Plně odepsané aktivum - přehled, výpočet, příklady

Plně odepsané aktivum je účetní termín používaný k popisu aktiva, které má stejnou hodnotu jako jeho zbytková hodnota. Zbytková hodnota Zůstatková hodnota je odhadovaná částka, která má hodnotu aktiva na konci jeho životnosti. Zbytková hodnota je také známá jako hodnota šrotu nebo zbytková hodnota a používá se při výpočtu odpisových nákladů. Hodnota závisí na tom, jak dlouho společnost očekává, že bude aktivum používat a jak tvrdě se aktivum používá. Například pokud a. Aktivum může být plně odepsáno dvěma způsoby:

  1. Aktivu vyprší jeho životnost
  2. Poplatek za snížení hodnoty se rovná nebo je větší než zbývající hodnota aktiva

Pokud akumulované odpisy aktiva akumulované odpisy akumulované odpisy představují celkovou částku odpisových nákladů přidělenou konkrétnímu aktivu od doby, kdy bylo aktivum uvedeno do užívání. Jedná se o kontradiktorový účet - negativní aktivní účet, který kompenzuje zůstatek na aktivním účtu, s nímž je obvykle spojen. je ekvivalentní původní ceně aktiva, pak je klasifikováno jako plně odepsané. Pokud vznikne poplatek za snížení hodnoty rovnající se ceně aktiva, pak je aktivum okamžitě plně odepsáno.

Plně odepsané aktivum

Prvek účtování odpisových nákladů plně neodráží skutečnou použitou hodnotu zařízení. Jedná se spíše o aproximaci, která poskytuje odhad skutečné použité hodnoty. Z tohoto důvodu existují různé metody pro odhad nákladů na odpisy. Při použití konzervativnějších účetních postupů jsou standardy IFRS Standardy IFRS mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS), které se skládají ze souboru účetních pravidel, která určují, jak se transakce a jiné účetní události mají vykazovat v účetní závěrce. Jsou navrženy tak, aby udržovaly důvěryhodnost a transparentnost ve finančním světě, je typické uložit agresivnější odpisový plán a uznat výdaje dříve. Někdy může plně odepsané aktivum společnosti poskytnout hodnotu. V takovém případě se provozní zisky společnosti zvýší, protože nebudou uznány žádné náklady na odpisy.

Kdykoli již aktivum společnost nepoužívá nebo je prodáno, je aktivum odstraněno z rozvahy společnosti. Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál.

Účtování plně odepsaného majetku

Vzhledem k tomu, že pozemky, budovy a zařízení (PP&E) PP&E (pozemky, budovy a zařízení) PP&E (pozemky, budovy a zařízení) je jedním ze základních dlouhodobých aktiv v rozvaze. PP&E je ovlivněna Capexem, Odpisy a Akvizicemi / Dispozicemi dlouhodobého majetku. Tato aktiva hrají klíčovou roli ve finančním plánování a analýze operací společnosti a budoucí výdaje a kumulované odpisy jsou položky v rozvaze, úplné odpisy aktiva ovlivní rozvahu společnosti. Zároveň je ovlivněn výkaz zisku a ztráty, protože tam se zaznamenávají náklady na odpisy. Existují dva případy účetního výkaznictví pro plně odepsaná aktiva: plně odepsané aktivum je stále ve výrobě nebo je vyřazeno.

Pokud je aktivum stále používáno v operacích společnosti, účet aktiva a akumulované odpisy budou i nadále vykázány v rozvaze společnosti. Hodnota nahlášeného aktiva a kumulované odpisy budou stejné, ale nebude vyžadován žádný záznam, dokud nedojde k vyřazení aktiva. Ve výkazu zisku a ztráty se provozní zisk pravděpodobně zvýší, protože náklady na odpisy již nebudou ve výkazu zisku a ztráty zaznamenány.

Plně odepsané aktivum

Je-li plně odepsané aktivum zlikvidováno, hodnota aktiva a kumulované odepsané aktiva budou odepsány z rozvahy. V takovém scénáři bude dopad na výkaz zisku a ztráty stejný, jako kdyby nedošlo k žádným odpisovým nákladům. Účetním postupem pro vyřazení zcela odepsaného aktiva je inkaso z účtu kumulovaných odpisů a kredit na účet aktiva.

Zápis v deníku

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA® Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari a další online školení v oblasti podnikových financí. Chcete-li zlepšit svou kariéru, podívejte se na další finanční zdroje níže:

  • Zrychlené odpisy Zrychlené odpisy Zrychlená metoda odpisování je metoda odpisování, při které aktivum ztrácí účetní hodnotu rychlejším (zrychleným) způsobem, než je tomu u tradičních metod odepisování, jako je metoda lineární. Při použití zrychleného odpisování čelí aktivum v předchozích letech větším odpočtům jeho hodnoty
  • Metody odpisování Metody odpisování Mezi nejběžnější typy metod odpisování patří lineární, dvojitě klesající zůstatek, jednotky výroby a součet let číslic. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti.
  • Odpisový plán Odpisový plán Při finančním modelování je vyžadován odpisový plán pro propojení tří finančních výkazů (příjem, rozvaha, peněžní tok) v aplikaci Excel
  • Promítání položek rozvahy Promítání řádkových položek rozvahy Promítání řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found