Míra zotavení - definice, vzorec a klíčové faktory

Míra zpětného získání, běžně používaná při řízení úvěrového rizika, se vztahuje k částce získané při selhání úvěru. Jinými slovy, míra vymáhání je částka, vyjádřená v procentech, získaná z půjčky, když dlužník není schopen uhradit celou nesplacenou částku. Vyšší sazba je vždy žádoucí. Ačkoli se sazba obvykle používá pro nesplácení dluhů, lze ji použít také pro pohledávky z účtu. Účty pohledávek Účty pohledávek (AR) představují úvěrové prodeje podniku, které ještě nejsou plně splaceny jeho zákazníky, aktuální aktivum v rozvaze . Společnosti umožňují svým klientům platit v rozumném, prodlouženém časovém období, pokud jsou dohodnuty podmínky. výchozí hodnoty.

Míra zotavení

Vzorec pro míru zotavení

Míra zotavení - vzorec

Kde:

  • Vymáhaná částka je částka v dolarech, kterou emitent obdrží po dobu trvání půjčky.
  • Zapůjčená částka je částka, kterou emitent vypůjčil.

Faktory, které ovlivňují míru obnovy

Při pohledu na faktory, které mohou ovlivnit míru oživení, jsou nejvýznamnějšími faktory špatné makroekonomické podmínky. Spotřeba Spotřeba je definována jako užívání zboží a služeb domácností. Je součástí výpočtu hrubého domácího produktu (HDP). Makroekonomové obvykle používají spotřebu jako zástupce celkové ekonomiky. a obchodní záležitosti.

1. Makroekonomické podmínky

Špatné makroekonomické podmínky významně ovlivňují míru návratnosti úvěrů. Sazby jsou obvykle během těžké ekonomické recese nižší Ekonomická deprese Ekonomická deprese je událost, kdy je ekonomika ve stavu finančních otřesů, často je výsledkem období negativní aktivity založené na míře hrubého domácího produktu (HDP) země. Je to mnohem horší než recese, s výrazným poklesem HDP, a obvykle trvá mnoho let. . Za špatných makroekonomických podmínek čelí podniky snížené ziskovosti a většímu riziku nesplácení dluhu. Zvažte například následující scénář:

Společnost ABC čelí problémům se ziskovostí a v nadcházejícím roce splácí svou půjčku. Neuhrazená částka je 1 000 000 $. Ve silné ekonomice je společnost schopna vygenerovat 900 000 $ na splacení svého úvěru. Ve slabé ekonomice je společnost schopna vygenerovat pouze 300 000 USD.

Jak je uvedeno výše, u společnosti, u níž se očekává, že neplní svůj dluh, špatné makroekonomické podmínky snižují míru oživení, protože společnost generuje méně zisků k vyrovnání svého dluhu.

Míra zotavení - příklad

2. Obchodní záležitosti

Neúspěch podnikání způsobený nepředvídanými obchodními problémy má dopad na míru obnovy. Například katastrofický požár, který má za následek nemožnost podnikání, může mít za následek selhání společnosti dluh. Stručně řečeno, obchodní problémy, které ovlivňují schopnost společnosti podnikat a vytvářet zisky, hrají klíčovou roli v míře obnovy.

Oživení v rámci kapitálové struktury

Dluh, který je v rámci kapitálové struktury vyšší, nabízí vyšší míru vymáhání. To je způsobeno tím, že prioritnímu dluhu je přiznán větší nárok na aktiva na rozdíl od dluhu zařazeného níže v kapitálové struktuře. V datové zprávě vydané společností Moody’s byla průměrná míra vymáhání podnikového dluhu v roce 2017 81,3% u úvěrů, 52,3% u prioritních zajištěných dluhopisů, 52,3% u prioritních nezajištěných dluhopisů a 4,5% u podřízených dluhopisů. Zvažte následující příklad:

Společnost čelí bankrotu Konkurz Konkurz je právní status lidského nebo nehumánního subjektu (firmy nebo vládní agentury), který není schopen splácet své nesplacené dluhy věřitelům. a vlastní 500 000 $ v rozdělovatelných aktivech pro nadřízené držitele dluhů a držitele podřízených dluhů. Držitelé zajištěných dluhů seniorům dluží 700 000 $, zatímco držitelům podřízených dluhů dluží 1 000 000 $. Jaká je míra vymáhání u dvou různých držitelů dluhů?

Držitelé vyšších dluhů mají v kapitálové struktuře vyšší prioritu. Jinými slovy, aktiva musí být nejdříve rozdělena mezi hlavní držitele dluhů, než budou vyplaceny držitelům podřízených dluhů. Vzhledem k tomu, že držitelům seniorních dluhů dluží 700 000 $ a společnost vlastní pouze aktiva 500 000 $, veškerá aktiva společnosti jsou dána seniorům držitelům dluhů s mírou zpětného získání 71%. Držitelům podřízeného dluhu zbývají žádná aktiva, protože již byla rozdělena, a proto získají 0%.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Restrukturalizace dluhu Restrukturalizace dluhu Restrukturalizace dluhu je proces, při kterém společnost nebo jiný subjekt, který má finanční potíže a problémy s likviditou, refinancuje své stávající dluhové závazky, aby v krátkodobém horizontu získal větší flexibilitu a celkově zvládl své dluhové zatížení.
  • Prémie za riziko selhání Pojistné za riziko selhání Pojistné za riziko selhání je ve skutečnosti rozdíl mezi úrokovou sazbou dluhového nástroje a bezrizikovou sazbou. Riziková prémie za selhání existuje, aby kompenzovala investory za pravděpodobnost, že účetní jednotka nesplní svůj dluh.
  • Uspořádání mezi věřiteli Dohoda mezi věřiteli Dohoda mezi věřiteli, běžně označovaná jako listina mezi věřiteli, je dokument podepsaný mezi jedním nebo více věřiteli, který předem stanoví, jak jsou řešeny jejich konkurenční zájmy a jak společně pracovat ve vztahu k jejich vzájemnému dlužníkovi.
  • Nadřízený a podřízený dluh Nadřízený a podřízený dluh Abychom porozuměli nadřízenému a podřízenému dluhu, musíme nejprve zkontrolovat kapitálový zásobník. Zásoba kapitálu řadí prioritu různých zdrojů financování. Podřízený a podřízený dluh se vztahují k jejich postavení v kapitálovém zásobníku společnosti. V případě likvidace je nejdříve splacen seniorní dluh

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found