Aktivistický akcionář - přehled, důvody a formy aktivismu

Aktivistický akcionář je akcionářem korporace Korporace je právnická osoba vytvořená jednotlivci, akcionáři nebo akcionáři za účelem fungování za účelem zisku. Korporace mohou uzavírat smlouvy, žalovat a být žalovány, vlastnit majetek, poukazovat federální a státní daně a půjčovat si peníze od finančních institucí. který se pokouší využít svůj majetkový podíl ve společnosti k dosažení určitých cílů. Hlavním cílem aktivistických akcionářů je přinést změnu uvnitř nebo pro společnost. Mají v úmyslu ovlivnit chování společnosti výkonem své hlasovací síly nebo ovlivněním jiných akcionářů.

Aktivistický akcionář

Akcionář-aktivista nemusí nutně vlastnit velký podíl na základním kapitálu Akcionáři Vlastní kapitál Vlastní kapitál akcionářů (také známý jako vlastní kapitál akcionářů) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - pasiva ve společnosti. Velký akciový podíl poskytuje příležitost uplatnit silnější vliv na fungování společnosti. Získání požadovaného podílu však může být problematické kvůli vysokým nákladům spojeným s přesunem nebo odporem jiných akcionářů.

Důvody aktivismu akcionářů mohou být finanční nebo nefinanční. Finanční cíle zahrnují snižování nákladů, změny v podnikové nebo finanční struktuře Kapitálová struktura Kapitálová struktura se vztahuje k množství dluhu a / nebo vlastního kapitálu zaměstnaného společností k financování jejích operací a financování jejích aktiv. Kapitálová struktura firmy nebo spin-off nebo fúze. Mezi nefinanční cíle může patřit upuštění od operací na určitých trzích nebo přijetí sociálně nebo ekologicky přijatelných politik.

Formy akcionářského aktivismu

Aktivističtí akcionáři mohou využít různé metody k prosazení požadovaných změn ve společnosti nebo pro ni. Mezi nejběžnější formy akcionářského aktivismu patří:

# 1. Rozlišení akcionářů

Toto je návrh, který mohou akcionáři předložit k hlasování na výročním zasedání společnosti. Přestože se vedení společností obecně staví proti předkládání rezolucí akcionářů, je tato metoda aktivismu přiměřeně účinná při upoutání pozornosti veřejnosti.

# 2. Proxy Fights

Pokud skupina akcionářů není spokojena s vedením společnosti nebo s jejími akcemi / rozhodnutími, může přesvědčit ostatní akcionáře, aby k provedení změn ve vedení využili hlasy zmocněnců. Hlasování na základě plné moci je forma hlasování, kdy akcionář není ochoten nebo se nemůže zúčastnit schůze akcionářů a deleguje svou hlasovací pravomoc na zástupce.

# 3. Reklamní kampaně

Aktivistický akcionář může pomocí hromadných sdělovacích prostředků upozornit veřejnost na problém nebo problém ve společnosti. Někdy lze reklamní kampaně využít k vytvoření tlaku na vedení společnosti.

# 4. Jednání s vedením

Někdy mohou aktivističtí akcionáři dosáhnout svých cílů jednoduchým vyjednáváním Taktika vyjednávání Vyjednávání je dialog mezi dvěma nebo více lidmi s cílem dosáhnout konsensu ohledně problému nebo problémů, kde existuje konflikt. Dobrá vyjednávací taktika je pro vyjednávací strany důležitá, aby věděli, zda může jejich strana zvítězit, nebo vytvořit situaci, která je prospěšná pro obě strany. s vedením společnosti.

# 5. Soudní spory

Aktivističtí akcionáři mohou také zahájit právní kroky proti vedení společnosti, aby dosáhli svých cílů. Tato možnost je však pro obě strany nejméně žádoucí. Procesy soudních sporů jsou extrémně nákladné a mohou ve společnosti vytvářet negativní nálady.

Formy akcionářského aktivismu

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení aktivistického akcionáře. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Práva na přetažení Práva na přetažení Práva na přetažení (označovaná také jako „přetažení“ nebo „přetažení“) jsou práva, která dávají většinovým vlastníkům právo donutit menšinové vlastníky, aby se připojili k prodeji společnosti. Tato práva dávají majoritním vlastníkům možnost prodat celou společnost na základě podmínek, které si přejí.
  • Neodvolatelný zástupce Neodvolatelný zástupce Neodvolatelný zástupce je vykonatelná pravomoc udělená vlastníkem jiné straně k nezávislému výkonu jeho hlasovacích práv, aniž by bylo nutné pokaždé vyžadovat jeho souhlas. Většina zástupců je obvykle odvolatelná, ale některé dohody mohou zahrnovat konkrétní klauzule, které vyžadují, aby byl proxy server po určité období neodvolatelný.
  • Preferované akcie Preferované akcie Preferované akcie (preferované akcie, prioritní akcie) jsou třídou vlastnictví akcií ve společnosti, která má přednostní nárok na aktiva společnosti před kmenovými akciemi. Akcie jsou starší než běžné akcie, ale jsou mladší v poměru k dluhu, jako jsou dluhopisy.
  • Hlasovací trust Hlasovací trust Trustovací hlasovací systém je uspořádání, při kterém jsou hlasovací práva akcionářů převedena na správce na určité období. Akcionáři tedy jsou

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found