Sekulární stagnace - definice, problémy, řešení

Termín „sekulární stagnace“ označuje stav malého nebo žádného ekonomického růstu - jinými slovy prostředí, kde ekonomika v podstatě stagnuje. „Sekulární“ v tomto kontextu jednoduše znamená „dlouhodobý“. Termín vynalezl Alvin Hansen ve třicátých letech 20. století, během Velké hospodářské krize Velká hospodářská krize Velká hospodářská krize byla celosvětová hospodářská krize, která probíhala od konce 20. do 30. let. Po celá desetiletí probíhaly debaty o tom, co způsobilo ekonomickou katastrofu, a ekonomové zůstávají rozděleni do několika různých myšlenkových směrů. , a byl oživen převážně Lawrencem Summersem.

Summers je keynesiánský ekonom, který dříve zastával pozici hlavního ekonoma Světové banky. Působil také jako ministr financí u prezidenta Billa Clintona a jako ředitel Národní ekonomické rady za prezidenta Baracka Obamy.

Sekulární stagnaceObr. 1. Odvětvové bilance v americké ekonomice 1990--2017

souhrn

  • Teorie sekulární stagnace byla poprvé předložena ve třicátých letech 20. století během Velké hospodářské krize a v poslední době ji oživil ekonom Lawrence Summers, který působil jako ekonomický poradce ve správách Clintona i Obamy.
  • Hlavní principy teorie spočívají v tom, že nedostatek investic kvůli zvýšené tendenci k úsporám a nedostatek agresivní (tj. Vysoké výdaje) vládní fiskální politiky jsou hlavními příčinami stavu ekonomické stagnace, kde existuje malý patrný ekonomický růst.
  • Odpůrci teorie sekulární stagnace tvrdí, že údajný stav přehnané úspory v této teorii je do značné míry mýtus a že skutečným viníkem, který brzdí ekonomický růst, je zvýšená vládní regulace a fiskální intervence.

Stát sekulární stagnace?

Summers napsal řadu článků po Globální finanční krizi 2008–2009 Globální finanční krize Globální finanční krize 2008–2009 odkazuje na obrovskou finanční krizi, které svět čelil v letech 2008–2009. Finanční krize si vybrala svou daň na jednotlivcích i institucích po celém světě zeměkoule, přičemž miliony Američanů jsou hluboce zasaženy. Finanční instituce začaly klesat, mnoho z nich bylo pohlceno většími subjekty a vláda USA byla nucena nabídnout výpomoc na podporu jeho názoru, že ekonomika je ve stavu sekulární stagnace, což správně poukazuje na to, že oživení během Obamova prezidentství bylo nejpomalejší zotavení z recese v historii. Ekonomický růst v průběhu let pokračoval v krátkém poklesu projekcí amerického Kongresového rozpočtového úřadu a úrokové sazby zůstaly nadměrně nízké - dokonce záporné v Evropské unii Hospodářská unie Hospodářská unie je jedním z různých typů obchodních bloků . Odkazuje na dohodu mezi zeměmi, která umožňuje výrobkům, službám a pracovníkům volně překračovat hranice. Unie je zaměřena na odstranění vnitřních obchodních překážek mezi členskými zeměmi s cílem ekonomicky prospět všem členským zemím. - již několik let.

Summersova teorie sekulární stagnace

Summers stručně vysvětlil svou teorii sekulární stagnace v článku z roku 2016 „Věk sekulární stagnace“. V článku uvádí: „Ekonomiky průmyslového světa v tomto pohledu trpí nerovnováhou vyplývající ze vzrůstajícího sklonu k úsporám a klesajícího sklonu k investování. Výsledkem je, že nadměrné úspory působí jako brzda poptávky, snižují růst a inflaci a nerovnováha mezi úsporami a investicemi snižuje skutečné úrokové sazby. “ Dále tvrdí, že tato tendence k hromadění, nikoli k investování, pochází z „zvýšení nerovnosti a podílu příjmů na bohatých… a větší akumulaci aktiv zahraničními centrálními bankami a státními investičními fondy.“

Summers dále dodává, že k významnému hospodářskému růstu nyní dochází pouze v důsledku „… nebezpečných úrovní půjček, které se promítají… do neudržitelných úrovní investic (které se v případě finanční krize v roce 2008 ukázaly jako bublina v oblasti bydlení)“ - jinými slovy , jako závažné přehnané reakce na celkovou tendenci k úsporám nad investováním.

Řešení sekulární stagnace

Summers naléhavě žádá dvojí přístup k řešení problému sekulární stagnace, přičemž oba hroty mají za cíl zvýšit poptávkovou stránku ekonomiky. První věc, kterou navrhuje, je vládní fiskální politika, která vynakládá agresivní prostředky, zejména na věci, jako je infrastruktura a rozvoj alternativních zdrojů energie. Zastánci teorie sekulární stagnace nevyjadřují téměř žádné znepokojení nad zvyšováním vládního dluhu, což ve skutečnosti naznačuje, že je nezbytné udržet ekonomický růst.

