Peněžní protiplnění - definice, jak to funguje, omezení

Peněžní protiplnění je nákup nesplacených akcií společnosti za použití hotovosti jako způsobu platby. Nabídka v hotovosti je jedním ze způsobů, které může nabyvatel použít k získání podílu v jiné společnosti během fúze nebo akvizice. Proces fúzí a akvizic Proces fúzí a akvizic Tato příručka vás provede všemi kroky procesu fúzí a akvizic. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady transakce. Akcionáři obvykle upřednostňují hotovostní protiplnění, i když v závislosti na nabídce mohou někdy upřednostňovat jiné formy protiplnění, například akciové nebo dluhové nástroje.

Peněžní protiplnění

V konkurenčním nabídkovém řízení je také pravděpodobnější, že akcionáři přijmou protiplnění v hotovosti nad jinými formami plateb, protože hotovost by neovlivnila budoucí výkonnost kombinované společnosti. Dalším scénářem, kde lze akceptovat peněžitou protihodnotu, je situace, kdy si akcionáři nejsou jisti životaschopností obchodu a nabyvatel se rozhodne nabídnout prémiovou cenu Převzetí Prémie za převzetí je rozdíl mezi tržní hodnotou (nebo odhadovanou hodnotou) společnosti a skutečná cena za jeho získání. Poplatek za převzetí představuje dodatečné náklady na nákup všech akcií při fúzi a akvizici. Prémie se vyplácí kvůli (1) hodnotě kontroly a (2) hodnotě synergií pouze v hotovosti.

Jak to funguje

Peněžní protiplnění je použití hotovosti jako možnosti platby výměnou za aktivum nebo během fúze nebo akvizice. Transakce se provádí výhradně bez použití jiných forem financování, jako je například dluh. Dluh Dluh jsou peníze půjčené jednou stranou od druhé za účelem uspokojení finanční potřeby, kterou jinak nelze přímo uspokojit. Mnoho organizací používá dluh k pořízení zboží a služeb, za které nemohou platit hotovostí. nebo nabyvatel akcií. Peněžní protiplnění lze použít jako způsob platby v následujících dvou typech transakcí:

1. Korporační akvizice

V korporátních akvizicích může nabyvatel koupit cílovou společnost prostřednictvím obchodu s hotovostí. To znamená, že nabyvatel nebude nabízet své vlastní akcie akcionářům cílové společnosti a část vlastního kapitálu v rozvaze zůstane beze změny. Místo toho nabyvatel použije hotovost k nákupu většiny akcií společnosti.

Transakce v hotovosti je pro nabyvatele výhodná v konkurenčním nabídkovém řízení, protože u prodejce je pravděpodobnější, že zváží transakci v hotovosti, spíše než jiné nákupní nabídky, které zahrnují dluhové financování. Pro prodejce znamená přijetí hotovostní protihodnoty, že propadne veškerým ziskům generovaným zhodnocením akcií nabyvatele.

2. Nemovitosti

Při nákupu nemovitosti Nemovitost Nemovitost je nemovitost, která se skládá z pozemků a vylepšení, mezi něž patří budovy, příslušenství, silnice, stavby a inženýrské sítě. Vlastnická práva udělují vlastnické právo k půdě, vylepšení a přírodním zdrojům, jako jsou minerály, rostliny, zvířata, voda atd., Prodejce může nabídnout hotovostní protiplnění jako jedinou formu platby za transakci. To znamená, že transakce nebude zahrnovat jiné způsoby platby, jako je hypotéka nebo dluhové financování. Prodejce nemovitosti pravděpodobně přijme transakci za všechny peníze nad jinými platebními metodami, i když jsou ty druhé cenově výhodnější než ty první.

Je to proto, že prodejce ví, že nabídka hotovosti se pravděpodobně rychle uzavře, a při uzavření obdrží celou prodejní cenu. Kupující musí během procesu vyjednávání poskytnout důkaz o peněžních prostředcích jako ujištění prodávajícímu, že se zavázal a je schopen uzavřít transakci.

