Co je finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem předpovědi finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model. pro transakce fúzí a akvizic je důležité, aby analytik zohlednil plný dopad transakce. Hlavní dopad má výpočet narůstání / ředění. Akreční ředění Akreční ředicí analýza je jednoduchý test používaný k určení, zda navrhovaná fúze nebo akvizice zvýší nebo sníží po transakci EPS zisku na akcii (EPS Earnings Per Share (EPS)) na akcii (EPS) je klíčová metrika používaná k určení podílu společného akcionáře na zisku společnosti. EPS měří zisk každé společné akcie) kombinované společnosti.

dopad směnného poměru na finanční model

Chcete-li se dozvědět více, spusťte kurz finančního modelování a fúzí společnosti Finance.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním globálním poskytovatelem certifikačního programu FMVA pro finanční modelování Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika. Chcete-li zlepšit svou kariéru, podívejte se na tyto další bezplatné zdroje níže:

  • Akrece a ředění Akreční ředění Akreční ředicí analýza je jednoduchý test používaný k určení, zda navrhovaná fúze nebo akvizice zvýší nebo sníží EPS po transakci
  • Analýza dopadů fúzí a akvizic Analýza následků fúzí Analýza následků fúzí hodnotí finanční dopady fúze nebo akvizice na společnost. Ty musí být pečlivě zváženy dříve
  • Složitost fúzí a akvizic Úvahy a důsledky fúzí a akvizic Při provádění fúzí a akvizic musí společnost uznat a přezkoumat všechny faktory a složitosti, které vstupují do fúzí a akvizic. Tato příručka popisuje důležité
  • Druhy synergií Druhy synergií Synergie fúzí a akvizic mohou nastat z úspor nákladů nebo zvýšení výnosů. Při fúzích a akvizicích existují různé typy synergií. Tato příručka poskytuje příklady. Synergií je jakýkoli účinek, který zvyšuje hodnotu sloučené firmy nad kombinovanou hodnotu dvou samostatných firem. Při transakcích fúzí a akvizic může dojít k synergii

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found