Stojí však za zmínku, že opatření přijatá Obamovou administrativou, která zahrnovala obrovské vládní investice do alternativní energie, vyústila ve více než zvýšení federálního dluhu bez jakékoli znatelné zlepšení ekonomiky. Například je tu nechvalně známá Obamova investice ve výši 535 milionů dolarů do společnosti Solyndra, solární energetické společnosti, která nakonec neudělala nic jiného než bankrot.

Summers také obhajuje sníženou vládní regulaci podniků jako prostředek k posílení ekonomiky. Byl silným zastáncem zrušení zákona Glass-Steagall Act Glass-Steagall Act. Zákon Glass-Steagall Act, známý také jako zákon o bankovnictví z roku 1933, je právní předpis, který odděluje investiční a komerční bankovnictví. Zákon přišel jako nouzová reakce na obrovská selhání bank během Velké hospodářské krize, protože se předpokládalo, že ke krachu v 90. letech přispěly spekulace komerčních bank, které dříve oddělovaly činnosti komerčního a investičního bankovnictví - vyžadující, aby si banky vybrali jednu nebo druhý, ale zakazuje jim pracovat v obou polích. Summers však také zastává zjevně rozporuplné stanovisko, že ekonomice by prospělo Dodd-Frankův zákon, který drasticky zvýšil vládní regulaci finančních institucí a byl přijat do práva před mnoha lety.

Problémy s teorií

Všichni ekonomové zdaleka nepřijali teorii sekulární stagnace. Jde o politicky vysoce nabité stanovisko na základě argumentů ve prospěch stále rostoucího vládního dluhu jako „jediného“ způsobu udržení čehokoli blízkého plné zaměstnanosti a hospodářskému růstu.

Existuje několik zjevných problémů s teorií. Za prvé, podle vlastních principů teorie měla být období bezprostředně před finanční krizí v roce 2008 charakterizována vysokou nezaměstnaností a ochablým ekonomickým růstem, ale nebyly. Zadruhé, velmi sporné je základní tvrzení teorie, že ekonomická stagnace pramení spíše z tendence k úsporám než k investování. Několik studií naznačuje, že míry úspor jsou ve skutečnosti značné dolní než tomu bylo v 80. a 90. letech, což byla období hospodářského rozmachu.

Summers navíc v posledních letech tvrdil, že stav sekulární stagnace je natolik závažný, že žádné ekonomické stimuly nemohou vrátit ekonomiku k plné zaměstnanosti. Ve skutečnosti však míra zaměstnanosti za vlády Trumpa plošně vzrostla na rekordní maxima, aniž by byla prováděna fiskální politika zvýšeného stimulu veřejných peněz.

Odpůrci teorie tvrdí, že zastavení ekonomického růstu jsou primárně výsledkem vládní nadměrné regulace, jak dokládá zákon Dodd-Frank Act Dodd-Frank Act Dodd-Frank Act nebo Wall Street Reform and Consumer Protection Act z roku 2010, byla přijata do práva během Obamovy vlády jako reakce na finanční krizi v roce 2008. Usilovala o zavedení významných změn ve finanční regulaci a vytvoření nových vládních agentur pověřených prováděním různých ustanovení zákona. a zákon o cenově dostupné péči. To by se zdálo být podporováno skutečností, že za více laissez-faire přístup Trumpovy administrativy, míra investic vzrostla a tempo ekonomického růstu se výrazně zrychlilo a přiblížilo se tempu růstu HDP 3,0%, které ekonomice uniklo během celých osmi let Obamova prezidentství.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finančního odvětví, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Dallas Trimmed Mean Dallas Trimmed Mean The Dallas Trimmed Mean, populárně známý jako Trimmed Mean PCE Inflation Rate, je měřítkem základní inflace z cenového indexu výdajů na osobní spotřebu (PCE). Nazývá se Dallas Trimmed Mean, protože jej odhadují zaměstnanci Federální rezervní banky v Dallasu.
  • Ekonomická deprese Ekonomická deprese Ekonomická deprese je událost, kdy je ekonomika ve stavu finančních otřesů, často je výsledkem období negativní aktivity založené na míře hrubého domácího produktu (HDP) země. Je to mnohem horší než recese, s výrazným poklesem HDP, a obvykle trvá mnoho let.
  • Keynesiánská ekonomická teorie Keynesiánská ekonomická teorie Keynesiánská ekonomická teorie je ekonomická myšlenková škola, která obecně uvádí, že je zapotřebí vládní intervence, aby pomohla ekonomikám dostat se z recese. Myšlenka vychází z ekonomických cyklů rozmachu a rozpadu, které lze očekávat od ekonomik volného trhu a staví vládu jako „protiváhu“
  • Stagflace Stagflace Stagflace je ekonomická událost, při které je vysoká míra inflace, rychlost ekonomického růstu zpomaluje a nezaměstnanost zůstává trvale vysoká. Tato nepříznivá kombinace se obává a může být pro vlády dilematem, protože většina opatření zaměřených na snížení inflace může zvýšit úroveň nezaměstnanosti

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found