Omezení protiplnění v hotovosti

Přestože je protiplnění v hotovosti upřednostňováno před jinými formami protiplnění, bude to mít za následek ztrátu schopnosti výdělku peněz v důsledku zdanění. Prodej akcií cílové společnosti je zdanitelnou událostí. Akcionáři cíle budou muset zaplatit procentní sazbu daně z částky peněz získaných z prodeje jejich podílu.

I když nabyvatel zaplatí prémiovou cenu za nákup většiny akcií cílové společnosti, daň se z této platby sníží. Proto může být pro akcionáře lepší přijmout transakci typu „sklad za akci“, protože nejde o zdanitelnou událost.

Alternativy ke zvážení hotovosti

Při provádění fúze nebo akvizice může prodejce nabídnout následující formy úvah:

1. Akvizice se zásobami

Platba „za akcii“ je transakce, kdy nabyvatel nabízí směnu všech akcií, které akcionáři drží v cílové společnosti, za akcie ve společnosti nabyvatele. Akcionáři upřednostňují splácení všech akcií, když nechtějí platit daň z generovaných zisků. Daň ze získaných zisků je uznána pouze v případě, že se akcionáři rozhodnou zcizit podíl poskytnutý jako kompenzace za akcie cílové společnosti.

Daň se vypočítá ze zisků vydělaných akcionářem, což je rozdíl mezi obdrženou prodejní cenou a nákladovou základnou akcií. Přijetí formy platby „za akcii“ znamená, že akcionáři nebudou těžit z krátkodobé likvidity nabízené plně hotovostním obchodem.

2. Placení dluhem

Nabyvatel se může rozhodnout použít dluh jako součást struktury financování fúze nebo akvizice. Prodejci mají prospěch z dluhového financování, protože budou osvobozeni od placení daní, dokud nebudou splaceny dluhy. Před přijetím struktury zahrnující dluh musí prodávající obvykle potvrdit, že kupující je ve stabilním finančním stavu a v blízké budoucnosti nezkrachuje.

V případě, že prodávající transakci přijme a na kupujícího bude prohlášen bankrot brzy poté, bude prodávající zařazen mezi ostatní akcionáře. Platby obdrží naposledy poté, co budou zaplaceny ostatní starší dlužníci.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Transakce na délku paže Transakce na délku paže Transakce na délku paže, známá také jako princip obvyklé paže (ALP), označuje transakci mezi dvěma nezávislými stranami, ve které obě strany jednají ve svém vlastním zájmu. Kupující i prodávající jsou nezávislí, mají stejnou vyjednávací sílu a nejsou pod tlakem ani nátlakem
  • Konečná kupní smlouva Konečná kupní smlouva Konečná kupní smlouva (DPA) je právní dokument, který zaznamenává podmínky mezi dvěma společnostmi, které uzavírají smlouvu o fúzi, akvizici, odprodeji, společném podnikání nebo nějaké formě strategického spojenectví. Jedná se o vzájemně závaznou smlouvu
  • Vyjednávaný prodej Vyjednávaný prodej Vyjednávaný prodej je technika nabídky dluhopisů, kdy emitující subjekt a upisovatel, který má zájem, sjednávají podmínky prodeje s kupujícím. Někdy je upřednostňováno před konkurenčními nabídkami kvůli jeho rychlosti, flexibilitě, efektivitě a úrovni důvěrnosti mezi emitentem a upisovatelem.
  • Nabídková nabídka Nabídková nabídka Nabídková nabídka je návrh, který investor předloží akcionářům veřejně obchodovatelné společnosti. Nabídka je nabídnout nebo prodat jejich akcie za určitou cenu v předem stanovenou dobu. V některých případech může nabídku nabídnout více než jedna osoba, například skupina investorů nebo jiná firma. Nabídkové nabídky jsou běžně používaným způsobem získávání

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found